انگشتان دست دارای چندین استخوان کوچک هستند. این استخوان ها را تاندون ها به عضلات وصل می کنند. هنگامی که ماهیچه ها منقبض یا سفت میشوند، تاندون ها استخوان ها را می کشند تا انگشتان را حرکت دهند. تاندون های بلندی، به نام تاندون های فلکسور، از ساعد تا عضلات و استخوان های دست ها کشیده شده اند. تاندون های فلکسور (تاندون های ماهیچه های خم کننده) در یک غلاف تاندون حرکت می کنند که به مثابه تونلی برای تاندون است. اگر این تونل باریک شود، تاندون نمی تواند به راحتی حرکت کند. این اتفاقی است که باعث انگشت ماشه ای می شود. به وضعیتی که در آن انگشتان دست در حالت خمیده سفت یا قفل میشوند، انگشت ماشه ای (trigger finger) گفته میشود.
حرکت تاندون در یک غلاف تاندون تنگ، باعث تحریک و تورم آن میشود و حرکت کردن انگشت را بسیار دشوار می کند. التهاب ممکن است باعث ایجاد یک حالت پرش در انگشت شود که این مسئله هم حرکت را محدودتر می کند و باعث می شود انگشت در حالت خمیده قرار بگیرد و صاف کردن آن بسیار دشوار شود. اگر انگشت ماشه ای شدید باشد انگشت ممکن است در حالت خمیده قفل بماند. افرادی که کارهایی انجام میدهند که در آن یک حرکت دائماً تکرار میشود، در خطر بالای ابتلا به انگشت ماشه ای قرار دارند.
این وضعیت در زنان شایعتر از مردان بوده و در افراد مبتلا به دیابت بیشتر است. درمان این وضعیت بستگی به شدت آن دارد. در حالت های پیشرفته تر بیماری، پزشک شما را به فیزیوتراپیست ارجاع می دهد. استفاده از روش های فیزیوتراپی جزء درمان های قطعی انگشت ماشه ای به حساب می آید. تمرینات ورزشی، درای نیدلینگ و سرما درمانی یا گرما درمانی از جمله روشهایی هستند که فیزیوتراپیست ها برای فیزیوتراپی انگشت ماشه ای به کار می برند.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، می توانید با روشهای درمان بدون جراحی، به رفع و بهبود اغلب عوارض و دردهایی مانند درد زانو، دست و شانه، انواع سردردها، دردهای ناشی از دیسک و آرتروز بپردازید و کیفیت زندگیتان را ارتقا داده توانایی های خود را در انجام کارها و فعالیت های روزمره، که به هر دلیل دچار اشکال شده اند؛ افزایش دهید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
گرفتگی انگشتان پا می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. برخی از شایع ترین دلایل این رویداد شامل موارد زیر می شوند:
گرفتگی انگشتان پا از محرک های مختلفی سرچشمه می گیرد؛ اما استفاده بیش از حد، کم آبی بدن و کمبود مواد معدنی (به ویژه، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) به عنوان مقصران اصلی شناخته می شوند. زمانی که ورزش می کنید، مواد معدنی یا الکترولیت هایی که عضلات شما برای ارائه عملکرد درست به آنها نیاز دارند از طریق تعریق دفع می شوند. این کمبود موجب انقباض ها یا اسپاسم های عضلانی می شود که به نام گرفتگی های عضلانی می شناسیم. اگر برای مدت زمانی طولانی دویده اید، بیش از اندازه از خود کار کشیده اید، با بیش از اندازه ورزش کرده اید، گرفتگی انگشتان پا بیانگر آن است که باید تغییری در برنامه خود ایجاد کنید؛ زیرا عضلات توان تحمل چنین فشار زیادی را ندارند.
گرفتگی انگشتان پا می تواند به واسطه استفاده از کفش های بیش از حد تنگ رخ دهد؛ زیرا این کفش ها فشار بیش از حد به پا وارد کرده یا جریان خون را محدود می کنند.
گرفتگی انگشتان پا اغلب پس از 50 سالگی ظاهر می شود، زمانی که استخوان ها کلسیم از دست داده و عضلات با افت انعطاف پذیری و کشش خود برای پشتیبانی از بدن مواجه هستند. با افزایش سن، اعصاب و عملکرد عروقی ما از قدرت گذشته برخوردار نخواهند بود. این به بروز گرفتگی های عضلانی منجر می شود؛ زیرا اعصابی که مواد مغذی و پیام ها را به عضلات ارسال می کنند، عملکردی همانند گذشته ندارند.
نشانه ها و علائم انگشت ماشه ای ممکن است از خفیف تا شدید پیشرفت کنند و شامل موارد زیر باشند:
فاکتورهایی که شما را در خطر انگشت ماشه ای قرار میدهند عبارتند از:
پزشکان انگشت ماشه ای را با توجه به نتایج معاینه بالینی و پرسیدن چند سؤال ساده درباره ی پرونده ی پزشکی بیمار تشخیص می دهند. پزشک انگشت را حرکت می دهد و گوش می دهد که آیا انگشت هنگام حرکت دادن صدا می دهد یا خیر. همچنین قفل شدن انگشت در حالت خمیده نیز بررسی می شود. به علاوه پزشک از بیمار می خواهد که دستش را باز و بسته کند. تشخیص انگشت ماشه ای معمولاً نیازی به رادیوگرافی یا دیگر آزمایش های تصویربرداری ندارد.
با بروز علائم اولیه این بیماری باید هر چه سریعتر برای درمان آن اقدام کنید؛ زیرا درمان نکردن انگشت ماشه ای باعث پیشرفت علائم شده و دیگر نمی توانید انگشتان خود را صاف نگه دارید. در پیشرفته ترین حالت بیماری به درمان های دیگر جواب نداده و مجبور به جراحی خواهید بود.
مراجعه به فیزیوتراپی روشی بسیار مفید برای درمان انگشت ماشه ای است. برای این کار متخصص فیزیوتراپی راهکارها و راهنمایی هایی برای افزایش تحرک دست و انگشتان به بیمار ارائه می کند. برای درمان انگشت ماشه ای سعی می کنند کاری کنند که از طریق تمرینات و حرکات کششی مختلف فشار و تنش را روی تاندون برداشته شود. روشهای فیزیوتراپی برای موارد خفیف انگشت ماشه ای یا افرادی که به تازگی دچار انگشت ماشه ای شده اند فوق العاده مؤثر هستند.
قبل از سن بلوغ و پیش از آنکه صفحات رشد بسته شوند؛ با توجه به ژن و شرایط فیزیکی افراد؛ می توان با اقداماتی از جمله مصرف برخی از مکمل ها و انجام ورزشهای جهشی - پرشی مانند والیبال و بسکتبال، کمی به افزایش قد کمک کرد. شما می توانید برای دریافت مشاوره و راهکارهای مناسب افزایش قد فرزندانتان با متخصصان طب فیزیکی مشورت نمایید. کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان پذیرای شما مراجعین محترم می باشد. لطفا جهت ارتباط با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ، مشاوره بگیرد.