آلت تناسلی مردانه یا به اصطلاح پنیس (penis: پینس) یکی از اندام های بدن آقایان است که ممکن است دچار بیماری های مختلفی مانند عفونت های ساده تا سرطان های دشوار شود. وظایف اصلی آلت تناسلی شامل انتقال ادرار به بیرون از بدن و نیز انتقال اسپرم آقایان به محل مناسب در داخل واژن خانم ها است. 3 لوله در داخل آلت تناسلی مردان وجود دارند. یکی از این لوله ها مجرای ادرار نامیده می شود که ساختاری توخالی است و ادرار را از مثانه به خارج از بدن منتقل می کند. 2 لوله ی دیگر کورپورا کاورنوزا (corpora cavernosa) نامیده می شوند. این لوله ها نرم و اسفنجی هستند که با پر شدن خون باعث سفت شدن آلت تناسلی در هنگام نعوظ می شوند. این 3 لوله توسط غلاف فیبری بسیار محکمی به نام تونیکا آلبوژینئا (tunica albuginea) به هم پیچیده و مرتبط شده اند.
آلت تناسلی از انواع مختلف بافت از جمله پوست ، ماهیچه ها و اعصاب آلت تناسلی تشکیل شده است و منبع خون غنی آن را تغذیه می کند. هنگام تحریک جنسی ، جریان خون به آلت تناسلی افزایش می یابد و این اندام پر از خون می شود. در نتیجه ی جریان خون به آلت تناسلی این اندام دچار نعوظ می شود. در طول رابطه ی جنسی ، نعوظ و سفت شدن آلت تناسلی مرد باعث می شود تا بتواند به اندازه کافی وارد واژن زن شود. پس از دخول مناسب، مجرای ادراری به عنوان مجرایی برای انتقال مایع منی به داخل واژن عمل می کند و مایع منی که حاوی اسپرم است را در درون ناحیه ی تناسلی خانم آزاد می کند.
سرطان آلت تناسلی سرطان نادری است که بیشتر در ناحیه ی پوست آلت تناسلی و پوست ختنه گاه (پوستی که سر آلت تناسلی را می پوشاند و در زمان ختنه شدن جدا می شود) مشاهده می شود. در صورتی که سرطان آلت تناسلی زودتر تشخیص داده شود ، شانس خوبی برای موفقیت روش درمانی وجود دارد. در صورت تاخیر در تشخیص ، بیماری پیشرفت کرده و وضعیت فرد نیز بدتر می شود. درمان سرطان های پیشرفته تر ممکن است با احتمال کمتری موفقیت آمیز بوده و بیماری نیز ناهنجارتر باشد. تشخیص و درمان این بیماری در اصفهان توسط دکتر امیر بهنام فر فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی انجام می شود.
عوامل زیر می توانند خطر ابتلا به سرطان آلت تناسلی را افزایش دهند:
عفونت در اثر ویروس HPV: مهم ترین عامل خطر ابتلا به سرطان آلت تناسلی عفونت با این ویروس است. فعالیت جنسی با فردی که HPV دارد رایج ترین روش آلودگی به ویروس HPV است. انواع مختلفی از HPV وجود دارند که به آنها سویه می گویند. تحقیقات نشان می دهند که برخی از سویه ها با برخی از انواع سرطان ها ارتباط بیشتر و با برخی نیز ارتباط کمتری دارند. با محدودکردن تعداد شرکای جنسی، خطر ابتلا به HPV نیز کاهش می یابد زیرا داشتن شرکای بیشتر احتمال ارتباط با فرد آلوده به HPV را افزایش می دهد. استفاده از کاندوم نمی تواند به طور کامل از فرد در برابر HPV هنگام ایجاد رابطه ی جنسی محافظت کند. امروزه واکسن هایی وجود دارند که می توانند از افراد در مقابل سویه های مختلفی از این ویروس محافظت کنند.
باید توجه داشت که علائم و نشانه های زیر همیشه به این معنا نیست که مرد مبتلا به سرطان آلت تناسلی است. در حقیقت ، بسیاری از این علائم در اثر بیماری ها یا شرایط دیگری ایجاد می شوند. در صورت وجود هر یک از این علائم بهتر است تا فرد به پزشک مراجعه کند تا از دلایل ایجاد آن آگاه شود. وجود هر نوع بیماری هرچه زودتر تشخیص داده شود ، درمان نیز زودتر شروع شده و احتمال موفقیت روش درمانی بیشتر می شود. این مسئله از جمله در مورد سرطان که کنترل رشد و گسترش در سایر بافت ها بسیار مهم است باید مورد توجه قرار بگیرد. علائم سرطان آلت تناسلی شامل موارد زیر هستند:
در بیشتر افراد اولین نشانه ی سرطان آلت تناسلی تغییر در پوست آلت تناسلی است. این تغییرات معمولا در قسمت جلویی آلت تناسلی یا در پوست ختنه گاه مردانی که ختنه نشده اند وجود دارد ، اما ممکن است بر روی قسمت پایه ی آلت تناسلی نیز باشد. این تغییرات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
زخم ها یا توده های ناشی از سرطان آلت تناسلی معمولاً آسیب نمی رسانند . مردان در صورت مشاهده ی هرگونه رشد یا ناهنجاری دیگر در آلت تناسلی خود ، حتی اگر دردناک نباشد ، باید به پزشک مراجعه کنند. هر تغییری که در حدود 4 هفته بهتر نشود و یا بدتر شود ، باید توسط پزشک بررسی شود.
تورم در انتهای آلت تناسلی ، به ویژه هنگا می که پوست ختنه گاه منقبض شده است ، یکی دیگر از علائم احتمالی سرطان آلت تناسلی است. شاید عقب کشیدن پوست ختنه گاه سخت تر باشد.
در صورتی که منشا سرطان، آلت تناسلی باشد و سرطان از آلت تناسلی به سایر بافت ها گسترش یابد ، بیشتر اوقات ابتدا به غدد لنفاوی کشاله ی ران می رسد. در این صورت ممکن است وجود سرطان گره های لنفاوی را متورم کند. غدد لنفاوی شامل تجمعی از سلول های سیستم ایمنی بدن هستند. به طور معمول ، اندازه ی غدد لنفاوی به اندازه ی یک دانه ی لوبیا است و به سختی می توان آنها را احساس کرد. در صورت متورم شدن ، غدد لنفاوی ممکن است مانند توده های صاف در زیر پوست احساس شوند. البته تورم غدد لنفاوی همیشه به این معنی نیست که سرطان در آنجا گسترش یافته است. معمولاً غدد لنفاوی در پاسخ به عفونت متورم می شوند. پوست داخل و اطراف سرطان آلت تناسلی اغلب می تواند آلوده شود ، که ممکن است باعث تورم غدد لنفاوی مجاور شود ، حتی اگر فرد مبتلا به سرطان نباشد.
نمی توان بطور قطعی از سرطان آلت تناسلی جلوگیری کرد. اما راهکارهایی وجود دارند که احتمال ایجاد سرطان آلت تناسلی را کاهش می دهند. از جمله ی این راهکارها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سرطان پروستات، دومین سرطان شایع در میان مردان جهان می باشد. شما می توانید برای تشخیص و درمان سرطان پروستات در اصفهان به دکتر امیر بهنام فر فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی مراجعه نمایید.