بعضي مواد در رژيم غذايي هستند كه از خطر بيماريهايي قلبي عروقي مي كاهند.از جمله اين مواد عبارتند از:
ترکیبات مفید سویا:
باعث كاهش كلسترول و LDLخون میشود.
باعث جلوگيري از علائم يائسگي همچون گرگرفتگي و پوكي استخوان ( با تحريك استئوبلاست ها)و نیزجلوگيري از سرطان هاي ناشي از هورمون ها میشود.
باعث پایین آوردن چربی خون میشود؛
مصرف 40 گرم سويا در روز باعث:
1 % کاهش LDL
11% کاهش تری گلیسیرید و
2% افزایش HDLميشود.
50% سويا پروتئين است
- فيبر محلول و غير محلول
فیبرهای سویا در کاهش قند و چربی خون موثرند.
باید توجه داشت که سس سويا فقط حاوي مقادير اندك سويا است و مقادير بالايي سديم دارد.پس مصرف خود سویا بهتر است و همچنین باید دانست که زیاده روی در مصرف سویا نیز عوارض دارد.
بر اساس مطالعه روي حيوانات مصرف مقادير بالاي سويا در بارداري اثر منفي روي جنين دارد.
از تجمع پلاكتها جلوگيري ميكنند.Gingerolدر زنجبيل اثر مشابه آسپيرين دارد.
هم تراز آسپيرين عمل ميكند.اوجنول(Eugenol )موجود در جعفري خشك حتي بعد از تشكيل لخته (از طريق سيستم پروستاگلاندين) اثر مفيد در كاهش و برطرف كردن آن دارد.
اثر كوتاه مدت بر لخته خون دارد.
مانع تجمع پلاكت ها و توليد ترومبوكسان شده و از لخته خون ميكاهد.از جمله تركيبات چاي نوعي تانن به نام كاتچين است كه نه تنها هم تراز آسپيرين است بلكه از تكثير سلولهاي ماهيچه صاف در ديواره رگها كه تحت تاثير LDLاكسيد شده تحريك ميشود و باعث تشكيل پلاك مي گردد ،جلوگيري ميكند.
خوردن هويج خام يا پخته به مقدار 5 بار يا بيشتر در هفته(5/1 عدد در روز) يا 3 ليوان اسفناج پخته در روز،45-35%خطر حمله قلبي را ميكاهد.اين اثر به خاطر بتاكاروتن،ويتامين ث و پتاسيم بالاي آن است.زيست دسترسي بتا كاروتن هويج با پختن بيشتر ميشود.
پتاسيم به ديواره رگها انعطاف ميدهد و در برابر فشارخون مصونيت مي آورد.
ليكوپن آن باعث كاهش خطر سرطان پروستات ،گوارش و رحم مي شود و اثر حفاظتي در مقابل بيماري هاي قلبي عروقي دارد.
پياز به علت داشتن كورستين از تجمع پلاكتي و لخته شدن خون جلوگيري مي كند.از قديم به عنوان رقيق كننده خون معروف بوده است.سير باعث كاهش لخته خون،كاهش عفونت هاوكاهش سرطان ميشود. مصرف يك سير كوبيده در هر وعده غذايي و نصف پياز در روز در كاهش بيماريهاي قلبي عروقي بسيار مفيد است.تاثير مصرف سير پخته و خام در جلوگيري از لخته خون يكسان است.
مصرف منظم ماست حاوي لاكتوباسيلوس اسيدوفيلوس 10-6% ريسك بيماريهاي قلبي را كم ميكند.
فيبر محلول در افراد با چربي خون بالا،LDL را14 %كاهش ميدهد.فيبر با اتصال به اسيدهاي صفراوي كلسترول را پايين مي آورد.باكتريها با تخمير فيبر اسيدهاي چرب كوتاه زنجيره مي سازند كه از سنتز كلسترول جلوگيري ميكند.فيبرهاي محلول همچون پكتين،صمغ ها،آلگال ،همي سلولز و پسيليوم كه در حبوبات،جو،ميوه باعث كاهش كلسترول وLDLميشوند.
فيبرهاي غير محلول همچون سلولز و ليگنين هيچ اثري روي كلسترول خون ندارند.از كل فيبر توصيه شده (30-25گرم در روز)،10-6 گرم آن بايد از فيبر محلول باشد كه اين مقدار با 6-5 واحد ميوه و سبزي و 6 واحد يا بيشتر حبوبات ومغزهاو غلات پر فيبر در روز تامين ميشود.