لکه های پیری که به آنها لکه های کبدی و کک و مک های خورشیدی نیز گفته می شوند، ضایعاتی صاف و به رنگ قهوه ای روشن یا تیره و یا مشکی هستند که در اندازه های مختلف (عموماً زیر قطر یک سانتیمتر) بر روی سطوحی از بدن که بیشتر در معرض آفتاب قرار می گیرد مانند دست، ساعد، بازو، شانه و صورت دیده می شوند. این لکه ها بیشتر در افراد بالای پنجاه سال و سفید پوستان دیده می شود؛ ولی امکان دیده شدن آن در جوانترها بخصوص کسانی که زمان طولانی تری در برابر آفتاب قرار میگیرند، نیز وجود دارد. لکه های پیری علیرغم ظاهر آزار دهنده خود، حتی در صورت عدم درمان خطرناک نیستند و با روشهای مختلفی قابل از بین بردن هستند. پیشگیری از لکه های پیری با اجتناب از آفتاب و استفاده از ضد آفتابها میتواند آسان ترین راه برای حفظ ظاهر پوست باشد.
همشهریان گرامی ! برای دستیابی به بهترین نتایج درمان بیماریهای پوستی ، حتما به متخصص پوست در اصفهان مراجعه نمایید. زیرا با بکارگیری نادرست و غیر اصولی این روشها توسط افراد غیر متخصص، نه تنها مشکلات کاهش پیدا نمی کند؛ بلکه ممکن است دچار عوارضی شوید که به سادگی رفع نشوند.
زمانی که پوست شخص بیش از حد ملانین تولید کند، لک ایجاد می شود. این تیرگی ها اصطلاحاً هاپیرپیگمنتاسیون نامیده می شوند. هایپرپیگمنتاسیون می تواند نتیجه موارد زیر باشد:
لکه های کبدی یا همان لکه های ناشی از افزایش سن، نتیجه تولید بیش از حد ملانین یا رنگدانه های پوستی هستند. اگر چه پزشکان علت دقیق بروز این لکه ها را نمی دانند؛ اما برخی از عوامل را در ایجاد آنها تأثیر گذار می دانند. دلایلی مانند پیری پوست ، قرار گرفتن در معرض آفتاب یا سایر اشکال پرتوها مانند نور ماوراء بنفش (UV) در اثر استفاده از پرتوهای برنز کننده، همگی جزء علل احتمالی برای آنها به حساب می آیند. لکه های کبدی توسط سلول های رنگدانه فعال پوستی به وجود می آیند. نور ماوراء بنفش (UV) ترشح ملانین پوستی را تسریع کرده و در نتیجه باعث بروز لکه های پوستی خواهد شد. به همین علت پوستی که سال ها در معرض تابش آفتاب بوده، این ترشحات ملانینی در زیر پوست جمع شده و باعث به وجود آمدن لکه های کبدی بر روی پوست خواهد شد.
افراد در هر سن، جنسیت و نژادی ممکن است دچار این لکه های پوستی روی دست و بدن خود شوند. با این حال لکه های پیری در افرادی که عوامل خطر خاصی دارند بیشتر دیده می شود. این افراد شامل:
پزشکان، با معاینه ی چشمی می توانند لکه های پیری را شناسایی کنند. آنها ممکن است از درماتوسکوپ نیز استفاده کنند. این وسیله، نوعی ابزار بزرگ نمایی دستی بوده که متخصصان برای معاینه ی پوست از آن استفاده می کنند. در بعضی از موارد، ممکن است تمایز بین لکه های پیری و ملانوما (نوعی سرطان پوست که در سلول های حاوی رنگدانه ایجاد می شود) دشوار باشد. اگر پزشک در این مورد مطمئن نباشد، ممکن است بیوپسی پوستی انجام دهد که شامل گرفتن نمونه ی کوچکی از پوست آسیب دیده و ارسال آن به آزمایشگاه است.
این لکه ها خوش خیم یا غیرسرطانی و معمولاً بی ضرر و بدون درد هستند. فقط از نظر زیبایی مشکل زا هستند.
اولین راهکار برای درمان لکه های قهوه ای روی دست و دیگر نقاط بدن استفاده از کرم های موضعی است که بدون نسخه به فروش می رسند. معمولاً کرم های رتینوئید حاوی مقادیر زیادی ویتامین A بوده و به بهبود و درمان کک و مک روی پوست صورت کمک می کنند. در واقع ثابت شده که رتینوئیدها اشعه فرابنفش نور خورشید را به خود جذب کرده و از این طریق خاصیت ضدآفتابی دارند. در نتیجه استفاده از این کرم ها می تواند در پیشگیری از ایجاد لکه های جدید پوستی مؤثر باشد.
علاوه بر رتینوئیدها، هیدروکینون هم دارای استاندارد طلایی از بین بردن لکه های قهوه ای پوست است. شما می توانید هیدروکینون 2 درصد را بدون نسخه پزشک تهیه کنید. بسته به شدت لکه های تیره پوست شما باید از هیدروکینون به مدت دو تا 12 هفته استفاده کنید تا نتیجه مطلوب بگیرید. کوجیک اسید و آزالیک اسید هم مواد دیگری با خاصیت روشن کنندگی پوست هستند. البته تمام این مواد عاری از عوارض جانبی نبوده و ممکن است باعث قرمزی، خشکی، سوزش و حساس شدن پوست شوند، بنابراین قبل از مصرف حتماً آن را روی ناحیه کوچکی از پوستتان تست کنید. ناگفته نماند که معمولاً این کرم ها برای درمان لکه های قهوه ای روی دست مؤثر نیستند و اگر پشت دست های تان لکه های قهوه ای ایجاد شده، باید به روش های درمانی دیگر که در ادامه معرفی می کنیم، روی آورید.
یکی از روش های مؤثر برای درمان لکه های قهوه ای پشت دست لیزردرمانی است. در لیزردرمانی لکه های قهوه ای پشت دست و یا روی صورت شما مورد هدف لیزر قرار می گیرند و به مرور از بین می روند. روش های مختلفی برای لیزر لکه های پوستی وجود دارد، مانند ای پی ال و یا تابش خنک. استفاده از هرکدام از این روش ها به شدت و محل لکه ها و تشخیص پزشک شما بستگی دارد؛ اما به هر حال بهتر است جلسات لیزر با فاصله 3 تا 4 هفته ای انجام شود. همچنین بهترین زمان برای لیزردرمانی فصل پاییز و تابستان است که به دلیل تابش کمتر نور خورشید، مراقبت های بعد از لیزر شامل استفاده از کرم های ترمیم کننده، کرم های ضدالتهاب و کرم ضدآفتاب راحت تر خواهد بود.
لایه برداری با مواد شیمیایی یک روش بسیار کارآمد برای درمان لک صورت و برطرف کردن کک و مک و خال های پوست است. در این روش، ابتدا ماده مورد استفاده برای لایه برداری با غلظت بیشتری بر روی کک و مک ها مالیده می شود و در مرحله بعد تمام سطح پوست به طور یکنواخت با این ماده پوشانده می شود. به این ترتیب، اثر درمانی ماده لایه بردار در بهبود ساختار پوست و کم رنگ کردن یا رفع کامل کک و مک ها مشاهده خواهد شد.
همه ی این روش ها، خطراتی را به همراه داشته و ممکن است باعث باقی ماندن جای زخم روی پوست شوند. روش های از بین بردن لکه های کبدی، ممکن است پوست را نسبت به نور خورشید حساس کنند. افرادی که یکی از این روش ها را انجام داده باشند، هنگامی که در معرض آفتاب قرار می گیرند باید اقدامات احتیاطی بیشتری را انجام داده و به توصیه های پزشک عمل کنند.
در زیر نور آفتاب بهتر است از دستکش استفاده کنید. تا مانع آسیب به دست شما شود. بهتر است دستکش روشن و یک دست باشد.
ضد آفتاب فقط برای صورت نیست. زمانی در آفتاب هستید حتماً برای مچ دست خود هم استفاده کنید اگر از ضد آفتاب های رنگی برای صورت استفاده می کنید، می توانید یک ضد آفتاب بی رنگ برای دستان خود هم تهیه کنید.
ویتامین C،E مهم ترین ویتامین های رنگ سازی پوست هستند. مصرف مواد خوراکی این ویتامین ها را فراموش نکنید. همچنین می توانید روغن کپسول ویتامین E را به دست یا صورت خود بزنید تا مانع پر رنگ شدن لکه های قهوه ای روی پوستتان شوید.
مواد قوی بهداشتی پوست شما را نازک تر می کند. اگر زخم یا ضربه ای به پوست شما خورده باشد، این موضوع پوست را در مقابل آفتاب حساس تر می کند. بهتر است از دستکش های مخصوص شستشو استفاده کنید.
تزریق بوتاکس برای جوانسازی پوست در اصفهان را می توانید در کلینیک صدف با استفاده از معتبرترین برن دها و تزریق آنها با تکنیک موثر تجربه نمایید. جهت تعیین وقت و کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره تلفن های 32240827-031 و 32214564-031 تماس حاصل فرمایید.