سونوگرافی یک آزمایش تصویربرداری تشخیصی غیرتهاجمی است. در این روش از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویر یا ویدئوهای زنده از اندام های داخلی بدن یا بافت های دیگر مانند عروق خونی استفاده می شود. اولتراسوند (سونوگرافی به انگلیسی ultrasound) پزشکان را قادر می سازد تا بدون هیچ برشی جزئیات بافت های نرم درون بدن را مشاهده کنند. پزشکان معمولاً از سونوگرافی برای بررسی سلامت و رشد جنین در طی دوران بارداری استفاده می کنند.
این آزمایش همچنین می تواند به پزشک کمک کند که علت بروز طیف وسیعی از علائم مانند درد، توده یا التهاب غیرقابل توضیح در نقاط مختلف بدن را تشخیص دهد. گاهی بعد از آزمایش اولیه نیاز است که سونوگرافی تکرار شود. پزشک دلیل این کار را توضیح خواهد داد؛ ولی در مواردی احتمال هرگونه تغییری در یک اختلال در طول زمان وجود دارد. تکرار مجدد سونوگرافی در موارد زیادی بهترین راه برای فهمیدن این امر است که آیا درمان به درستی عمل کرده است یا اینکه اختلال مورد نظر همچنان ثابت است یا اینکه تغییر کرده است. ممکن است یک پزشک برای آگاهی از وضعیت مادر و جنین تعداد بیشتر یا تکرار سونوگرافی را تجویز کند که در ادامه ذکر میشود.
مهمترین عللی که پزشک به تکرار مجدد سونوگرافی دستور می دهد:
اگر جنین شما به خوبی رشد نکرده و یا اندازه قد و وزن با هفته بارداری یکسان نیست سونوگرافی مجدد باعث اطمینان پزشک از وضعیت موجود میشود.
خونریزی در بارداری در نیمه دوم بارداری ممکن است به دلیل جفت باشد که به پزشک کمک میکند علت آن را متوجه شود.
اگر پزشک مشخص کند که شما به مقدار زیاد و یا کم این مایع را در رحم دارید. مشکل ساز است. باید علت مشخص شود و شما به طور منظم سونوگرافی انجام دهید.(تکرار مجدد سونوگرافی)
اگر جنین شما بیش از اندازه بزرگ باشد (در دیابت بارداری) و یا اینکه در موقعیت بریچ قرار گرفته و یا جفت دور دهانه رحم را گرفته باشد، شما داوطلب سزارین خواهید شد.(تکرار مجدد سونوگرافی)
اگر فشارخون و یا دیابت بارداری دارید، پزشک به طور منظم پروفایل بیوفیزیکی جنین از جمله حرکات (نحوه شمارش حرکات جنین) و ضربان قلب او را چک خواهد کرد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید : رحم هتروژن در سونوگرافی چیست؟
در اصل هفت نوع سونوگرافی وجود دارد که اساس کار آنها یکی است. روش های مختلف کار آنها به شرح زیر است:
آماده سازی برای انجام سونوگرافی به نوع سونوگرافی بسته دارد. برای برخی از موارد، پزشک از بیمار می خواهد که از ۱۲ ساعت قبل از ملاقات ناشتا باشد. در این مدت نباید غذایی خورده شود و یا مایعات نوشیده شود. در دیگر موارد از بیمار خواسته می شود که تا ۲ ساعت قبل از سونوگرافی تا ۶ لیوان آب بنوشد و در این مدت از دفع ادرار خودداری کند. در این شرایط تا زمانی که سونوگرافی انجام می شود، مثانه باید پر باشد.
سونوگرافی روش عکس برداری غیرتهاجمی است که هیچ خطر شناخته شده ای ندارد. امواج این آزمایش کاملاً بی خطر هستند. سونوگرافی به طور معمول روی سطح پوست انجام می شود. این آزمایش منع خاصی ندارد و همه افراد می توانند از آن استفاده کنند.
سونوگرافی ترانس رکتال به عنوان یکی از ابزارهای تشخیصی دقیق برای بررسی سرطان پروستات شناخته شده است. این روش تشخیصی، در مرکز سونوگرافی و رادیولوژِ شقایق تهران با دقیق ترین نتایج انجام می شود. شما برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.