همانگونه که قبلاً توضیح داده شد نوع خاصی ازسنگ، در اثر عفونت ادراری ایجاد میگردد به نام سنگهای عفونی (استرویتی) که در این نوع سنگ، رژیم غذایی تأثیر زیادی ندارد.گرچه مصرف دارو یا موادی که PH ادراری را افزایش دهد و قلیایی شدن ادرار را تشدید کند سرعت سنگسازی را بیشتر خواهد کرد.
شایعترین نوع سنگ علامتدار، سنگ اکسالات کلسیم است. ترکیبات اکسالات و کلسیم منجر به بروز کریستال غیرمحلول در آب به نام کریستال اکسالات کلسیم میگردد. اگر این ترکیب در روده صورت گیرد منجر به عدم جذب آن و دفع اکسالات کلسیم کرده ولی اگر ترکیب در ادرار صورت گیرد منجر به رسوب آن در ادرار و استعداد ایجاد سنگ گردد.
غذاهای حاوی اکسالات شامل کاکائو، قهوه، نوشابه گازدار و چای و برخی سبزیجات میباشد. همچنین نوع سوخت و ساز پروتئین در بدن تولید اکسالات میکند ولی بیشترین منبع اکسالات، دریافت آن از طریق مواد غذایی است.
باید توجه داشت اکسالات چند برابر کلسیم قدرت سنگسازی و رسوب دارد به همین دلیل امروزه تأکید بیشتر بر پرهیز از مصرف مواد غذایی حاوی اکسالات میباشد و کمتر پرهیز غذایی از کلسیم توصیه میگردد مگر مواردی که ثابت گردد جذب بیش از حد کلسیم از روده عامل مؤثر سنگسازی باشد و حتی جهت پیشگیری از سنگ سازی،مصرف مقادیر متوسط کلسیم نیز توصیه میگردد. چون کلسیم با ترکیب به اکسالات در روده میتواند منجر به دفع اکسالات از روده و کاهش جذب ومیزان آن در خون و ادرار و کاهش ایجاد کریستال اکسالات کلسیم در ادرار گردد.
شاهد این مطلب اینکه در مطالعات انجام شده دیده شده که افرادی که روزانه یک لیوان شیر مصرف میکنند کمتر از افرادی که اصلاً مصرف شیر ندارند شانس سنگسازی در سیستم ادراری دارند.
همچنین بخوانید: سنگ کلیه (Kidney stones) چیست؟