توده هیپواکو بافتی در بدن است که بیش از حد معمول متراکم یا جامد است. توده هیپواکو می تواند به شکل یک تومور و یا رشد غیرطبیعی بافت در هر جایی از بدن با عوارض متفاوت باشد که در دو نوع بدخیم و خوش خیم دسته بندی می شوند. در برخی موارد، اسکن اولتراسوند ممکن است اولین آزمون برای بررسی اندام و بافت باشد. در سونوگرافی از امواج صوتی استفاده می شود که توسط بافت ها، اندام ها و عضلات جذب یا بازتاب می شود. امواج، تصویر سیاه و سفیدی را در صفحه اولتراسوند تشکیل می دهند. بعضی از این توده ها اگر مشکلی برای بیمار ایجاد نکنند؛ به درمان نیاز ندارند. در مواردی که بیمار با درد رو به رو می شود و یا اگر توده هیپواکو منشأ بدخیمی داشته باشد پزشک نسبت به نوع و شرایط توده روش درمان را انتخاب می کند.
توده ی هیپواکو در سایر اندام ها از جمله کلیه ها، شکم و روده ها، بیضه ها، تخمدان ها، غدد تیروئید، پوست و ... هم ممکن است وجود داشته باشد؛ اما شایعترین آنها موارد زیر می باشد:
سرطان سینه دومین سرطانی است که عامل مرگ در جامعه زنان مبتلا به سرطان است، بنابراین معاینه سینه ها به طور منظم از اهمیت ویژه ای برخوردار است، البته رشد بافت ها در سینه معمولاً خوش خیم هستند. در سونوگرافی، توده های خوش خیم و بدخیم در سینه ها به شکل توده ی هیپواکو ظاهر می شوند. گاهی توده های خوش خیم در سینه ها تصویری مشابه تومورهای سرطانی بدخیم دارند.
یکی از اندامهایی که به طور شایع درگیر این توده ها می شود رحم است، این توده ها که به نام میوم و یا لیومیوم نامیده می شوند در اغلب زنان ایجاد شده و اکثراً خوش خیم هستند، در ۷۰ درصد از زنان بالای ۵۰ درصد توده های خوش خیم ممکن است ایجاد شود و اکثر این افراد بیش از یک توده در رحم خود دارند.
توده های هیپواکو در کبد معمولاً هنگام انجام آزمایش سونوگرافی از شکم تشخیص داده می شوند و معمولاً به صورت یک نقطه در کبد نمایان می شوند، البته در بعضی موارد بیش از یک نقطه است. بیش از 20 درصد بزرگسالان در کبد خود دارای توده ی هیپواکو از نوع خوش خیم آن هستند. این توده میتواند در کبد سالم هم وجود داشته باشد و هیچ علائمی بروز نکند.
تقریباً بیست و پنج درصد از توده های هیپواکو در کلیه ها خوش خیم هستند و یا توده های سرطانی با رشد کم هستند. شایع ترین توده های بدخیم کلیوی با منشأ سلولی کلیه به نام کارسینوم سلول کلیه (RRC) نامیده می شود همچنین به آن تومور گراویتز نیز گفته می شود که در آمار تقریباً ۸۵ درصد از این نوع توده بدخیم بوده است. نفروبلاستوما و سارکوما از دیگر توده های بدخیم کلیوی هستند.
برای انجام سونوگرافی ، ماموگرافی ، بیوپسی و رادیولوژی در اصفهان می توانید به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت این مرکز با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
توده های هیپواکو کلیوی، تشکیل توده در کبد، توده های رحمی و دیگر اندام ها از جمله معده، بیضه ها، تخمدان ها، سینه، روده ها، غده تیروئید و پوست را نیز درگیر نماید. بیشتر این توده ها در سینه، رحم و کبد دیده می شود.
توجه کنید در صورت وجود هرگونه مشکل به پزشک مراجعه کرده و به صورت منظم پیگیری کنید؛ چرا که ممکن است بیماری در بدن شما علائمی نداشته باشد. تشخیص به موقع در این بیماری می تواند شانس درمان را افزایش دهد.
اگر توده خوش خیم باشد در صورت کوچک بودن توده هیچ علامتی ایجاد نمی شود؛ اما در مواقع نادر توده بزرگ شده و به بافت ها و اندام های مجاور فشار وارد می کند. در این شرایط ممکن است درد شکم داشته باشید. یک تومور بدخیم (سرطانی) می تواند گسترش پیدا کند و به سایر قسمت های بدن حمله کند و یا به اصطلاح دچار متاستاز می شوند، با این شرایط باید درمان آغاز شده و هرچه سریعتر مانع رشد این توده ها شد.
درمان مفید یک توده هیپواکو بستگی به نوع، اندازه، محل و علائم دارد. اغلب این توده ها به درمان نیازی ندارند و توده هیپواکو ممکن است به خودی خود کوچک شوند؛ اما اغلب در بعضی موارد، نیاز است عفونت، التهاب یا بیماری درمان شود، بنابراین در صورت خوش خیم بودن توده بهتر است به جای جراحی صبر کنید تا توده خود به خود کوچک شود در غیر اینصورت درمان دیگری لازم می شود.
بهترین گزینه برای از بین بردن توده های بزرگ هیپواکو جراحی است. در بعضی موارد رشد خوش خیم توده می تواند باعث درد، انسداد و سایر عوارض شود حتی ممکن است توده ها سرطانی باشد یا دچار پارگی شود و موجب خونریزی داخلی شود. حتی توده هایی که بر اندام ها، رگ های خونی و اعصاب تأثیر می گذارند، اغلب برداشته می شوند. جراحی توده های بزرگ هیپواکو ممکن است با عمل لاپروسکوپی یا آندوسکوپی انجام شود. در این روش ها از برش های کوچک برای انجام جراحی استفاده می کنند و حتی در برخی موارد نیز برشی زده نمی شود. در مورد برخی دیگر از توده ها ممكن است جراحی باز سنتی انجام شود.
در مورد توده های بدخیم هیپواکو نیاز به درمان های تهاجمی بیشتری است. این درمان ها شامل جراحی، پرتو درمانی، شیمی درمانی و دیگر درمان های مرتبط با سرطان است.
روش دیگر برای کوچک نمودن یا از بین بردن توده های هیپواکو تخریب رادیوفرکانسی با جریان الکتریکی می باشد که یکی از روش های کمتر تهاجمی برای درمان است.
برای انجام این اسکن بیمار باید بر روی یک تخت دراز کشیده و شکم خود را در معرض دید سونوگرافیست قرار دهد. سونوگرافیست کمی ژل التراسونیک را روی پوست شکم ریخته و مبدل کوچک سونوگرافی را بر روی شکم حرکت می دهد تا تصاویری از اندام های داخلی بر روی مانیتور رایانه ظاهر شود.
در رادیولوژی و سونوگرافی مرکزی اصفهان همه اقدامات تشخیصی تصویر برداری، در حوزه رادیوگرافی و سونوگرافی از جمله سونوگرافی های بارداری به طور رورتین، با ضریب دقت بسیار بالا انجام می شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت با شماره تلفن 32202762-031 تماس حاصل فرمایید.