در وضعیت عادی فرد متوجه ضربان قلب خود نمی شود به هر دلیل که فرد ضربان قلب را حس کند یا احسا س ناخوشایندی از ضربان قلب خود داشته باشد مثل تندی ضربان یا بی نظمی در ضربان ویا احساس ضربان قوی یا محکم دچار طپش قلب می شود. یکی از علایم بسیار شایع که بسیاری از افراد را به وحشت و اضطراب می اندازد و معمولا در اولین فرصت به پزشک متخصص قلب مراجعه می کنند طپش قلب است. هر چند که می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی قلبی باشد و یا اولین علامت یک بیماری قلبی و عروقی باشد . ولی شاید بتوان گفت علل غیر قلبی موارد شایعتر ی برای ایجاد طپش قلب میباشند که فرد را به پزشک می کشانند.
معمولا به هر دلیلی تعداد ضربان قلب افزایش یابد یا حجم ضربه ای قلب یا قدرت انقباض قلب یا بی نظمی درضربان رخ دهد تندی یا کندی ضربان به هر دلیلی موجب طپش قلب میشود . در پاسخ به درد یاتب یا اضطراب و تشویش یا ترس و...بصورت یک واکنش دفاعی یاجبرانی ضربان قلب افزایش و طپش قلب ایجاد می شود .بنابراین هر طپش قلبی نشانه بیماری قلبی نیست و بسته به سن و جنس و شرایط عمومی میتواند علامت بسیار غیر اختصاصی ازیک بیماری غیر قلبی شایع مثل کم خونی باشد یا علامت مهم از یک بیماری قلبی مثل آریتمی باشد .
ازعلل بسیار شایع طپش قلب می توان اختلالات اضطرابی و حملات پانیک و استرس های شدید در مو قعیت های حساس مثل امتحانات کنکور یا سخنرانی ها و...تمام شرایطی در زندگی که با هیجان وترس همراهند می تواند در یک فرد با قلب سالم هم ایجاد طپش قلب کنند.ازعلل شایع غیر قلبی طپش قلب میتوان انواع کم خونی ها و اختلالات تیرویید وبیماریهای عفونی بخصوص در مرحله حاد و تب دار اشاره کرد.
گاهی تنها علامت یا اولین نشانه یک بیماری قلبی که بیمار به پزشک قلب مراجعه می نماید طپش قلب است. مواردی از طپش که بصورت حمله ای یا در حالت استراحت وهمراه با درد در ناحیه قفسه سینه وتنگی نفس باشد یا منجر به سر گیجه یا اختلال تعادل یا ازدست دادن گذرای هوشیاری (سنکوپ)باشد .درافرادی که سابقه خانوادگی بیماری قلبی مثل مرگ ناگهانی یا ایست قلبی دارند یا افرادی که سابقه آریتمی در خانواده دارند باید در صورت طپش قلب به پزشک قلب مراجعه نمایند.
(قسمت اول)