دیسک کمر و گردن از جمله مشکلات شایع مرتبط با ستون فقرات هستند که می توانند تأثیرات جدی بر کیفیت زندگی فرد بگذارند. این عارضه ها به دلیل فشار یا آسیب به دیسک های بین مهره ای رخ می دهند و علائمی نظیر درد، بی حسی و ضعف عضلانی ایجاد می کنند. شناخت علل، علائم و روش های درمانی موثر برای این مشکلات از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا درمان مناسب می تواند بهبود قابل توجهی در عملکرد روزانه و کاهش درد بیماران به همراه داشته باشد. در این مقاله، به بررسی علل، علائم و روش های درمان دیسک کمر و گردن می پردازیم تا راهکارهای موثری برای مدیریت و بهبود این مشکلات ارائه دهیم.
دیسک کمر و دیسک گردن نقش تشکهای بادی را بین مهره ها دارند تا مهره ها بتوانند به راحتی حرکت کنند.دیسکها قوام ژله ای قرار دارند که بسیار مستعد ساییدگی مهره کمر و پارگی ناشی از افزایش سن یا صدمات می باشند.
دیسکهای ضعیف شده به دلیل سن یا ضربه، دچار برآمدگی یا پارگی میشوند که موجب فشار بر روی ریشه های عصبی نخاعی شده که میتوانند درد شدید در گردن و دستها یا کمر و پاها ( سیاتیک ) ایجاد کنند که به این حالت فتق دیسک گردن یا کمر می گویند.
همان درد کمری است که به دلیل فشار به عصب سیاتیک ایجاد میشود. عصب سیاتیک عصب بزرگی است که از قسمت تحتانی کمر به سمت پاها میرود. وقتی به آن صدمه یا فشاری وارد می شود (مثلا به دلیل فشار دیسک بیرون زده) موجب درد پایین کمر شده که به لگن، باسن و پاها انتشار مییابد. درد سیاتیک در افراد بالغ بر 95 درصد بدون جراحی بهبود میابد .
برای مشاهده فیلم جراحی دیسک کمر با لیزر ، کلیک کنید.
هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از درد کمردرد وجود ندارد. اما شما می توانید اقدامات موثری برای کاهش ریسک کمردرد انجام دهید. مانند:
۱- کنترل وزن و جلوگیری از چاقی و کمر درد بیش از حد
۲- درمان کمر درد با ورزش منظم
۳- پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین
۴- اطمینان حاصل کنید که نوع شغل شما از شغل های پرخطر برای ابتلا به کمردرد نیست
برای تشخیص علت کمردرد باید با پزشک خود مشورت کنید. نوع درد و علائم مربوطه را توصیف و سابقه ی هر گونه بیماری مزمن را برای پزشک خود بازگو کنید. پزشک شما قبل از شروع درمان احتمالا برای تشخیص دقیق تر منشا درد نیاز به اقدامات پارا کلینیکی مانند عکس ساده ی کمر، سی تی اسکن و یا MRIدارد.
در صورتی که بیمار با هر یک از علائم زیر مواجه شود جراحی دیسک کمر (بسته یا باز) لازم میشود:
۱- پا دردی که با ۶ هفته درمان طبی و استراحت بهبود نیابد
۲- اختلال در حرکات پا و یا اختلال اسفنگتری از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع ( بی اختیاری ادرار و مدفوع)
۳- دردهای مکرر که باعث اختلال در انجام فعالیتهای روزانه شود
خیر، امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی روشهای تهاجمی و پر عارضه جای خود را به روشهای کمتر تهاجمی داده است.در بین این روشها برای درمان بیرون زدگی دیسک کمر روش PLDD یا جراحی لیزری دیسک جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.
بله،روشهای نوینی وجود دارد که بدون بیهوشی و برش جراحی با کمک یک سوزن نازک انجام می شود، در این روش استخوان یا ساختار بیومکانیک مهره ها درگیر نمی شوند و موجب کمترین آسیب به بافت های اطراف دیسک می شود، بنابراین ریسک درد بعد از عمل و چسبندگی های ناشی از اعمال جراحی باز در این روشها به حد صفر می رسد،این روشها نیازی به بیهوشی و برش جراحی ندارند و بیمار همان روز یا صبح روز بعد، از بیمارستان ترخیص می شود.
تمام این موارد با کمک یک سوزن انجام می شود که تحت راهنمایی اشعه ایکس وارد دیسک بیرون زده شده و حجم دیسک را کم می کند و فشار از روی کانال نخاعی و ریشه های عصبی برداشته می شود.
جراحی لیزری دیسک کمر به صورت سرپایی و تحت بیحسی موضعی انجام میشود. در طول این عمل، سوزن باریکی به کمک تصاویر اشعه ایکس (فلوروسکوپ) وارد دیسک بیرون زده میشود. فیبر نوری داخل سوزن قرار داده شده و انرژی لیزر از طریق فیبر به درون دیسک میتاباند و ماده ژله ای وسط دیسک را تا حد استاندارد تبخیر می کند. در نتیجه فشار منفی ایجاد شده موجب جمع شدن دیسک بیرون زده شده و در نتیجه فشار را از روی ریشه عصب بر میدارد و درد بیمار را تسکین میدهد. تأثیر جراحی لیزری دیسک کمر معمولاً سریع است.
جراحی لیزری دیسک از سال ۱۹۸۶ تا کنون در سرتاسر جهان انجام می شود و عملی بی خطر، مؤثر و کم تر تهاجمی است و چون بیمار سریعأ از بیمارستان ترخیص مشود، عفونتهای بیمارستانی در این بیماران کمتر بوده است.نتایج این بررسی، اکنون در دست جراحان لیزر در سرتاسر دنیاست و بیان کننده این است که عمل دیسک کمر با لیزر ، اولین خط درمانی دیسکهای بیرون زده ستون فقرات است.
در این روش ماده شیمیایی خاصی به داخل دیسک تزریق شده و با تغییری که در ساختار مولکولی ماده ژلهای دیسک ایجاد میکند سبب کاهش فشار داخل دیسک و جمع شدن قسمت بیرون زده دیسک میشود. تمامی مراحل این روش بدون نیاز به بیهوشی و برش جراحی انجام میشود.
در این روش یک لوله باریک وارد ناحیه میانی دیسک شده و با فشار آب دیسک را از بدن خارج میکند. انداره لوله آن در مقایسه با دستگاه دکمپرسور(دستگاهی برای انجام نوع دیگری جراحی بسته) بیشتر بوده و حجم تخلیه شده آن نیز بیشتر میباشد. تمامی مراحل این روش بدون نیاز به بیهوشی و برش جراحی انجام میشود.
دستگاه دکمپرسور مانند سوزن بسیار نازکی است که بعد از انجام بیحسی داخل دیسک فرستاده شده و از طریق یک میکروموتور قسمت داخلی دیسک خرد شده و از طریق این لوله به بیرون مکش میشوند. . تمامی مراحل این روش بدون نیاز به بیهوشی و برش جراحی انجام میشود.
یکی از روشهای جراحی های بسته دیسک انعقاد و تبخیر دیسک بوسیله نور پلاسما میباشد. این روش دارای ماکزیمم اثر در درمان دیسک بیرون زده نسبت روشهای دیگر است. نور پلاسما در سیستم دی ۳۰ قدرتمند و کنترل شده است که موجب انعقاد و تبخیر دیسک با گرما شده بدون اینکه به ریشه عصبی اطراف آسیبی وارد کند.
اگر از درد دیسک کمر رنج می برید و به دنبال یک راهکار غیرجراحی و سریع هستید، لیزر درمانی دیسک کمر توسط دکتر علی نقره کار می تواند بهترین انتخاب برای شما باشد.