سرطان دهان سرطانی است که قسمت های مختلف از دهان از جمله لب ها، زبان، لثه ها، سطح داخلی گونه ها ، سقف یا کف دهان یا پشت حلق را درگیر می کند. در حالی که بسیاری از عوامل خطر سرطان دهان به رابطه جنسی مرتبط نیستند (مثلاً مصرف دخانیات، مصرف زیاد الکل، سیستم ایمنی ضعیف و قرار گرفتن بیش از حد لبها در معرض نور خورشید)، ویروس پاپیلومای انسانی HPV) باعث ایجاد حدود 70درصد سرطان های اوروفارنکس (نوع خاصی از سرطان دهان) می شود. ویروس پاپیلومای انسانی می تواند از طریق رابطه جنسی دهانی به دهان و گلو منتقل شود.
سرطان اوروفارنکس سرطانی است که در اوروفارنکس، که قسمت میانی گلوی فرد در پشت دهان است، شکل می گیرد. اگرچه این نوع سرطان در حال افزایش است، خوشبختانه راه هایی برای کاهش خطر ابتلا به آن در افراد وجود دارد. همچنین، اگر این سرطان زود تشخیص داده شود، اغلب قابل درمان است.
اکثر افراد فعال از نظر جنسی (تقریباً 80 تا 90 درصد) در مقطعی از زندگی خود به HPV مبتلا می شوند، اما معمولاً بدن به تنهایی قادر به پاکسازی ویروس است. به همین دلیل، بسیاری از مردم هرگز نمی دانند که به HPV مبتلا شده اند. با این وجود، ممکن است ویروس برای مدت طولانی در بدن باقی بماند و در برخی موارد باعث رشد غیر طبیعی سلولها و در نهایت سرطان شود.
واکسیناسیون در برابر HPV یک راه موثر برای محافظت در برابر سرطان دهان و حلق است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کند که همه افراد بین 9 تا 26 سال در برابر ویروس پاپیلومای انسانی واکسینه شوند. در حالت ایده آل، کودکان دختر و پسر می توانند قبل از شروع فعالیت جنسی برای HPV واکسینه شوند تا شانس ابتلا به گونه های پرخطر ویروس را کاهش دهند. هدف این است که افراد قبل از قرار گرفتن در معرض ویروس HPV واکسینه شوند. به همین دلیل ممکن است تجویز واکسن برای افراد حتی تا سن 45 سال نیز انجام شود، بنابراین مهم است که این گزینه را با درمانگر خود در میان بگذارید.
انجام رابطه جنسی ایمن راه دیگری برای کاهش خطر ابتلا به سرطان دهان و حلق مرتبط با HPV است. اغلب مردم بر این باورند که کاندوم فقط برای رابطه جنسی واژینال یا مقعدی است، اما موانع محافظتی (از جمله کاندوم و محافظ دهانی) نیز باید در طول رابطه جنسی دهانی استفاده شود تا خطر انتقال HPV یا سایر بیماری های مقاربتی به دهان و گلو کاهش یابد.
در نهایت، سرطان اوروفارنکس قابل درمان است، به خصوص زمانی که زود تشخیص داده شود. اگر متوجه شدید که گلودرد مداوم، گوش درد، مشکل در بلع،احساس توده در پشت گلو، لکه سفید در دهان یا بالا آوردن خون همراه با سرفه دارید، حتما در اولین فرصت سرعت به دنبال دریافت مراقبت های پزشکی باشید.
نسخه اصلی مطلب در مورد رابطه جنسی و سرطان دهان چه نکاتی باید بدانیم؟ را در سایت دکتر میترا مولائی نژاد بخوانید.