ستون فقرات از ۲۴ مهره جداگانه تشکیل شده است. ستون فقرات، علاوه بر اینکه پایه استحکام اسکلت بدن است، کانالی برای گذر طناب نخاعی، به عنوان بخش اصلی ارتباطی بین سیستم عصبی محیطی و مرکزی، و نیز عصب رسانی و کنترل حسی حرکتی اندام های مختلف بدن، فراهم می کند.ستون فقرات به بخش های گردنی، سینه ای، کمری و خاجی تقسیم می شود. در ناحیه گردنی ستون مهره ها، هفت مهره قرار دارد. سرخوردگی مهره ها، عارضه ای است که در مهره های ستون فقرات رخ می دهد و به این صورت است که یکی از مهره ها بر روی مهره زیرین به جلو یا عقب می لغزد.
این سرخوردگی در هر بخشی از ستون فقرات، مانند سرخوردگی مهره گردن، ممکن است رخ دهد. سرخوردگی مهره ها امری است که باید به آن اهمیت داد؛ زیرا ستون مهره ها محل نگهداری نخاع بوده و اهمیت و حساسیت سلامتی نخاع، بر همگان آشکار است و باعث میشود فرد درد زیادی را تحمل کند. این عارضه در صورتی که منجر به درد و اختلالات حرکتی شود، توسط راهکار هایی تحت نظر پزشک در کلینیک طب فیزیکی دکتر سلمان فلاح، می توان آن را بهبود بخشید.
این آسیب در 80 درصد موارد ماهیت ژنتیکی دارد. یکی با تنگی ناپیوسته متولد می شود. برای مدت بسیار طولانی بدون علامت باقی می ماند تا زمانی که با افزایش سن، لغزیدن به دلیل استرس، فشار یا ضربه وجود نداشته باشد. عوامل دیگری که نقش مهمی در شروع سرخوردگی دارند عبارت اند از: فشار مکرر یا ضربه، کار سنگین یا فعالیت ورزشی، فشار شدید یا عواقب جراحی ستون فقرات مانند برداشتن فتق دیسک. در موارد شدید می تواند پیامد بیماری های دیگری مانند آرتریت روماتوئید یا تومورهای استخوانی باشد.
علائم اسپوندیلولیستزیس ممکن است شامل موارد زیر باشند:
همچنین بخوانید: چرا مهره های کمری جابه جا می شوند؟
برای تشخیص درست علائم و نحوه درمان سرخوردگی مهره های گردن به شیوه مناسب، از تصویر برداری ایکس ری ( اشعه ایکس ) استفاده می شود، در صورت تشخیص پدیده سرخوردگی مهره گردن، برای تعیین میزان آن و درجه وخامت و بررسی وضعیت کانال نخاعی از روش تصویر برداری سی. تی. اسکن و گاهی نیز ام. آر. آی استفاده می شود.
اسپوندیلولستیز سرویکال یا همان سرخوردگی مهره گردن، معمولاً به صورت تدریجی و پیش رونده، به مرور زمان، با تغییر شکل مهره ها و طرز قرار گیری آنها همراه می شود که در نتیجه منجر به دژنراسیون و تخریب دیسک های بین مهره ای، چرخش استخوان و یا فتق دیسک ، می گردد.
ورزش منظم و اصولی، می تواند به پیشگیری از پدیده سرخوردگی مهره، کمک کند. همچنین ورزش های مخصوصی نیز به عنوان درمان، با صلاحدید فیزیوتراپ و زیر نظر متخصص، وجود دارد.
حرکات مناسب برای درمان سرخوردگی مهره گردن، توسط فیزیوتراپ و به وسیله بررسی و ارزیابی وضعیت مهره های ستون فقرات در نوای مختلف، با مدت زمان مناسب، تعیین و انجام می شود. در روند فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی که باعث ثبات بیشتر ستون مهره ها می شود، به عنوان تمرینات ثبات دهنده، که تقویت عضلات اطراف ستون مهره ها را در پی دارد، انجام می شود.
لازم به ذکر است که تمام این درمان ها، موجب توقف یا کاهش درد و سوزش می شوند و برای برگشت مهره به حالت نرمال، بسته به درجه سرخوردگی، نیاز به فیزیوتراپی تخصصی و در موارد شدید تر حتی نیاز به جراحی است.
یکی دیگر از راه های درمان سرخوردگی مهره گردن، جراحی است، به خصوص وقتی سرخوردگی مهره گردن، منجر به تنگی کانال نخاعی شود.
برای آگاهی از علل و درمان ضعف و درد ساق و ران پاها ، روی لینک کلیک کنید.