تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic Ovary Syndrome یا PCOS) اختلال شایع هورمونی در زنان است که در سنین باروری رخ می دهد. قاعدگی نامنظم و طولانی مدت از جمله علائم و نشانه های تنبلی تخمدان است؛ بنابراین سندروم تخمدان پلی کیستیک شامل کیسه های کوچک پر از مایع است (یکی از انواع کیست تخمدان) که عوارض زیادی به همراه خواهند داشت. عدم درمان به موقع تنبلی تخمدان باعث ناباروری می گردد. تشخیص تنبلی تخمدان به راحتی نیست و باید پزشک آزمایشات و تست هایی از جمله سونوگرافی تجویز کند. سونوگرافی برای بررسی دقیق تر رحم و تخمدان، معاینه لگن برای بررسی ناهنجاری ها و توده های این ناحیه است. با انجام آزمایشات و اطمینان از وجود سندروم تخمدان پلی کیستیک، پزشک درمان را آغاز و فرد به مرور زمان بهبود می یابد.
در حال حاضر، هیچ علت شناخته شده ای برای تنبلی تخمدان در دست نیست. با این حال، بین این سندرم با ژنتیک، انسولین اضافی و التهاب با درجه پایین ارتباط مشخصی وجود دارد؛ اما علت دقیق این سندرم شناخته شده نیست. تشخیص و درمان به موقع تنبلی تخمدان، بسیار مهم است.
تصور می شود PCOS دارای خواستگاه ژنتیکی است. به طوری که احتمال ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در کسانی که مادر یا خواهرشان مبتلا به این سندرم بوده است، بیشتر است تا سایر بستگان و این پیوند خانوادگی عامل اصلی خطر تنبلی تخمدان محسوب می شود.
منبع اصلی انرژی بدن گلوکز است که میزان آن در بدن، توسط انسولین ترشح شده از پانکراس تنظیم می شود. در این میان فرد مبتلا به مقاومت به انسولین قادر به استفاده مؤثر از انسولین نیست که این امر باعث می شود که پانکراس برای تأمین نیازهای بدن، بیش از حد انسولین ترشح کند. تصور می شود انسولین اضافی به دلیل تأثیر بر تولید آندروژن، بر توانایی زنان در تخمک گذاری تأثیر می گذارد. تحقیقات نشان می دهد که زنان مبتلا به PCOS، دارای التهاب با درجه پایین هستند که تخمدان های پلی کیستیک را برای تولید آندروژن تحریک می کند.
مهم ترین علائم و نشانه های تنبلی تخمدان شامل موارد زیر می شود:
اگر ساکن اصفهان هستید می توانید برای انجام سونوگرافی رحم و تخمدان جهت تشخیص بیماریهای زنان، به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید و از خدمات تخصصی و ریپورت های دقیق این مرکز برخوردار شوید. لطفا جهت هماهنگی و روزرو نوبت با شماره تلفن 32202762-031 تماس حاصل فرمایید.
۴ نوع تنبلی تخمدان یا PCOS وجود دارد:
در این قسمت به انواع مختلف PCOS خواهیم پرداخت. چهار نوع تنبلی تخمدان عبارت اند از:
به غیر از آزمایش خون، سونوگرافی از لگن، تخمدان و رحم نیز انجام می شود تا مشخص شود آیا تخمدان بزرگ شده است یا خیر و به تجسم تغییرات تخمدان ها کمک می کند. در تنبلی تخمدان، تخمدان ها می توانند 3 برابر بزرگتر از حد نرمال شوند و در هر تخمدان می تواند 12 یا بیشتر از 12 فولیکول وجود داشته باشد. ضخامت رحم در این بیماری بیشتر از حد نرمال می باشد و کیست ها اغلب بر روی سطح تخمدان چیده شده و مانند یک رشته مروارید ظاهر می شوند.
سونوگرافی رحم و تخمدان یا در واقع سونوگرافی لگن یکی از روش های غیرتهاجمی بیماری های لگن و این ناحیه در زنان است. سونوگرافی با استفاده از یک دستگاه انجام می شود که امواج فراصوت با فرکانس بسیار بالا را از خود ساطع می کند. مبدل سونوگرافی روی سطح پوست قرار می گیرد و امواج فراصوت از اندام های بدن و ساختار درون آنها عبور می کنند. امواج صوتی از سطح اندام های مختلف با طول موج های متفاوت منعکس می شوند و پدیده ای مانند اکو ایجاد می کنند که این امواج منعکس شده به وسیله کامپیوتر به تصاویر قابل مشاهده از اعضا و بافت های مورد آزمایش تبدیل می شوند.
داشتن سطح آندروژن بالاتر از حد طبیعی می تواند بر قدرت باروری و سایر ابعاد سلامتی شما تأثیر بگذارد. در ادامه با این تأثیرات آشنا می شوید.
تنبلی تخمدان درمان قطعی ندارد و تنها با استفاده از برخی روش های می توان از عوارض ناخوشایند آن پیشگیری کرد. انتخاب بهترین روش درمان بستگی به سن بیماری، علائم مشاهده شده و تمایل بیمار به باردار شدن یا باردار نشدن است.
راهکارهایی مانند رژیم غذایی مناسب یا تمرین های ورزشی می توانند به شما کمک کنند وزن خود را کاهش دهید. کم کردن وزن حتی به مقدار کم مثل ۵ تا ۱۰ درصد وزنتان تأثیر بسیار مثبتی خواهد داشت. کم کردن وزن همچنین اثربخشی داروها و درمان انتخابی را افزایش می دهد.
ممکن است پزشک شما داروهای ضد بارداری را که استروژن و پروژسترون دارند و باعث کاهش آندروژن می شوند برای شما تجویز کند. قرص های پروژسترون نیز چنین عملکردی دارند، با این تفاوت که از بارداری جلوگیری نمی کنند، بنابراین اگر قصد بارداری دارید این قرص ها گزینه مناسب تری هستند.
داروها با عملکردهای متفاوت علائم بالینی شما را کنترل می کنند. برخی داروها مثل متفورمین اثر انسولین را افزایش داده و باعث کاهش مقاومت سلول ها به انسولین می شوند. دیگر داروها مثل کلومیفن و لتروزول بر هورمون ها و فعالیت تخمدان ها اثر می گذارند. بسته به علائم تنبلی تخمدان، پزشک ممکن است انواع مختلفی از داروها را برای شما تجویز کند.
روشهای رادیوگرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی ، سونوگرافی و ماموگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.