غدد بزاقی بخشی از سیستم گوارشی محسوب می شوند. غذا از بدو ورود به دهان با ترشحات بزاقی روبرو می شود. بزاق بخش کوچکی از هضم را انجام می دهد و نقش محافظتی از مخاط را برعهده دارد. همچنین نقش فرعی بزاق کمک به صحبت کردن و کارکرد مناسب بلع و دهان می باشد. از آنجا که غدد بزاقی نقش مهمی در دهان ایفا می کنند، بیماری های آنها می تواند برای فرد بسیار مشکل ساز باشد. غدد بزاقی اصلی شامل بناگوشی، تحت فکی و زیرزبانی است. غدد بزاقی فرعی ریز و به تعداد فراوان نیز وجود دارند که در سراسر دهان تا قسمت فوقانی حلق به صورت پراکنده پخش شده اند. افرادی که با اختلالات غدد بزاقی به پزشک مراجعه می کنند، اغلب از تورم دردناک یا بدون درد، خشکی دهان و یا درد هنگام غذا خوردن شکایت دارند. سونوگرافی اولین روش ارزیابی و بررسی غدد بزاقی می باشد. در دهه های اخیر استفاده از سونوگرافی برای تشخیص اختلالات مربوط به غدد بزاقی تحت فکی استفاده گسترده ای داشته و روز به روز استفاده از آن بیشتر می شود که با کمک این روش می توان محل آسیب و دلیل آن را تشخیص داد. با انجام سونوگرافی برای تشخیص اختلالات مربوط به غدد بزاقی تحت فکی ممکن است اختلالات دیگری نظیر التهاب غدد بزاقی، سنگ غدد بزاقی و سایر اختلالات نیز مشخص شوند. در سونوگرافی یا اسکن اولتراسوند غدد لنفاوی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویری از غدد لنفاوی استفاده می شود. اسکنر اولتراسوند دارای یک پروب یا مبدل است که امواج صوتی را به داخل اندام های بدن می فرستد، سپس امواجی که انعکاس پیدا می کنند را به رایانه ارسال و رایانه آنها را به تصویر تبدیل می کند.
عوامل زیر، باعث ایجاد بیماری و اختلال در عملکرد غدد بزاقی می شوند:
این بیماری بیشتر در غدد بناگوشی و تحت فکی رخ می دهد. پزشکان علت اصلی انسداد غدد بزاقی را وجود سنگ بزاقی می دانند. البته در برخی مواقع نیز کیست غدد بزاقی باعث انسداد غدد بزاقی است. افرادی که غدد بزاقی آنها مسدود شده است، در موقع خوردن و آشامیدن، احساس درد می کنند. از جمله از علائم این نوع از بیماری، تورم در نواحی داخلی دهان و زیر گلو است. در برخی از مواقع انسداد باعث عفونت در غدد بزاقی شده و درد و تورم را بیشتر می کند. جراحی سنگ غدد بزاقی یکی از شایع ترین روش ها برای درمان انسداد غدد بزاقی است.
غدد بزاقی تحت اثر عوامل مختلفی عفونت می کند. تورم، احساس درد و سوزش و خارش از جمله از علائم عفونت غدد بزاقی هستند.
وجود تومورهای سرطانی، یکی از مشکلات جدی غدد بزاقی است. در غدد بزاقی تومورهای خوش خیم و بدخیم رشد می کنند. این تومورها ابعاد و اندازه بزرگی داشته و اکثراً بدون درد هستند. احساس درد و سوزش و عدم توانایی در حرکت تمام یا قسمتی از سمت گرفتار صورت، از جمله از علائم سرطان غدد بزاقی هستند. این علائم اکثراً در تومورهای بدخیم دیده می شوند.
بیماری های دیگری همانند ایدز یا سندرم شوگرن و دیابت نیز می توانند باعث بیماری شوند. این ضایعات در بیشتر مواقع غده بناگوشی را تحت تأثیر قرار داده و باعث بزرگتر شدن ابعاد آن می شوند.
به طور کلی می توان علائم بیماری های غدد بزاقی عوامل زیر دانست:
مطلب پیشنهادی : انواع سونوگرافی ساده و رنگی
آمادگی خاصی برای انجام این روش تشخیصی و تصویربرداری نیازی ندارد. بیمار می تواند قبل از انجام سونوگرافی داخل دهانی به طور عادی غذا خورده و مایعات بنوشد. همچنین می تواند داروهای خود را به طور عادی مصرف کند؛ اما اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کند ممکن است لازم باشد قبل از انجام سونوگرافی داخل دهانی غدد بزاقی آنها را قطع کند.
در این روش پزشک مبدل یا پروب سونوگرافی را در روی ناحیه مورد نظر به عقب و جلو حرکت می دهد و تصاویر ایجاد شده را مشاهده می نماید.
سونوگرافی داخل دهانی غدد بزاقی، غیر تهاجمی، فاقد هرگونه عارضه ای مانند درد و یا مواجهه با اشعه رادیولوژی است و عملکرد آن از امواج صوتی میباشد.
هزینه سونوگرافی داخل دهانی غدد بزاقی دهان همانند دیگر خدمات مراکز رادیولوژی و سونوگرافی طبق تعرفه مصوب درمانی انجام میشود. برای اطلاعات بیشتر در مورد قیمت سونوگرافی داخل دهانی با رادیولوژی مرکزی اصفهان تماس حاصل فرمائید.
شما برای انجام سونوگرافی دقیق مثانه می توانید به رادیولوژی مرکزی اصفهان که یکی از مجهز ترین و تخصصی ترین مراکز تشخیصی می باشد؛ مراجعه نمایید. لطفا جهت تعیین نوبت با شماره تلفن 32202762-031 تماس حاصل فرمایید.