لکه های مادرزادی، لکه های رنگی هستند که در زیر یا روی پوست دیده می شوند و از هنگام تولد وجود داشته اند. لکه های مادرزادی در اندازه و شکل های متفاوت وجود داشته و می توانند آبی، سیاه، قهوه ای مایل به قرمز، قهوه ای، صورتی، قرمز، بنفش و سفید باشند. بعضی از آنها صاف و برخی دیگر بزرگ هستند.
تقریباً تمام لکه های مادرزادی بدون درد و بی ضرر هستند. با این حال، برای اطمینان بیشتر، مهم است که یک پزشک لکه های مادرزادی را معاینه کند، به ویژه اگر تغییرات سریع در ظاهر لکه وجود داشته باشد. در اغلب موارد علت اصلی شکل گیری این لکه ها نامعلوم است و شکل گیری آنها به عوامل ژنتیکی مربوط می شود. هیچ راهی برای پیشگیری از بروز خال مادرزادی وجود ندارد و هیچ کار مشخص یا آسیبی در دوران حاملگی نمی تواند باعث بروز این لکه ها شود. لیزر درمانی، روش درمانی موجود برای از بین بردن لکه های ماه گرفتگی یا شرابی است. لیزر درمانی می توان رنگ پوست را در ناحیه لکه شده، روشن تر کند. در این روش برای رفع لکه های ماه گرفتگی از طول موج نوری مخصوصی استفاده می شود که متناسب با رنگ لکه تنظیم شده است. لیزر باعث درهم شکسته شدن رنگ لکه می شود و بدین ترتیب، بدون باقی گذاشتن جای زخم ، لکه به تدریج کم رنگ می شود و رنگ آن در رنگ پوست اطراف محو می شود.
ماه گرفتگی، نوع معمولی از تغییر رنگ روی پوست شماست که در هنگام تولد یا در هفته های اول تولد به وجود می آید. این لکه ها معمولاً غیرسرطانی هستند. این لکه ها روی صورت یا بدن به وجود می آیند. لکه های ماه گرفتگی در رنگ، اندازه، و شکل ظاهری متفاوت هستند، برخی از آنها همیشگی هستند و ممکن است با گذشت زمان بزرگ تر شوند در حالیکه برخی دیگر کاملاً محو می شوند. اغلب لکه های ماه گرفتگی بی خطر هستند، با این وجود برخی از آنها نشانه ای از یک بیماری هستند.
کارشناسان هنوز با قطعیت نمی دانند که چرا برخی از نوزادان دارای لکه های مادرزادی هستند. با این حال، برخی از دلایل احتمالی آن عبارتند از:
انواع مختلفی از لکه های ماه گرفتگی و خال های مادرزادی وجود دارد و علائم و نشانه ها نيز بسته به نوع ماه گرفتگی متفاوت است. برخی از علائم شایع عبارتند از:
گونه های مختلفی از ماه گرفتگی از جمله خال های مادرزادی (مول)، لکه های شیرقهوه ای و مغولی در این گروه جای می گیرند. لکه های شیرقهوه ای پیامد تجمع بیش از حد رنگدانه در پوست است. هر چند لکه های شیرقهوه ای محو نمی شوند؛ اما برداشتن خال و درمان آنها نیز ضروری نیست. لکه های مغولی مسطح و به رنگ آبی مایل به خاکستری بیشتر روی پوست کودکان دیده می شود. این خال های مادرزادی معمولاً هنگام مدرسه رفتن کودک ناپدید می شوند.
این بدشکلی ها پیامد رشد غیرطبیعی رگ های خونی و تقریباً همیشه مادرزادی هستند. یکی از شایع ترین گونه های ماه گرفتگی نوعی بدشکلی عروقی به نام خال لکه شرابی است که امکان تشکیل آن روی هر نقطه ای از بدن وجود دارد. خال های لکه شرابی ماه گرفتگی های مسطح و در بدو تولد صورتی کمرنگ هستند که پس از چند سال به رنگ قرمز مایل به بنفش درمی آیند. این خال ها از بین نمی روند و ناپدید نمی شوند. تشکیل شدن این خال ها روی صورت در اطراف یا بالای چشم از آن رو نگران کننده است که احتمال دارد همراه با ناراحتی های چشم یا مغز باشد.
این ضایعه های پوستی یکی دو هفته پس از تولد روی پوست نوزادان دیده می شود. جمع شدن رگ های خونی بسیار ظریف در کنار یکدیگر دلیل ایجاد همانژیوم است که به سرعت در طول ۶ تا ۹ ماه نخست زندگی رشد می کند. همانژیوم متداول ترین تومور نوزادان است و معمولاً اطراف سر و گردن به چشم می خورد. بعضی همانژیوم ها روی اندام های داخلی، مانند معده، کبد، روده یا کلیه ایجاد می شوند. تغییر رنگ پوست یکی از علائم بارز همانژیوم است که گاهی چند ماه پس از تولد از بین می رود؛ اما در اکثر مواقع ناپدید شدن آن سال ها زمان می برد.
این لکه های بسیار باریک، صورتی کمرنگ و مسطح معمولاً روی پوست نوزادان یا روی پشت گردن یا روی پلک بالایی شان دیده می شود. اکثر لکه های روی پلک در طول نخستین سال حیات کودک محو می شوند، حال آن که لکه های روی گردن از بین نمی روند.
اين ليزر نور آبي سبز از خود متسع می کند كه 80% اين امواج طول موج 488-541nm دارند. اگرچه انرژي اين ليزر توسط اكسي هموگلولين جذب می شود؛ اما به درجاتي ملانين اپيدرم و درم را نيز درگير می کند و بنابراين با تغييرات رنگ دانه ای و فيبروز پس از درمان همراه است و براي افراد با پوست تيره مناسب نيست.
این لیزر، طول موجي بين 488-638nm دارد و بر هموگلوبين اثر می کند. ليزر نيز با عوارضي جانبي از جمله اسكار هيپرتروفيك و تغييرات رنگدانه اي همراه است؛ ولي به نسبت ليزر PDL، هيپرپيگمانتاسيون كمتري دارد و بعضي بيماران ممكن است اين نوع ليزر را ترجيح دهند.
اين ليزر از منبع Nd:YAG1064 از درون كريستال KTP خارج مي شود. طول موج آن 532nm است و حداكثر جذب آن توسط اكسي هموگلوبين انجام می شود كه اختصاصاً براي عروق جلدي مفيد است. اين نوع ليزر نيز مانند APTDL، ادم و درد كمتري دارد؛ ولي اثرات درماني ليزر PDL دوام بهتري دارد.
اين ليزرها نيز ملانين اپيدرم و درم را هدف قرار می دهند و باعث تغييرات رنگ دانه ای در آنها می شوند. بنابراين مصرف اين نوع ليزرها بايد در افراد با تيپ پوستي روشن محدود شود. ساير عوارض اين ليزرها ايجاد دلمه و تاول است كه طي 2 هفته از بين می رود.
اين نوع ليزر نور سبز با طول موج 520-530nm و همچنين نور زرد با طول موج 568nm متسع می کند. اين نوع ليزر در درمان تلانژكتازي صورت استفاده شده است. عوارض جانبي آن شامل قرمزي، تورم، تاول و دلمه خفيف است.
لیزر PDL یا Pulsed Dye Laser با طول موج های 585 و 595 نانومتر در درمان ضایعات قرمزرنگ پوست که به طور عمده، ضایعات عروقی هستند و ماه گرفتگی، مورد استفاده قرار می گیرد. این لیزر، هموگلوبین های حاوی اکسیژن در داخل رگ های خونی (اکسی هموگلوبین) می باشد و اشعه لیزر PDL بعد از عبور از لایه های پوست توسط اکسی هموگلوبین جذب شده و با حرارت ایجاد شده، مویرگ های پوست تخریب می گردند. معمولاً بعد از تخریب ضایعات، نواحی مورد هدف لیزر به صورت کبودی دیده می شوند و بعد از حدود 2 تا 4 هفته پوست به حالت طبیعی برمی گردد و بخشی از ضایعات محو می شوند و بسته به میزان و وسعت ضایعه، تعداد جلسات موردنیاز درمانی متفاوت خواهد بود.
ابتدا کرم بیحسی بر روی پوست بیمار مالیده می شود. پس از گذشت زمانی حدود 15 دقیقه تا نیم ساعت که بیحسی مربوطه تأثیر کرد، بیمار بر روی تخت دراز کشیده و عینک محافظ روی چشمان او قرار می گیرد. مدت زمان انجام لیزر وابسته به نوع و وسعت ضایعه تحت درمان است. لازم به ذکر است که در این عمل، میزان درد، حداقل است. انرژی لیزر توسط عروق خونی زائد یا رنگدانه های پوست شما جذب می شود که نتیجه ی آن تخریب و جدا شدن رنگدانه ها است. با تحریک فرآیند التیام در بدن شما، رنگدانه ها به مرور زمان ناپدید می شوند.
بین 3 تا 30 جلسه درمانی با فواصل 6 تا 8 هفته ممکن است نیاز باشد. میزان تأثیر درمان به میزان تیرگی ماه گرفتگی بستگی دارد. بهترین نتایج غالباً برای ماه گرفتگی هایی که کوچک تر و روشن تر هستند حاصل می شود.
نمیتوان هزینه ی مشخصی تعیین کرد و هزینه ها بر حسب وسعت ناحیه تحت درمان، شدت لکه های ماه گرفتگی، مهارت و تجربه پزشک معالج، دستمزد پزشک، ناحیه جغرافیایی، در میان افراد گوناگون که متقاضی این درمان هستند متفاوت می باشد.
روش لیزر درمانی نسبت به سایر روش های درمان ماه گرفتگی، عوارض کمتری به دنبال داشته که شامل موارد زیر می شود:
جای جوش یا اسکار آکنه همان آثار ناخوش آیند جوشهایی است که به اشکال مختلف بر روی پوست باقی مانده و موجب ناهمواری یا تغییر رنگ پوست می شوند. یکی از بهترین روشهای درمان اسکار آکنه آتروفیک یا فرورفته، سابسیژن است که در اصفهان توسط دکتر هما فاتحی انجام می شود. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روش هستید با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایید.