سرطان سینه شایع ترین نوع سرطان در زنان است و در کشور ما متاسفانه سن ابتلا به سرطان سینه پائین تر از دیگر کشورها است. بسیاری از مبتلایان به سرطان سینه در سنین باروری هستند و در پی بیماری هایی مانند توده هایی در پستان یا برآمدگی و درد پستان با تصور به ابتلا به سرطان، به پزشک مراجعه می کنند. پزشک بعد ازمعاینه دقیق اگر وجود توده یا علامتی مشکوک را در پستان تشخیص دهد، برای بررسی دقیق تر و تشخیص قطعی بیمار را برای سونوگرافی و نمونه برداری ارجاع می دهد.
نمونه برداری از پستان روشی است که در آن نمونه کوچکی از بافت سینه برای آزمایش برداشته می شود. پس از برداشتن قسمتی از بافت ضایعه، نمونه برداشته شده را جهت ارزیابی دقیق به پاتولوژی می فرستاند. روش های متعددی برای انجام نمونه برداری وجود دارد. در یک روش از سوزن مخصوص برای برداشتن بافت استفاده می شود. در روش دیگر نمونه طی یک جراحی کوچک و سرپایی انجام می شود. نمونه برداری برای تایید یا رد سرطان پستان انجام می گیرد. این روش بعد از سایر تست های پستان مانند ماموگرافی یا معاینه فیزیکی پستان که نشان دهنده احتمال سرطان سینه بوده اند انجام می شود.
نمونه برداری از بافت توده هیچ تاثیری در خوش خیم یا بدخیم شدن آن ندارد.
1. آسپیراسیون با سوزن ظریف: این روش ساده ترین نوع بیوپسی است و ممکن است برای ارزیابی توده ای که در یک معاینه بالینی در سینه احساس می شود. مورد استفاده قرار می گیرد. پزشک با استفاده از یک سوزن بسیار نازک مقدار کمی از بافت یا مایع توده مشکوک را خارج می کند. اگر توده مورد نظر قابل لمس باشد، پزشک با کمک حس لامسه سوزن را به سمت آن هدایت می کند در غیر اینصورت نیاز به سونوگرافی است. سپس این نمونه به پاتولوژی یا سیتولوژی ارسال می شود تا بررسی و آزمایش مشخص می شود که توده سرطانی است یا خیر
2. بیوپسی با سوزن هسته ای(سوزن ضخیم): این نوع بیوپسی پستان ممکن است برای بررسی توده پستانی که در ماموگرافی یا سونوگرافی مشخص است و یا پزشک شما در حین معاینه بالینی پستان، احساس کرده است؛ استفاده شود. در این روش پزشک از یک سوزن ضخیم و تو خالی برای برداشتن نمونه های بافت از توده پستان که بیشتر اوقات با هدایت سونوگرافی است؛ استفاده می کند. بسته به موقعیت توده، سایر تکنیک های تصویر برداری مانند ماموگرافی یا MRI ممکن است برای هدایت موقعیت سوزن برای یه دست آوردن نمونه بافت مورد استفاده قرار گیرند.
3. بیوپسی جراحی باز: اغلب پزشکان در ابتدا می کوشند تا علت تغییرات بافتهای پستان را با بیوپسی سوزنی شناسایی کنند، ولی با این حال ممکن است در برخی از موارد بیوپسی جراحی باز، ضرورت داشته باشد. بیوپسی جراحی با برش سینه برای تخلیه تمام یا بخشی از توده و بررسی آن در زیر میکروسکوپ بکار میرود. این روش نمونه برداری، جراحی باز نیز نامیده می شود.
4. بیوپسی غدد لنفاوی : اگر در بررسی های قبل از عمل جراحی نتوان بطور قطعی درگیری غدد زیر بغل را ثابت کرد. این روش قابل استفاده است. در این روش غدد لنفی نگهبان یعنی اولین غددی که در مسیر عروق لنفی ممکن است دچار درگیری شوند با تکنیک خاصی مشخص و سپس خارج می گردند. در حین عمل جراحی، درگیری این غدد لنفی با سلول های سرطانی، به شیوه بافت شناسی به روش سریع که اصطلاحا فروزن سکشن ناامیده می شود، توسط پاتولوژیست ارزیابی می گردد.
5. بیوپسی استریوتاکتیک، بیوپسی تحت هدایت سونوگرافی، ماموگرافی و ام آر آی: در این نمونه برداری از ماموگرافی برای مشخص کردن محل های مشکوک درون پستان استفاده می شود. بیمار معمولا به صورت دمر بر روی یک لایه نرم روی تخت قرار می گیرد و یکی از سینه ها در سوراخ میز قرار داده می شود. همچنین ممکن است این روند به صورت نشسته انجام شود. لازم است 30 دقیقه تا یک ساعت در همان حالت بمانید. میز مقداری بلند شده و تجهیزات مورد استفاده رادیولوژی فشرده می شود تا ماموگرافی انجام شده و رادیولوژیست یک برش کوچک در حدود 6 میلیمتر در سینه ایجاد می کند و با استفاده از یک سوزن و یک پروپ، چندین نمونه از بافت را خارج می کند. در انتها نمونه ها را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می شود.
نسخه اصلی مطلب انواع روشهای بیوپسی یا نمونه برداری از پستان را در سایت دکتر سید محمد رضا حکیمیان بخوانید.