سنگ مثانه یا سیستولیت نتیجه رسوب کردن مواد معدنی در مثانه است. این مواد در صورتی در مثانه جمع می شود که مثانه پس از ادرار کردن کاملاً تخلیه نشود. غلظت ادرار باقیمانده به تدریج افزایش می یابد و مواد معدنی موجود در محلول تشکیل کریستال می دهد. این سنگ ها گاهی بسیار کوچک هستند و به راحتی همراه با ادرار دفع می شوند؛ اما بعضی سنگ های مثانه در دیواره مثانه یا حالب (لوله کشیده شده از کلیه تا مثانه) گیر می کنند. سنگ گیر افتاده به تدریج کریستال های معدنی بیشتری را جذب می کند و بزرگ و بزرگتر می شود. ممکن است سنگ مدتی در مثانه باقی بماند و هیچ علامتی را ایجاد نکند. شکل سنگ ها با هم متفاوت است، بعضی تقریباً کروی شکل هستند و تعدادی شکل نامنظم دارند. بعضی سنگ های مثانه آنقدر کوچک هستند که با چشم غیرمسلح دیده نمی شوند، از طرف دیگر اندازه بعضی سنگ ها قابل توجه و بسیار بزرگ است. علل شایع برای سوزش ادرار، سنگ مثانه میباشد که اورولوژیست درمانگر بر اساس شک بالینی و سایر تست های تشخیصی درمان مناسب را تجویز خواهد کرد. سوزش ادرار به درد و سوزش مجرای ادرار در زمان ادرار کردن اطلاق میشود.
اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
سنگ مثانه هنگامی تشکیل می شود که ادرار در مثانه باقی مانده باشد. این امر همچنین می تواند به علت مصرف داروهایی که از تخلیه کامل ادرار جلوگیری می کنند به وجود آید. عواملی که می توانند مانع تخلیه کامل ادرار شوند عبارتند از:
علائم سنگ مثانه که باعث مراجعه بیمار به اورولوژیست میشود شامل سوزش ادرار و تکرر ادرار و درد در زیر شکم در پایان ادرار کردن و کاهش جریان ادراری و وجود خون در ادرار میباشد. بعضی بیماران با احساس فوریت در ادرار و گاهی عدم توانایی کنترل ادرار مراجعه میکنند. خیلی اوقات بیمار با علائم مزمن ادراری حاصل بزرگی پروستات مراجعه میکنند و در سونوگرافی که اورولوژیست درخواست میکند سنگ مشخص میشود.
متخصصین برای تشخیص سنگ مثانه از آزمایش های متعددی از قبیل موارد زیر بهره می گیرند:
گاهی اوقات نوشیدن یک یا دو لیتر (حدود 6 تا 8 لیوان) آب در روز می تواند آنها را دفع کند. اگرچه این احتمالاً در افرادی که نمی توانند مثانه را کامل خالی کنند، کار نمی کند. معمولاً جراحی مورد نیاز است و چند نوع هستند:
سیستوسکوپ (لوله ای باریک با دوربین) داخل میزراه می شود تا سنگ را داخل مثانه پیدا کند و سنگ ها به وسیله ی لیزر یا امواج اولتراسوند که با سیستوسکوپ فرستاده می شوند به قطعات کوچک خرد می شوند. این تکه ها می توانند به وسیله ی مایعات شسته شده و از بین بروند. این روش رایج ترین درمان در بزرگسالان است.
جراح، شکاف کوچکی در پوست نزدیک ناحیه ی شرمگاهی و به داخل مثانه ایجاد می کند تا سنگ ها را خارج کند. این روش برای سنگ های بسیار بزرگ و در کودکان که میزراهشان برای سیستوسکوپ کوچک است استفاده می شود.
شبیه سیستولیتولاپاکسی از راه زیر پوست استخوان شرمگاهی، ولی شکاف بزرگ تر است. این جراحی وقتی انجام می شود که پروستات بزرگ شده جلوی شکاف کوچکتر را می گیرد یا دیورتیکول ها نیاز به برداشته شدن دارند.
سنگ های مثانه معمولاً بر اثر وضعیتی ایجاد می شوند که پیشگیری از آن دشوار است؛ ولی شما می توانید با رعایت نکات زیر احتمال تشکیل این سنگ ها را کاهش دهید:
تغییرات در بیضه ها می تواند نشانه یک بیماری خوش خیم شایع مانند عفونت یا کیست یا یک بیماری کمتر شایع مانند سرطان بیضه باشد. خود آزمایی بیضه ها یکی از بهترین روشهای تشخیص زودهنگام تغییرات در بیضه است. اگر در هنگام خودآزمایی بیضه توده یا تغییرات دیگری را تشخیص دادید، به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.