تعیین دقیق زمان بارداری قدم بسیار مهمی برای ارتقای سلامتی بیمار و نتیجه به دست آمده از مراقبت های این دوران است. این تعیین زمان همچنین نقش مهمی را در بسیاری از تحقیقات و آموزش های بهداشت عمومی ایفا می کند. به محض دریافت داده های مربوط به آخرین قاعدگی و اولین معاینه دقیق سونوگرافی، سن حاملگی و تاریخ تخمینی زایمان (EDD) باید تعیین شوند. سن جنین در زمان زایمان بهترین تخمین برای مراقبت های درمانی به شمار می رود که باید در مدرک تولد نیز ثبت شود.
سونوگرافی، روشی مطمئن و کم خطر برای ارزیابی سلامت جفت و جنین در طی بارداری است که بر اساس آن می توان سن حاملگی و موعد تقریبی زایمان را نیز تعیین و مشخص کرد. البته باید در نظر داشت که سونوگرافی سه ماهه اول بارداری که قبل از هفته 11 تا 12 صورت می گیرد (بهترین حالت سونوگرافی 6 و 7 هفتگی)، در مقایسه با سایر ماه ها دقیق تر بوده و به بیانی حتی می توان گفت که دقیق ترین روش برای تعیین سن حاملگی است. هرچه سونوگرافی بارداری در سه ماهه اول، زودتر انجام شود، دقت تشخیصی آن بالاتر خواهد بود.
سونوگرافی ابزاری است که در دوران بارداری برای تعیین سلامت جنین، رشد طبیعی و تاریخ تخمینی تولد استفاده می شود. در اوایل بارداری می توان برای تأیید بارداری و چنانچه مادر از اولین روز آخرین قاعدگی خود اطمینان نداشته باشد، برای تعیین سن تولد از این ابزار کمک گرفت.
تعیین سن حاملگی توسط سونوگرافی در موارد ذیل انجام می گیرد:
۱- مشکوک بودن به آخرین قاعدگی فرد
۲- قطع اخیر قرص های جلوگیری از بارداری
۳- خونریزی در طول سه ماهه اول
۴- زمانی که اندازه رحم با هفته های حاملگی تطابق نداشته باشد.
۵- سایر شرایط پرخطر در بارداری
در طول ۲۰ هفته اول بارداری به دلیل رشد یکسان غالب جنین های طبیعی، سونوگرافی، ارزیابی صحیحی از سن حاملگی انجام می دهد. صحت اندازه گیری سن بارداری جنین که بیش از یک متغیر اندازه گیری شود، افزایش می یابد.
اولین سونوگرافی جنین معمولاً در سه ماهه اول بارداری انجام می شود تا بارداری را تأیید نموده و تعیین کند که چه مدت از بارداری می گذرد. درصورتی که بارداری بدون عارضه باقی بماند، سونوگرافی بعدی معمولاً در سه ماهه دوم و هنگامی که جزئیات آناتومیک قابل مشاهده است شود، انجام می شود.
در محاسبه سن بارداری با سونوگرافی، پزشک داخل شکم را با استفاده از دستگاه بررسی کرده و محاسبه سن بارداری یا همان محاسبه هفته بارداری را به کمک ساک بارداری انجام می دهد. اگر محاسبه سن بارداری با سونوگرافی را بعد از شش هفته انجام دهید، برای محاسبه هفته بارداری طول سر تا انتهای جنین به شش هفته اضافه می شود؛ اما اگر محاسبه سن بارداری با سونوگرافی را قبل از شش هفته انجام دهید، تعیین سن جنین به کمک اندازه جنین و تکامل ساک حاملگی انجام می شود.
در سونوگرافی اوایل هفته ششم بارداری می توان جنین را مشاهده کرد. بسیاری از سونوگرافیست ها ترجیح می دهند برای انجام سونوگرافی تا هفته ششم منتظر بمانند و بسیاری دیگر هفته هشتم بارداری، یعنی زمانی که رشد جنین قابل سنجش است، برای انجام سونوگرافی مناسب میدانند.
بسته به نوع سونوگرافی ممکن است از مادر خواسته شود مقداری زیادی مایعات نوشیده و یا از ادرار کردن قبل از انجام این تست خودداری کند.در صورتی که پزشک برای شما سونوگرافی ترانس شکمی را تجویز نموده است، بهتر است لباس گشادی بپوشید تا بتوانید شکم خود را به راحتی در معرض دید سونوگرافیست برای قرار دادن مبدل قرار دهید.
در طول سونوگرافی ترانس شکمی از جنین شما بر روی یک تخت قرار گرفته و باید شکم خود را در معرض دید قرار دهید. تکنسین یا سونوگرافیست ژل مخصوص را بر روی شکم شما اعمال می کند که باعث افزایش هدایت امواج صوتی و از بین بردن هوا بین پوست و مبدل می شود.سپس مبدل را بر روی شکم حرکت می دهد و امواج صوتی که از استخوان ها و سایر بافت ها منعکس می شود در مانیتور به تصاویر تبدیل می شوند. سونوگرافیست با استفاده از این تصاویر آناتومی را اندازه گیری می کند.
پس از انجام سونوگرافی می توانید ژل روی پوست خود را پاک کرده و مثانه خود را تخلیه کنید. با توجه به اینکه این اسکن یک روش غیرتهاجمی می باشد نیاز به اقدامات احتیاطی خاصی پس از آن وجود ندارد.
در محاسبه سن بارداری با سونوگرافی ، می توان نوزاد را از هفته پنجم یا ششم پس از آخرین چرخه قاعدگی اندازه گیری کرد. اندازه گیری نوزاد و محاسبه هفته بارداری نیز با سونوگرافی در اوایل بارداری دقت بالاتری دارد. بهترین زمان محاسبه سن دقیق جنین با سونوگرافی، بین هفته هشتم و هجدهم بارداری است. ترکیب محاسبه سن بارداری با سونوگرافی با روز اول آخرین چرخه قاعدگی، دقیق ترین نحوه محاسبه سن بارداری است.
اگر این آزمایش با دقت و توسط افراد حرفه ای انجام گیرد، هیچ گونه ضرر و زیانی برای شخص باردار و جنین ندارد.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.