افسردگی پاییزی را جدی بگیرید
ز آنجا که نور خورشید در فصلهای مختلف به روی فعالیت جانداران میتواند تاثیرات متفاوتی داشته باشد (مانند خواب زمستانی و دورههای باروری)، افسردگی فصلی (SAD) هم ممکن است ناشی از تغییرات طول روز و شدت نور در فصول مختلف باشد.اندوه بی دلیل، از نشانه های اصلی آن است و عواملی مثل :
کم خوابی، بد خوابیدن، تغییر الگوی تغذیه و اشتها، از دست رفتن علاقه نسبت به چیزهایی که قبلا لذت بخش بوده اند، افکار پوچ، احساس گناه و سرزنش خود،مقصر دانستن خود در همه موارد زندگی، بی تفاوتی به مسائل زندگی، بدبینی و... از جمله علائم افسردگی پاییزی اند
این افسردگی در گروه افسردگی های فصلی طبقه بندی میشود .عده ای از افراد در فصل بهار این علایم را پیدا می کنند .اگر فردی این سابقه را دارد و یا این علایم را در خود می بیند قبل از تشدید بیماری با مصرف کمی دارو یا سایر درمانهای ضد افسردگی از یک دوره افسردگی فصلی پیش گیری می کند. شیوع افسردگیهای فصلی در سنین بالای 45 بیشتر است. واکنش بیوشیمیایی بدن در برابر تغییرات آب و هوایی در این سنین به ایجاد تغییرات خلقی دامن میزند. اگر چه این نوع از افسردگی در زنان نسبت به مردان شیوع بیشتری دارد. البته بعضی از افراد بهطور ژنتیک مستعد ابتلا به این اختلال هستند که در زنان بهمراتب بیشتر از مردان است.
نور، شکلات و ملاقات دوستان افسردگی پاییزی را کاهش می دهد. در اواخر تابستان و اوائل پاییز هنگامی که تاریکی کم کم بر ساعات روشن روز غلبه می کند، بروز احساس افسردگی پدیده چندان غیرعادی نیست. در این گونه مواقع وجود نور برای تندرستی بسیار با اهمیت است. کوتاه تر شدن روزها و کاهش نور به مغز انسان علامت می دهد که وقت کاهش فعالیت است. این امر باعث افزایش ترشح هورمون خواب ملاتونین (Melatonin) و کاهش هورمون سروتونین (Serotonin) در بدن می گردد. برخی از افراد ممکن است دراثر کاهش نور دچار افسردگی گردند و تعداد بیشتری احساس غمگینی و خستگی کنند. بسیاری دیگر نیز با مشکل بدخوابی مواجه می شوند.
درمان :
- نور را زیاد کنید
- غذاهای ترش کمتر مصرف کنید
- گردش و تفریح یادتان نرود
- پیاده روی روزی ۲۰ دقیقه بهترین درمان است
- از رنگ های گرم استفاده کنید
- از ویتامین ها غافل نشوید
- یک برنامه ریزی جدید برای زندگی خود داشته باشید، سلامت بدنی مثل ورزش و سلامت روانی مثل یاد گرفتن چیزی جدید می تواند جزو برنامه شما باشد
- تغییرات را از اهداف کوچک مثل خواندن یک کتاب کم حجم یا قدم زدن روزانه ۱۰ دقیقه شروع کنید .و اگر علایم ادامه پیدا کرد ،جهت درمان به روانپزشک مراجعه کنید.