دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی

سونوگرافی شکم چه کاربردی دارد؟

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]آدرس وب سایت : www.drseif-radiology.ir
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق تلفن مطب : 88553155 - 021

حفره شکم جدای از دستگاه ادراری و تولید مثل در برگیرنده دستگاه های متعددی از جمله دستگاه گوارش، کبد، کیسه صفرا، طحال و لوزالعمده (پانکراس) است. این اعضاء به سه گروه تو خالی حاوی هوا و گاز (معده، روده باریک، روده بزرگ)، اعضاء توپر (مانند کبد، طحال و ...) و اعضاء تو خالی حاوی مایعات (مانند مثانه و کیسه صفرا) تقسیم میشوند. سونوگرافی بیشتر برای بررسی اعضاء توپر و توخالی حاوی مایع به کار میرود و در این بین مهمترین کاربرد آن در تشخیص بیماریهای کیسه صفرا است.

آنچه در این مطلب میخوانید

هوا یا گاز درون اعضاء توخالی مانند معده با انعکاس امواج صوتی مزاحم، مانع از انجام سونوگرافی میشوند. لذا داخل معده و روده را نمیتوان در شرایط عادی دید ولی در برخی بیماریها متخصص سونوگرافی با انجام مانورهای خاص قادر است تا جدار معده و روده ها و ضخامت آنها را مورد بررسی قرار دهد. با سونوگرافی میتوان تورم کیسه صفرا را در اثر تجمع و غلیظ شدن صفرا به علت سنگها و تومورها تشخیص داد.

انواع سونوگرافی از جمله سونوگرافی شکم و لگن در مرکز تصویر برداری شقایق تهران یا ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک با به روزترین دستگاه ها قابل انجام می باشد. شما برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره تلفن 88553155 - 021 | 02188203875 | 02188782900 تماس حاصل فرمایید.

سونوگرافی شکم

از این روش برای بررسی کیست های عفونی مانند کیست هیداتیک (انگلی که از طریق خوردن مواد غذایی خصوصا سبزیجات آلوده به مدفوع سگ مبتلا منتقل میشود)، کیستهای مادرزادی، آبسه های عفونی و میکروبی کبد، تومورهای کبد و طحال نیز استفاده میشود. از سونوگرافی همچنین میتوان برای تشخیص مواردی مانند آپاندیسیت (التهاب آپاندیس) نیز بهره جست. گاهی دقت سونوگرافی برای بررسی توده ها و متاستازهای کبد (تومورهایی که از دیگر نقاط بدن منشاء گرفته و به کبد رسیده اند) حتی از سی تی اسکن بیشتر است.

سونوگرافی یک نوع روش تشخیصی تصویربرداری است که در آن دستگاه سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی ، تصویری از اندام های داخل بدن تولید می کند . انواع مختلف سونوگرافی وجود دارد که سونوگرافی لگن و شکم یکی از آنها می باشد که یک روش تشخیصی و تصویربرداری برای معاینه اندام های داخل شکم و لگن می باشد . این نوع سونوگرافی که امروزه برای کودکان و بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرد بدون درد و خطر بوده و هیچ گونه عارضه جانبی ندارد .

از سونوگرافی شکم و لگن می توان برای تشخیص اختلالات خونی و همچنین انجام بیوپسی با سوزن استفاده کرد . سونوگرافی شکمی رایج ترین نوع سونوگرافی است ، زیرا ارگان های زیادی در داخل شکم وجود دارند. اندام های اصلی که با سونوگرافی در قسمت فوقانی شکم مشاهده می شوند شامل کبد ، کیسه صفرا ، لوزالمعده ، کلیه ها و طحال می باشد . در صورتی که فرد در قسمت فوقانی شکم درد داشته باشد این درد می تواند مربوط به این اندام ها و حتی گاهی معده باشد.

کبد دومین عضو بزرگ بدن است که وظایف آن پردازش مواد مغذی جذب شده از روده، مبارزه با عفونت ها، خارج کردن سموم بدن از قبیل الکل، کنترل کلسترول و آزاد کردن صفرا می باشد. کیسه صفرا که کیسه ای به شکل گلابی است صفرای تولید شده از کبد را ذخیره نموده و در صورت نیاز به تجزیه چربی مجرای صفراوی را آزاد می کند.

کاربرد سونوگرافی شکم

سنگ های موجود در کیسه صفرا می توانند باعث ایجاد درد و سوءهاضمه شوند .لوزالمعده مسئول تولید انسولین و تنظیم قند خون در جریان خون است. کلیه ها مسئول فیلتر کردن سموم از خون و همچنین تنظیم فشار خون می باشند، سنگ کلیه در افراد بسیار متداول است و می تواند باعث درد و گاهی انسداد شود که با خون در ادرار قابل مشاهده است .
دلیل انجام اسکن شکمی درد شکم یا درد RUQ است که بعضی اوقات می تواند با غذا در ارتباط باشد و در بیشتر موارد با سنگ صفرا مرتبط است .

سونوگرافی شکم

هدف از انجام سونوگرافی شکم

این نوع سونوگرافی اندام های داخلی بدن مانند کبد ، لوزالمعده ، کیسه صفرا، طحال، کلیه ها ، مثانه، رحم ، دیواره رحم ، تخمدان ها و ساختارهای نزدیک لگن را مورد بررسی دقیق قرار می دهند .

دلایل انجام سونوگرافی شکم

در صورتی که فرد دارای مشکلات و ناراحتی های زیر باشد ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق تر بیماری، سونوگرافی شکم و لگن را تجویز کند . این ناراحتی و مشکلات شامل موارد زیر می باشند:

آمادگی برای انجام سونوگرافی شکم

برای انجام این اسکن سونوگرافی لازم است که بیمار به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشد. (در صورتی که فرد دارای دیابت باشد ، باید در صورت لزوم مکمل قندی مصرف کند) مثانه بیمار کاملاً باید پر بوده و بنابراین یک ساعت قبل از انجام اسکن بیمار باید آب زیادی بنوشند. پر بودن مثانه باعث می شود که تصویر واضحی از اندام های داخلی بر روی مانیتور ظاهر شود، اما در مورد لزوم پر بودن مثانه لازم است که از پزشک یا تکنسین خود سوال بپرسید.

آدرس اينستاگرام دکتر سيف

نحوه انجام سونوگرافی شکم

برای انجام این اسکن بیمار باید بر روی یک تخت دراز کشیده و شکم خود را در معرض دید سونوگرافیست قرار دهد . سونوگرافیست کمی ژل التراسونیک را روی پوست شکم ریخته و مبدل کوچک سونوگرافی که دارای فرکانس کمتر اما عمق نفوذ بیشتری است را بر روی شکم حرکت می دهد تا تصاویری از اندام های داخلی فرد بر روی مانیتور رایانه ظاهر شود . پس از انجام این اسکن می توانید ژل را از روی شکم پاک نموده و در همان روز جواب سونوگرافی خود را دریافت کنید.

تصاویر حاصل از سونوگرافی سیاه و سفید است ، اما در داپلر رنگی که برای ارزیابی جریان خون در اندام ها و رگ ها استفاده می شود، تصاویر به صورت رنگی می باشد. همچنین گاهی اوقات ممکن است از بیمار خواسته شود که در حین انجام سونوگرافی مثانه خود را خالی کند. انجام سونوگرافی معمولی بدون درد است و در حدود 20 دقیقه طول می کشد. ممکن است از شما خواسته شود در طول انجام سونوگرافی لباس مخصوص بیمارستان را بر تن کنید.

سونوگرافی شکم معمولا توسط یک تکنسین مخصوص و آموزش دیده (سونوگرافیست) انجام می شود. در طول انجام سونوگرافی، روی میز معاینه دراز می کشید و مقدار کمی ژل گرم، روی شکم شما مالیده می شود. ژل کمک می کند تا لایه های هوا که بین پوست و ابزار تکنسین که با استفاده از آن آئورت را مشاهده می کند از بین برود. این ابزار مبدل نامیده می شود . سونوگرافیست مبدل را بر پوست شکم فشار می دهد و از نقطه ای به نقطه ای دیگر آن را حرکت می دهد .

مبدل تصاویر را به صفحه کامپیوتر می فرستد و تکنسین آن را مشاهده می کند. تکنسین جریان خون داخل آئورت شکمی را مشاهده کرده و آنوریسم را مورد بررسی قرار می دهد.

پس ازانجام سونوگرافی :

پس از سونوگرافی شکمی، پزشک نتایج را در زمان دیگری در اختیار شما قرار می دهد. معمولا، اگر آنوریسمی یافت نشود، پزشک عکسبرداری مجدد را پیشنهاد نخواهد داد. اگر آنوریسمی یافت شود، پزشک در مورد گزینه های درمانی با شما صحبت خواهد کرد.

چگونه برای سونوگرافی شکم آماده شویم ؟

قبل از سونوگرافی شکم به مدت 8 تا 12 ساعت نیاز است که چیزی نخورید. وجود مواد غذایی و مایعات در معده و ادرار در مثانه می تواند برای تکنسین سونوگرافی برای گرفتن عکسی واضح از آئورت مشکل ایجاد کند. از پزشک خود بپرسید که آیا نوشیدن آب یا داروهای دیگر ایرادی ندارد.

عکس OPG دندانی که به دلیل نمایش شرایط دندان ها از هر جهت می تواند انواع اقدامات دندان پزشکی را با آگاهی هدایت کند؛ با دقت بسیار بالا در مرکز رادیولوژی و سونوگرافی شقایق یوسف آباد در تهران یاونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک قابل انجام می باشد. جهت تعیین نوبت و کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره تلفن 88553155 - 021 | 02188782900 | 02188203875 تماس حاصل فرمایید.

نسخه اصلی مطلب سونوگرافی شکم چه کاربردی دارد؟ را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آیا مزوتراپی روش مؤثری برای درمان لک صورت است؟دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
اصول زیبایی و تناسب در صورتدکتر بهنام خرمی [ متخصص جراحی فک و صورت و زیبائی ]
عادت هایی که به پوست آسیب می رسانددکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]
آیا تزریق بوتاکس برای درمان سردرد و میگرن کارساز است ؟دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
مزوتراپی چگونه پف و سیاهی زیر چشم را برطرف میکند؟دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]
تاثیر تغذیه نامناسب در دوران بارداری بربیش فعالی کودکشهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]
مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار در کودکاندکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
مراقبت از پا در بيماران ديابتيدکتر طناز احدی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
درمان تعریق شدید با تزریق بوتاکسدکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین؛ مزایا، ماندگاری و مراقبتهادکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت