تیرگی پوست به وجود لکه های پوستی گفته می شود که نسبت به پوست مجاور خود تیره تر هستند. هایپرپیگمانتاسیون می تواند به صورت منتشر در تمام پوست نیز به وجود بیاید. تغییر رنگ پوست در هایپرپیگمانتاسیون زمانی اتفاق می افتد که تولید ملانین (رنگدانه ای که به طور معمول در پوست یافت می شود) افزایش یافته و در اثر تجمع آن رنگ پوست تیره می شود.
لکه های قهوه ای در افراد سفید پوست، مسن و همچنین کسانی که بیشتر در معرض آفتاب قرار دارند، شایع تر است. دلایل مختلفی می تواند باعث تولید بیش از حد ملانین شده و علت لکه های قهوه ای روی پوست باشد. لکه های تیره می توانند در هر نقطه ای از بدن ایجاد شوند؛ اما اغلب در قسمت هایی از بدن ظاهر می شوند که بیشتر در معرض نور خورشید است. این نواحی شامل پوست صورت، پشت دست ها، شانه ها، بازوها و کمر می باشد. لکه هایی که به صورت تکی ایجاد می شوند، معمولاً کوچک هستند؛ اما ممکن است چندین لکه کنار هم ایجاد شده و نواحی تیره بزرگتری را تشکیل بدهند. لکه های تیره آسیب زا نبوده و بافتی مشابه نواحی دیگر پوست دارند. این لکه ها اغلب هیچ گونه خطری برای سلامتی ندارند؛ بنابراین از بین بردن آنها ضروری نیست؛ اما بسیاری از افراد برای زیبایی پوست خود این کار را می کنند. جهت رفع مؤثر تیرگی پوست، تشخیص علت تیرگی و درمان عامل ایجاد کننده ی تیرگی باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد.
ریشه اصلی ایجاد این لکه های قهوه ای، تولید بیش از اندازه ملاتونین در پوست است که مهمترین عامل افزایش تولید ملاتونین، قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراءبنفش است.
تیرگی پوست ممکن است در اثر تعدادی از اختلالات مادرزادی یا ژنتیکی به وجود بیاید که عبارتند از:
تیرگی پوست همچنین در اثر تغییرات هورمونی و در بیماری های زیر دیده می شود:
تیرگی پوست می تواند در اثر قرارگیری در معرض عوامل محیطی به وجود بیاید. در این حالت عواملی نظیر موارد زیر در ایجاد تیرگی مؤثرند:
دیگر علل تیرگی پوست عبارتند از:
پزشک عمومی یا متخصص پوست معمولاً می تواند با مشاهده و معاینه فیزیکی این لکه های تیره را تشخیص دهد و در صورتی که لکه ها مشکوک به نظر نرسند، انجام آزمایشات بیشتر یا بیوپسی (نمونه برداری) لازم نیست.
این کرم ها به دلیل ترکیبات خاصی که دارند، رنگدانه های پوست را کاهش خواهند داد. برای نتیجه گرفتن از این پماد های موضعی باید به طور مرتب از آنها استفاده کنید.
در این تکنیک سلول های مرده پوست از سطح آن جدا می شوند. متخصص لایه برداری را به دو صورت فیزیکی و شیمیایی انجام می دهد. در لایه برداری فیزیکی از مواد ساینده و اسکراب استفاده می شود که خارجی ترین لایه پوست را پاکسازی می کنند. در لایه برداری شیمیایی، متخصص با توجه به وضعیت پوست از محلو هایی شیمیایی مانند آلفا هيدروكسی اسيد (AHA)، تری كلرواستيک و فنول استفاده می کند. این محلول ها به ترتیب باعث پاکسازی خفیف، متوسط و عمیق پوست می شوند.
میکرودرم ابریژن یا لایه برداری دیاموند پوست با استفاده از وسیله ای که سر آن از الماس ساخته شده است، لایه های آسیب دیده توسط آفتاب سوختگی و سلول های مرده ی پوست را به آرامی از بین می برد و پوست روشن تر وسفیدتر زیر آن را نمایان می سازد. میکرودرم ابریژن تولید کلاژن پوست را افزایش می دهد و موجب از بین رفتن یا کاهش زخم ها و لکه های تیره روی پوست می گردد.
در این تکنیک از امواج نوری پرانرژی برای رفع تیرگی پوست استفاده می شود. آنها طول موج های مختلفی (۵۳۲ و ۷۵۵ نانومتر) دارند و با ایجاد گرما و تخریب رنگدانه ها (ملانین) می توانند لکه های پوستی را برطرف کنند. در طی آن سطح مرده پوست از بین می رود.