دهان در واقع مجرای ورودی غذاها و خوراکی های مختلف می باشد؛ به همین دلیل سلامت این بخش از بدن همیشه تحت تأثیر عوامل مختلفی است. یکی از مهم ترین مشکلاتی که ممکن است برای دهان بسیاری از افراد رخ دهد، بوی بد دهان می باشد.بوی بد دهان یا هالیتوزیس(Halitosis) یکی از ناهنجاری های شایع دهان و دندان است و امکان دارد بسیاری از افراد به دلیل بوی بد و نامطبوع دهان خود، در نزدیک شدن به افراد یا حضور در اجتماعات با چالش جدی مواجه شوند و همین موضوع باعث کاهش اعتماد به نفس آنها شده و در روابط اجتماعی افراد تأثیر منفی بگذارد. اگرچه مشکل بوی بد دهان غیرقابل تحمل است؛ ولی قابل درمان می باشد. بوی بد دهان تحت تأثیر عوامل مختلفی ایجاد می شود و در بیشتر مواقع با اقدامات ساده مثل تغییر سبک زندگی، اصلاح رژیم غذایی و ترک برخی از عادات غلط می توان آن را برطرف کرد؛ اما گاهی اوقات بوی نامطبوع دهان دلیلی بر وجود مشکلات جدی در بدن است و باید اقدامات درمانی برای رفع آن انجام گیرد.
دهان خشک یکی از اصلی ترین علت های بد بویی دهان هنگام صبح می باشد . بزاق، دهان را از شر باکتری ها خلاص می کند و به همین دلیل ترشح بزاق می تواند بوی بد دهان را هنگام خواب کاهش دهد.
بزاق دهان نقش بزرگی در کنترل باکتری های موجود در دهان را دارد. زمانی که دهان بیمار در هنگام جراحی برای مدت زمان طولانی باز باشد، باکتری ها با سرعت بیشتری رشد می کنند و در نتیجه بوی بدی در دهان ایجاد می شود.
اگر بوی خون را در دهان خود احساس می کنید، این شرایط می تواند به واسطه دلایل مختلفی شکل گرفته باشد. برخی از رایج ترین آنها شامل موارد زیر می شوند:
پلاک دندان، یک لایه چسبناک از باکتری ها است که روی دندان ها تشکیل می شود. اگر پلاک از بین نرود، می تواند منجر به پوسیدگی دندان و بیماری لثه شود. پلاک همچنین می تواند باعث ایجاد بوی بد دهان شود. باکتری های موجود در پلاک از بقایای غذا تغذیه می کنند و مواد شیمیایی تولید می کنند که بوی بد دهان ایجاد می کنند. این مواد شیمیایی می توانند به عمق بافت های دهان نفوذ کنند و حتی پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، بوی بد دهان را ایجاد کنند. علاوه بر پلاک دندان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند منجر به موارد زیر شود که می توانند باعث بوی بد دهان شوند:
خشکی دهان ناشی از تجزیه سلول های مرده در دهان و زبان شما است. نوشیدن آب یکی از ساده ترین روش ها برای از بین بردن بوی بد دهان میباشد. کمبود آب یکی از شایع ترین عوامل بوی بد دهان می باشد.
بوی بد دهان با مشکلات گوارشی ارتباطی مستقیم دارد و گاهی بر اثر گازهای سولفور، زخم معده یا دیگر مشکلات دستگاه گوارش فوقانی و تحتانی بروز می کند.
برخی از داروها می توانند بزاق را کاهش داده و باعث افزایش بوی بد دهان شوند. بعضی از داروها نیز با تجزیه شدن و انتشار مواد شیمیایی در تنفس، بوی بدی ایجاد می کنند. به عنوان مثال می توان به نیترات های مورد استفاده برای درمان آنژین، برخی از مواد شیمیایی شیمی درمانی و برخی آرام بخش ها مانند فنوتیازین ها اشاره کرد.
غذاهایی که دارای قند و پروتئین بالا باعث بد بو شدن دهان می شوند. رژیم غذایی که پر قند باشد به دلیل تعامل قند با باکتری های موجود در دهان شما منجر به ایجاد بوی بد دهان می شود.
کشیدن دندان های نهفته، ازبین بردن التهاب لثه، رعایت کردن بهداشت دهان و دندان و… راه حل هایی برای این مشکل هستند؛ اما بهترین روشی که امروزه برای درمان این مشکلات مورد استفاده قرار می گیرد، لیزرتراپی یا فتودینامیک تراپی می باشد. لیزردرمانی بهترین روشی است که به کمک آن می توان مشکلات دهان و دندان را به سرعت از بین برد. با کمک دستگاه های لیزری می توان بسیاری از مشکلات دهان و دندان را برطرف کرد. در صورتی که می خواهید بوی بددهان خود را از بین ببرید می توانید از فتودینامیک تراپی لیزری نیز استفاده کنید. فتودینامیک تراپی روشی است که در آن با کمک اشعه های لیزری باکتری هایی خاص در دهان که موجب ایجاد بوی بد شده اند تحت تأثیر قرار گرفته و از بین می روند. توجه داشته باشید که طول موج این اشعه به شکلی است که تنها این باکتری ها را از بین می برد و عوارضی برای دهان و دندان های شما ندارد.
نسخه اصلی مطلب بهترین راه های از بین بردن بوی بد و نامطبوع دهان را در سایت دکتر پدرام دانش کاظمی بخوانید.