فیبروز کیستیک پستان
بیماری فیبروکیستیک پستان عبارت است از یک بیماری شایع پستان در خانمها که مشخصات آن معمولاً عبارتند از: توده های غیرسرطانی و نیز درد. این بیماری میتواند از سنین بلوغ تا حوالی ۵۰ سالگی رخ دهد (حدود ۲۰% خانمهایی که در سنین قبل از یائسگی قرار دارند دچار این بیماری هستند). این بیماری غالباً پس از یائسگی برطرف میشود (مگر این که هورمون درمانی با استروژن انجام گیرد). این بیماری از آنجایی که شایع است، دیگر به عنوان بیماری در نظر گرفته نمیشود و معمولاً نگرانی از بابت آن وجود ندارد.
علایم شایع فیبروز کیستیک پستان
▪ توده ها معمولاً در هر دو پستان وجود دارند. ممکن است تنها یک توده وجود داشته باشد، اما معمولاً چندین توده وجود دارد.
▪ وقتی که روی این تودهها با نوک انگشتان فشار آورده میشود، بافت آن مقاومت نشان میدهد و فشرده نمیشود. این توده ها ممکن است به هنگام لمس دردناک باشند.
▪ درد در کل پستان، خصوصاً درست قبل از شروع عادت ماهانه
▪ این توده ها غالباً قبل از عادت ماهانه بزرگ میشوند و بعد از آن کوچک میشوند.
▪ اندازه توده ها متغیر است. اگر تودهها نسبتاً بزرگ و در سطح پستان باشند، میتوان آنها را به راحتی حرکت داد.
▪ توده های عمقی را شاید بتوان از سرطان پستان افتراق داد.
▪ ترشح از نوک پستان
علل
ناشناخته هستند، اما بروز آن احتمالاً به استروژن و دیگر هورمونهای تولید شده توسط تخمدانها مربوط است. میزان دریافت چربی نیز شاید نقش داشته باشد.
عوامل افزایش دهنده خطر
در بعضی از تحقیقات نشان داده شده است که نوشیدن قهوه و سیگار کشیدن موجب افزایش بروز این بیماری و گستردگی زیادتر آن میشود. اما در بعضی دیگر از تحقیقات، این عوامل خطر به اثبات نرسیدند.
پیشگیری
▪ در هر حال تا زمانی که تکلیف این مسأله دقیقاً روشن نشده است، بهتر است سیگار نکشید و از نوشیدنیهای کافئیندار پرهیز کنید.
▪ پس از تشخیص، پستانها باید هر ماهه توسط خود فرد از نظر به وجود آمدن تودههای جدیدتر یا تغییر درتودههای قبلی بررسی شوند. در صورت بروز هرگونه تغییری به پزشک باید اطلاع داده شود.
عواقب مورد انتظار
▪ توده های پستانی مرتباً ظاهر و پس از مدتی برطرف میشوند. البته بعضی از توده ها از بین نمیروند و به طور دایمی باقی خواهند ماند. این توده ها سلامتی را به خطر نمی اندازند.
▪ گاهی میتوان بعضی از کیستها را با سوزن تخلیه کرد، که نهایتاً باعث میشود توده از بین برود. اگر توده پس از تخلیه کردن، به طور کامل از بین نرود، احتمال دارد سرطانی باشد و باید از آن نمونه گرفته شود و تحت بررسی میکروسکوپی قرار گیرد.
عوارض احتمالی
ندرتاً اتفاق میافتد که بعضی از توده ها ظاهراً خوش خیم به نظر میرسند اما در واقع سرطانی هستند. بنابراین برای رد سرطان غالباً لازم میشود بررسیهای تشخیصی انجام گیرند.
درمان
الف) اصول کلی
بررسیهای تشخیصی عبارتند از ماموگرافی، سونوگرافی (برای افتراق ضایعات کیستیک از ضایعات توپر مفید است)، و نیز اقدامات تشخیصی مثل نمونه برداری یا تخلیه کیست .پستانها باید درست قبل یا به هنگام شروع عادت ماهانه هر ماهه توسط خود فرد معاینه شوند. در صورت بروز هرگونه تغییری در توده هایی که قبلاً تشخیص داده شده اند، به پزشک خود مراجعه کنید. سالانه حداقل یک بار برای معاینه پستان یا سایر بررسی ها به پزشک خود مراجعه نمایید. اگر سابقه سرطان در خانواده شما وجود دارد، امکان دارد نیاز به انجام معاینات به فواصل کمتر باشد. امکان دارد گذاشتن کمپرس سرد روی توده ها برای تخفیف درد کمک کننده باشد. هم در روز و هم در شب باید از یک سینه بند مناسب استفاده شود.گاهی توصیه میشود تومورهای خوشخیم یا ضایعات محتوی چربی نکروز شده در آورده شوند.
ب) داروها
▪ ممکن است برای درد، مصرف اسپیرونولاکتون و ویتامین ب۶ توصیه شود.
▪ ممکن است مصرف یک داروی ادرارآور (دیورتیک) به مدت ۱۰-۷ روز قبل از عادت ماهانه برای بعضی از بیماران کمک کننده باشد.
▪ ممکن است برای بعضی از علایم شدید، دانازول یا بروموکریپتین تجویز شود.
▪ شواهدی وجود دارد مبنی بر این که ویتامین ـ ای ممکن است مفید باشد.
ج) رژیم غذایی
از نوشیدنیهایی که حاوی کافئین هستند (قهوه، چای، و برخی نوشیدنیهای دیگر) پرهیز کنید.
از خوردن غذاهای چرب و سرخ کردنی خودداری کنید. نمک رژیم غذایی نیز باید کم شود.