بسیاری از خانم ها برای اطمینان از داشتن یک بارداری سالم و کمک به آماده شدن برای تولد، میبایست از سونوگرافی استفاده کنند. سونوگرافی از جنین در دوران بارداری، یک نوع تکنیک تصویربرداری است که از امواج صوتی برای تولید تصاویر جنین در رحم استفاده می کند. تصاویر تولید شده بر روی صفحه نمایش نشان داده می شوند. این تصاویر سونوگرافی از جنین می تواند به پزشک در ارزیابی رشد و پیشرفت رشدی جنین کمک کند. این نوع تصویربرداری همچنین برای ارزیابی مشکلات احتمالی جنین و یا کمک به تأیید تشخیص مشکلات احتمالی استفاده می شود. این اسکن توسط فرد متخصص و آموزش دیده ای که سونوگرافیست نامیده می شود، انجام می شوند. انجام این اسکن بدون درد بوده و هیچ خطری برای مادر یا جنین ایجاد نمی کند و یک روش ایمن می باشد.
در موارد زیر انجام سونوگرافی جنین مؤثر خواهد بود:
علت اهمیت سونوگرافی در سه ماهه اول، شنیدن ضربان قلب جنین و تخمین سن او و همچنین اندازهگیری دور سر و قد او است. رشد کودک در این دوران یک میلی متر در روز است. همچنین دلیل دیگر اهمیت آن فهمیدن این مطلب است که بارداری داخل رحم یا خارج رحم است. این سونوگرافی در هفته های 6 تا 8 بارداری انجام میشود و بهتر است قبل از آن به اندازه کافی آب نوشیده باشید؛ زیرا امواج فراصوت از مایعات بهتر عبور میکنند.
اطلاع از شرایط نوزاد در این مرحله برای داشتن یک بارداری سالم ضروری است. عموماً بین هفته 18 تا 20 برای خانمها سونوگرافی تجویز میشود که میتواند جزئیات زیادی از کودک را نشان دهد. به این مرحله در بارداری سالم اسکن آناتومی گفته میشود و مدت زمان آن بین 20 تا 45 دقیقه است. در صورت داشتن چند قلو این مدت زمان افزایش مییابد. در این مرحله از بارداری سالم پزشک به بررسی بخشهای مختلف بدن جنین میپردازد؛ اما دیدن قسمت هایی مثل شکم و کلیه های او برای پزشک دشوار است. اینجا مرحله ای است که جنسیت جنین نیز مشخص میشود و تمام موارد غیر طبیعی اعم از ضربان قلب، وضعیت مغزی، کلیه ها و کبد او برای اطمینان از روند دوران بارداری سالم، بررسی میشود. در این آزمایش پزشک انگشتان کودک را میشمارد و میزان مایع جنینی را اندازه میگیرد.
سونوگرافی معمولاً در سه ماهه سوم ضرورتی ندارد؛ اما گاهی اوقات پزشک بعد از هفته 35 نیز برای اطمینان از روند بارداری سالم شما این دستور را میدهد. شاید پزشک بخواهد به وضعیت قلبی کودک و رشدی او پی ببرد.گاهی اوقات ممکن است که نظر او در این مرحله در مورد نوع عمل یعنی سزارین یا زایمان طبیعی عوض شود و از طرفی اگر مادر از مشکلات گوارشی یا دیابت رنج ببرد، باید این سونوگرافی را برای داشتن بارداری سالم انجام دهد.
سونوگرافی چهارم که به علت اندازه گیری وزن جنین به ویژه در نیمه دوم سه ماهه سوم بارداری سالم ضرورت دارد و زمانی مهم برای وزنگیری جنین است. در این زمان دور سر، طول استخوان ران، بای پاریتال و دور شکم توسط این سونوگرافی اندازهگیری شده و با توجه به منحنی تهیه شده، وزن جنین تخمین زده میشود.
سونوگرافی داپلر (Doppler ultrasound) فقط برای مشاهده جریان خون در جنین مورد استفاده قرار میگیرد. سونوگرافی داپلر جنین با یک دستگاه دستی به نام مبدل انجام میشود و نشان میدهد مواد مغذی کافی و اکسیژن به جفت و از جفت به جنین میرسد یا خیر. سونوگرافی داپلر می تواند سرعت جریان خون را اندازهگیری کند و با استفاده از سونوگرافی داپلر میتوان به کاهش جریان یا مسدودیت مسیر خون در رگهای اصلی پی برد. این سونوگرافی بعد از 28 هفتگی ارزش دارد و زودتر از این نباید انجام شود.
در سونوگرافی سه بعدی امواج صوتی با زوایای مختلف به بدن جنین تابانده می شود و انعکاس این امواج با کمک نرم افزارهای پیشرفته کامپیوتری تغییر داده می شود. اسکن اندام می تواند به شکل دستی و از سوی سونوگرافیست یا با دستگاه های جدیدتر، توسط پروپ دستگاه صورت گیرد و تصویر سه بعدی ارائه دهد.
روند انجام آن با سونوگرافی معمولی هیچ تفاوتی ندارد. نتایج برخی از مطالعات نشان داده که اگر نیم ساعت قبل از سونوگرافی سه بعدی از جنین یک لیوان آبمیوه طبیعی نوشیده شود، جنین در طول سونوگرافی هوشیارتر خواهد بود. براساس نگرش موجود در مراکز تصویر برداری مدت زمان انجام این سونوگرافی باید تا حد امکان کم باشد.
سونوگرافی (Abdomen) از روی شکم انجام می شود. برای بهتر شدن کیفیت تصاویر از مقداری ژل مخصوص سونوگرافی در سطح پوست استفاده می شود. این نوع سونوگرافی در سه ماهه اول بارداری با مثانه پر و پس از ماه سوم به دلیل وجود مایع اطراف جنین با مثانه خالی انجام می شود. اغلب سونوگرافی ها در دوران بارداری به صورت شکمی انجام می شود. از هفته پنجم حاملگی تا هفتم به دلیل کوچک بودن ساک بارداری، ممکن است سونوگرافی شکمی قادر به تشخیص بارداری نباشد و انجام سونوگرافی در این زمان به صورت واژینال ارجحیت دارد.
سونوگرافی ترانس واژینال یا داخلی از راه واژن و با مثانه خالی انجام می شود. در این روش پروپ سونوگرافی مخصوص که قطر آن حدود ۲ سانتی متر هست، با یک پوشش محافظ یک بار مصرف پوشیده می شود. در این روش برای بهبود کیفیت تصاویر مقدار کمی ژل سونوگرافی روی انتهای پروپ استفاده می شود. به دلیل فاصله ی پروپ با دهانه سرویکس و نحوه ورود آن هیچ آسیبی به جنین نمی رساند. در طول ماه های چهارم و پنجم بارداری و ماه های مختلف بارداری بنا به درخواست پزشک برای بررسی طول دهانه ی رحم از سونوگرافی واژینال استفاده می شود؛ زیرا دقیق تر است.
سونوگرافی از امواج فراصوتی تشکیل شده و ضرری ندارد.
نسخه اصلی مطلب در بارداری چه سونوگرافی ضروری است؟ را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.