سوء هاضمه و ورم معده
این ناراحتی ها هنگام ابتلا به یبوست و اسهال با نفخ شکم، ایجاد گاز و دردهای کم وبیش متمرکز ایجاد می کنند. نباید آن را با یبوست مزمن دوران بارداری که برای درمان آن رژیم غذایی غنی از فیبرهای گیاهی لازم است، اشتباه کرد. در اینجا بر عکس فیبرهای غذایی خطر تشدید اختلال را دارد.
نوشیدنی
زیاد بنوشید؛ روزانه باید دو لیتر آب (قبل یا بعد از غذا) بنوشید. دم کرده های گیاهی، چای کم رنگ و سبزیهای آب پز که تحریک کننده نبوده و غنی از سدیم و پتاسیم می باشند برای جبران آنچه از دست رفته مناسب هستند. (از مصرف جوشانده تره که اغلب به اشتباه در زمان ابتلاء به اسهال توصیه می گردد جدا خودداری کنید.)
چه بخورید
- روزی 2 تا 3 بار سیب خام بخورید (سیب خام موجب تنظیم حرکت مواد در دستگاه گوارش می شود در صورتیکه سیب پخته موجب تسریع حرکت مواد می شود). در زمان ابتلا به اسهال کمپوت به مصرف نمایید.
- از مصرف حبوبات که نفاخ هستند خودداری کنید. غلات (مخصوصا برنج یا نشاسته مانیوک) خوب تحمل می شوند مصرف نان را کم کنید و حبوبات را حذف کنید. سبزیهای دارای فیبر سخت (تره، کرفس) را خورد کرده مصرف کنید و سبزیهای حاوی گوگرد (مارچوبه، تربچه، کلم، پیاز) استفاده کنید.
- آب مرکبات مصرف نمایید.
- تمام غذاها را کاملا بجوید.
در مصرف هیچ یک از مواد غذایی افراط نکنید. و هرگونه تغییر را به آرامی انجام دهید.
یبوست
کندی حرکت مواد در روده اغلب در بین زنان باردار وجود دارد و نباید از ملین های دارویی استفاده کرد. مصرف یک رژیم غذایی غنی از فیبرهای نرم گیاهی موجب تنظیم حرکت مواد در روده و حجیم شدن مدفوع و فعال نمودن حرکات پریستالتیسم در روده می گردد.
به توصیه های زیر توجه کنید
- سبزیهای تازه زیاد مصرف کنید؛ خام و پخته
- یک یا دو عدد میوه تازه و خام در روز (250 تا 300 گرم) مصرف نمایید.
- کمپوت سیب به دلخواه، 2 تا 3 عدد آلو صبح ناشتا مصرف کنید.
- از خوردن نان با سبوس کامل و محصولات رژیمی دارای سبوس خودداری نمایید، مگر آنکه قبل از بارداری به مصرف آنها عادت داشته باشید؛ چون سبوس از جذب املاح جلوگیری نموده و خطر ایجاد ورم معده را نیز دارد.
- مصرف مواد غذایی ملین ملایم برای صبحانه توصیه می گردد؛
عسل و نان به مقدار مناسب مصرف شوند. میوه های خشک دارای انرژی زیاد هستند بنابراین مواظب باشید زیاد مصرف نکنید. یک لیتر آب انگور 800 کیلوکالری انرژی دارد.
- تمام حبوبات مانند عدس، نخود و لوبیاها تحریک کننده بوده و خیلی انرژی زا هستند و باید از رژیم غذایی حذف شوند.