سیستم ادراری از کلیه ها، مثانه، حالب و پیشابراه تشکیل شده است. ادرار با تصفیه خون در کلیه ها تشکیل می گردد و سپس از طریق حالب به مثانه وارد می گردد. سپس ادرار در مثانه ذخیره می گردد و پس از پر شدن مثانه، اسفنکتر انتهایی آن باز می گردد و ادرار از طریق پیشابراه از بدن خارج می گردد. در صورت بروز اختلال در عملکرد سیستم فوق، بی اختیاری ادراری رخ می دهد. به نشت ادرار خارج از کنترل ادرار از مثانه، بی اختیاری ادرار گفته می شود. این امر باعث بروز نیاز ناگهانی و جدی برای دفع ادرار می شود که ممکن است قادر به کنترل آن نباشید. بی اختیاری ادرار ممکن است در صورت بروز مشکلی در اعصاب کنترل کننده عضلات مثانه و مجرای ادرار نیز رخ دهد. بی اختیاری ادراری در مردان در مقایسه با زنان کمتر شایع است که این مسئله عمدتاً به علت تفاوت در آناتومی لگن مرد و زن می باشد. در ادامه سؤالات متداول بی اختیاری ادرار و پاسخ آنها را قرار می دهیم.
تکرر ادرار را نباید با بی اختیاری ادرار اشتباه گرفت؛ چون گاهی پیش می آید که به دلیل مصرف زیاد مایعات و یا عوامل دیگر حجم ادرار افزایش پیدا کرده است و قابل کنترل است؛ اما بی اختیاری دفع ادرار بدون اختیار فرد است و غالباً زمان تحرک و یا عطسه و سرفه و یا خندیدن مقداری ادرار بدون اختیار فرد دفع می شود علت هایی مانند زایمان و ...
یکی از مواردی که بی اختیاری ادرار در اثر آن رخ می دهد، عفونت ادراری می باشد که می توانند باعث تب نیز شوند. عفونت ادراری می تواند به عفونت کلیه یا پروستات تبدیل شود. این عفونت ها جدی تر هستند؛ زیرا می توانند از طریق جریان خون عبور کرده و باعث سپسیس شوند.
اگر علت ایجادکننده ی بی اختیاری ادراری، بیماری باشد، با درمان آن بیماری می توان علامت را برطرف کرد؛ اما اگر علت ایجاد بی اختیاری ادرار، ضعف ماهیچه باشد، تقویت ماهیچه ها می تواند به درمان این مشکل پردازد.
استفاده از برخی گیاهان که خاصیت دارویی دارند و نیز اصلاح تغذیه می تواند گام مثبتی در جهت برطرف کردن مشکل بی اختیاری ادرار باشد. برخی از گیاهان می توانند به بهبود عملکرد بین مغز و مثانه و نیز بهبود وضعیت عضلات مثانه کمک کنند. برخی گیاهان نیز با گرم کردن کلیه ها و جلوگیری از تکرر ادرار می توانند به جلوگیری از ریزش ادرار ناگهانی کمک کنند.
برای تشخیص علت و درمان این علامت باید به دکتر زنان یا دکتر اورولوژیست مراجعه کنید.
بی اختیاری ادرار از علائمی است که نشان میدهد یک تشنج در حال وقوع است.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: بی اختیاری ادراری در زنان، مردان، کودکان و افراد مسن
برای بسیاری از خانم ها بی اختیاری ادرار در بارداری و پس از زایمان امری طبیعی است. در حقیقت تغییرات زیادی در بارداری دارید تا یک کودک درون شما بتواند رشد کند، مثانه نیز یکی از قسمت های قابل تغییر در بارداری است. به همین جهت چنین مشکلی در بارداری طبیعی است و می بایست تحت نظر متخصص زنان چنین شرایطی کنترل شود.
در زمان بارداری ممکن است بانوان با مشکلاتی روبرو شوند که قبل از بارداری این مشکلات را نداشته اند. یکی از این مشکلات بی اختیاری ادرار است. در زمان بارداری بی اختیاری ادرار در برخی از بانوان رخ می دهد و علت این امر بیش فعال بودن مثانه است؛ زیرا لوله ای که مسئول کنترل ادرار است ، تحت تأثیر قرار می گیرد . در این نوع بی اختیاری ادرار که اغلب در اوایل بارداری و هم چنین در سه ماهه اخر بارداری بروز می کند زنان باردار با عطسه، سرفه، خندیدن و … ممکن است دچار نشت غیر ارادی ادرار شوند. فشار جنین به عضلات کف لگن و مثانه عمده ترین علت تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار در حاملگی است که پدیده ای فیزیولوژیک بوده و نگران کننده نیست.
بی اختیاری ادرار در زنان یائسه، موضوعی است که برای زنان بعد از ورود به دوران یائسگی و در سنین میانسالی رخ می دهد. بی اختیاری ادرار می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که یائسگی یکی از آنها است.
کیست های موجود در مثانه اغلب هیچ نشانه و علائمی ندارند مگر اینکه خیلی بزرگ باشند و یا اینکه با یک بیماری زمینه ای همراه باشند که در این صورت ممکن است باعث عدم کنترل ادرار شوند.
درمان بی اختیاری ادرار معمولاً با توصیه در مورد تغییرات سبک زندگی مانند مداخلات رفتاری مانند آموزش مثانه یا ورزش برای ماهیچه های کف لگن شروع می شود. تمرینات کگل می توانند یک روش مؤثر و جایگزین جراحی برای درمان مشکلات مثانه برای زنان باشد. خوشبختانه تأثیر این ورزش برای بی اختیاری ادرار به گونه ای است که توانایی مثانه را افزایش می دهد و عضلات کف لگن را برای جریان بهتر ادرار بهبود می بخشد.
نسخه اصلی مطلب پاسخ به سوالات شایع درباره بی اختیاری ادرار را در سایت دکتر مجید حقیقت بخوانید.