سعی ما براین است که در قالب این مجموعه جامعترین اطلاعات را درباره دوران حاملگی و مراقبتهای لازم آن، در اختیار خانمها قراردهیم . به امید آنکه مادران ،دوران بارداری خود را به خوبی سپری کرده و زایمان بی خطری داشته باشند و فرزند سالمی را به دنیا آورند.
اطلاعات این مجموعه به مادران آموزش میدهد تا بتوانند مشکلات شایع ناشی از دوران بارداری را بطور اختصار بشناسند تا بدین وسیله دوران حاملگی خود را به سلامت سپری نمایند و نوزاد سالمی به دنیا آورند .
خانمها باید بدانند بهترین سن برای بچه دار شدن 15 تا 35 سالگی است به آنها توصیه میشود درهر سنی که هستند بهتراست به محض اطلاع از حاملگی به پزشک ،ماما مراجعه نمایند.
اولین و معمولترین علامت حاملگی قطع قاعدگی (عادت ماهیانه ) است.ممکن است علائم دیگری مانند درد و حساسیت پستانها، تهوع ،استفراغ ،تکرر ادرار و ضعف نیز به سراغ خانمهای باردار بیاید. البته عده ای همۀ این علائم و گروهی بخشی از این علائم را دارا می باشند .
یکی از علائم حاملگی ویار است ویار به معنای حساس شدن خانم باردار نسبت به بعضی چیزهای اطرافش می باشد . مثلاً ممکن است از بعضی بوها شدیداً ناراحت شود و یا ازبرخی دیگر بسیار خوشش بیاید و یا از بعضی از غذاها متنفر شود و یا برعکس به خوردن بعضی مواد شدیداً تمایل پیدا کند. ویار غذایی رایجترین نوع ویارها در خانم باردار است .
یعنی مراقبتهایی که قبل از تولد نوزاد باید یک خانم حامله ازآن بهره مند شود این مراقبتها از همان اوائل حاملگی شروع میشوند و باعث پیشگیری از بسیاری از بیماریها و مشکلات دوران بارداری و زایمان می گردند ازاین رو به خانمها توصیه میشود با اولین شک به حاملگی به مراکز بهداشتی ،درمانی مراجعه نمایند و راهنماییها و دستورات لازم را دریافت دارند . مراقبتهای دوران بارداری شامل بهداشت فردی، ورزش سبک و رژیم غذایی می باشد .خانمها باید درهر حاملگی از مراقبتهای خاص دوران بارداری برخوردار شوند چون هر بارداری میتواند با بارداری قبل متفاوت باشد حاملگی در سنین زیر18 سال و بالای 35 سال خطرناک بوده و احتیاج به مراقبتهای ویژه ای دارد بیماری قند، فشارخون بیماریهای عفونی، مقاربتی ،سابقه بیماریهای ارثی همه میتوانند به طریقی روی حاملگی تأثیر بگذارند .
به مادران باردار توصیه میشود در 7 ماه اول حاملگی ماهی یکبار و درماه 8 دوبار و ماه نهم چهاربار ( درصورت بروز عارضه ای برای مادر بهتر است درماه 8 و 9 هر هفته یکبار مراجعه کنند .)
آزمایش ادرار ( گراویندکس )معمولاً 10 تا 15 روز پس از به تأخیر افتادن عادت ماهیانه خانمها مثبت خواهد شد آزمایش خون ( BHCG ) معمولاً روزهای اول بعد از تاخیر قاعدگی مثبت میشود .
به تاریخ اولین روز از آخرین عادت ماهیانه 7 روز اضافه نموده و سه ماه به عقب برگردید .و یکسال اضافه کنید مثلاً
10/5/83 = CMP اولین روز آخرین قاعدگی
17/2/84 = EDC تاریخ احتمالی زایمان