لکه های پوستی به هرگونه شرایطی گفته می شود که در آن پوست بدن به رنگ تیره در آید. این عارضه می تواند به صورت لکه های کوچک ظاهر شود، یک منطقه بزرگ از پوست را در برگیرد یا اینکه تمام پوست بدن را تحت تأثیر خود قرار دهد.
لکه های تیره می توانند در هر نقطه ای از بدن ایجاد شوند؛ اما اغلب در قسمت هایی از بدن ظاهر می شوند که بیشتر در معرض نور خورشید است. این نواحی شامل پوست صورت، پشت دست ها، شانه ها، بازوها و کمر می باشد. لکه هایی که به صورت تکی ایجاد می شوند، معمولاً کوچک هستند؛ اما ممکن است چندین لکه کنار هم ایجاد شده و نواحی تیره بزرگ تری را تشکیل بدهند. از آنجا که عوامل مختلفی موجب تیرگی پوست کمر می گردد، لذا در صورتی که آفتاب علت تیرگی این ناحیه نیست، جهت رفع مؤثر تیرگی پوست، تشخیص علت تیرگی و درمان عامل ایجاد کننده ی تیرگی باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد. پزشک متخصص با معاینه و بررسی پوست، با تشخیص عامل تیرگی، به تجویز درمان مؤثر اقدام خواهد کرد. با وجود اینکه پیشرفت لکه های پوستی امر آسیب زننده و مضری برای سلامت بدن به حساب نمی آید؛ اما می تواند نشانه ای از وجود مشکل در بخشی دیگر از بدن شما باشد.
شایع ترین اشکال تیرگی پوست در اثر آسیب نور خورشید، به ویژه در اثر پرتوهای فرابنفش به وجود می آیند. تیرگی پوست همچنین می تواند در اثر تغییرات هورمونی ناشی از اختلالات مادرزادی یا هورمونی (همانگونه که در بیماری آدیسون رخ می دهد) یا ترکیبی از عوامل نظیر نور خورشید یا واکنش های پوستی (در اثر حساسیت نسبت به یک ماده شیمیایی یا گیاهی) نیز به وجود بیاید.
۱) علل ژنتیکی تیرگی پوست
تیرگی پوست ممکن است در اثر تعدادی از اختلالات مادرزادی یا ژنتیکی به وجود بیاید که عبارتند از:
۲) علل هورمونی تیرگی پوست
تیرگی پوست همچنین در اثر تغییرات هورمونی و در بیماری های زیر دیده می شود:
۳) علل محیطی تیرگی پوست
تیرگی پوست می تواند در اثر قرارگیری در معرض عوامل محیطی به وجود بیاید. در این حالت عواملی نظیر موارد زیر در ایجاد تیرگی مؤثرند:
۴) سایر علل تیرگی پوست
دیگر علل تیرگی پوست عبارتند از:
هر کس می تواند لکه تیره روی پوست داشته باشد. به نظر می رسد برخی عوامل زیر سیاهی پشت کمر را افزایش می دهد از جمله:
یک متخصص پوست می تواند علت ایجاد لک پوستی در بدن شما را تشخیص دهد. هنگام مراجعه به فرد متخصص، برای تشخیص علت ایجاد عارضه از بررسی سابقه پزشکی بیمار و انجام معاینات فیزیکی استفاده می کنند. در بعضی موارد، نمونه برداری از پوست بیمار می تواند به پزشک در رسیدن به علت اصلی ایجاد لکه های پوستی کمک کند.