کیسه صفرا اندام کوچکی واقع در ناحیه پایین کبد است. کیسه صفرا با ذخیره صفرا و ترشح آن درون روده کوچک هنگام ورود غذا به فرایند هضم و گوارش کمک میکند. صفرا مایعی تولید شده در کبد و تشکیل شده ازچند ماده مانند کلسترول، بیلیروبین (مواد رنگدانه ای صفرا) و نمکهای صفراوی است. سنگ کیسه صفرا تکه مواد جامدی می باشد که در کیسه صفرا تشکیل میشود. علت شکل گیری این سنگها آن است که کلسترول و رنگدانه های صفرا گاهی اوقات با پیوستن به یکدیگر ذره های سختی را تشکیل میدهند. سنگ کیسه صفرا معمولاً موجب بروز علائمی نمی شود؛ اما اگر سنگ یکی از مجرای صفراوی را مسدود کند، می تواند موجب درد ناگهانی و شدید شکم شود. سایر علائم سنگ کیسه صفرا زمانی که انسداد شدید است و یا در بخش دیگری از مجاری گوارشی نیز ایجاد شده است، بروز می کنند.
به طور معمول ۸۰ درصد سنگ های کیسه صفرا از کلسترول تشکیل شده اند و ۲۰ درصد باقی مانده از ترکیبات بیلی روبین و نمک های کلسیمی است. دلیل تجمع این ترکیبات و تشکیل سنگ کیسه صفرا هنوز به طور دقیق مشخص نیست؛ ولی فرضیه های مختلفی در این رابطه وجود دارد و در حال بررسی است.
سنگ های صفراوی ممکن است بدون علائم باشند؛ اما اگر سنگ های صفراوی در مجاری صفراوی قرار گیرند و باعث انسداد شوند، علائم و نشانه های حاصل عبارتند از:
مرکز خدمات پزشکی در منزل امید، یکی از بهترین ارائه دهندگان خدمات سونوگرافی در متزل ، رادیولوژی ، پرستاری و ... در منزل، برای مناطق 22 گانه شهر تهران و استان البرز میباشد. لازم به ذکر است سونوگرافی شکم در منزل نیز جهت تشخیص سنگ کیسه صفرا، از جمله اقدامات این موسسه می باشد. لطفا برای دریافت مشاوره رایگان و هماهنگی با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفنهای 09399545088 - 09105545790 - 91016923 - 021 در 24 ساعت شبانه روز اقدام فرمایید.
انواع سنگ های صفراوی که در کیسه صفرا ایجاد شوند عبارتند از:
بسیاری از عوامل خطرسازی که باعث ایجاد سنگ کیسه صفرا می شوند به چاقی یا اضافه وزن، کمبود فیبر و ازدیاد کلسترول و چربی در رژیم غذایی مربوط هستند؛ اما برخی از عوامل مؤثر در تولید سنگ کیسه صفرا غیر قابل کنترل می باشند. عوامل خطرساز غیرقابل کنترل عواملی مانند سن بالای ۶۰ سال یا بیشتر، جنسیت مؤنث و سابقه خانوادگی سنگ کیسه صفرا هستند که قابل تغییر نمی باشند. ابتلا به سیروز کبد، بارداری، مصرف برخی داروهای کاهش دهنده کلسترول و مصرف داروهای حاوی استروژن نیز عوامل خطرساز پزشکی در ایجاد سنگ کیسه صفرا هستند.
در هر حال، سنگ کیسه صفرا به عنوان یک شیء خارجی محسوب می شود و ممکن است در درازمدت مشکلاتی را برای فرد در پی داشته باشد. از مهمترین عوارض سنگ های درون کیسه صفرا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
هر کدام از این موارد در جای خود می توانند مشکلات بسیار جدی ایجاد نمایند، بنابراین لازم است در صورت مشاهده علائم اولیه سنگ کیسه صفرا، به پزشک مراجعه کرده تا بررسی های لازم صورت پذیرد.
سونوگرافی سنگ صفرا بهترین راه تشخیصی برای این عارضه است . این آزمایش معمولاً جهت تشخیص انواع سنگ های صفراوی دقیق است. برای انجام سونوگرافی کیسه صفرا و شکم بهتر است از ۶ الی ۸ ساعت قبل ناشتا باشید. اگر قبل از این سونوگرافی صفرا چند ساعت ناشتا باشید، این مواد صفرا تخلیه نشده و می توان با دقت بیشتری محتوای آن را بررسی نمود. در این حالت بررسی سنگ کلیه و ضایعه بسیار راحت تر تشخیص داده می شود. برای انجام این اسکن بیمار باید بر روی یک تخت دراز کشیده و شکم خود را در معرض دید سونوگرافیست قرار دهد. سونوگرافیست کمی ژل التراسونیک را روی پوست شکم ریخته و مبدل کوچک سونوگرافی که دارای فرکانس کمتر، اما عمق نفوذ بیشتری است را بر روی شکم حرکت می دهد تا تصاویری از اندام های داخلی فرد بر روی مانیتور رایانه ظاهر شود.
اگر یک وضعیت پزشکی دارید که پزشک شما احساس می کند که نباید عمل جراحی سنگ صفرا انجام دهید او ممکن است داروهای Actigall یا Chenix را تجویز کند این داروها با حل کردن سنگهای کلسترولی کار می کنند اسهال خفیف از عوارض جانبی هر دو دارو می باشد. پس از سال ها مصرف دارو، سنگ های صفراوی به تدریج حل می شود؛ ولی ممکن است با قطع دارو دوباره برگشت کند.
سنگ های صفراوی معمولاً با عمل جراحی برای خارج کردن کیسه صفرا درمان می شود این عمل جراحی کوله سیستکتومی باز نامیده می شود یک روش جدید، به نام کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی که تهاجم کمتری داشته و دارای عوارض کمتراست لذا بیشتر استفاده می شود.
در این روش، ابزار، نور و یک دوربین از طریق چند برش کوچک در شکم منتقل می شود جراح داخل بدن را با نگاه کردن توسط یک نمایشگر ویدئویی مشاهده می کند این روش در حدود 80٪ موارد از بین بردن کیسه صفرا استفاده می شود.
این یک روش تهاجمی است که در آن جراح برشی در شکم برای حذف کیسه صفرا می دهد لذا بیمار برای چند روز پس از عمل جراحی در بیمارستان باقی می ماند.
اگر سنگ کیسه صفرا در مجرای صفراوی باشد کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپیک ممکن است برای پیدا کردن و خارج ساختن سنگ ها قبل یا در حین عمل جراحی کیسه صفرا مورد استفاده قرار گیرد.
گروه خدمات درمانی در منزل امید ارائه دهنده خدمات شبانه روزی رادیوگرافی در منزل ، اعم از رادیوگرافی زانو به شهروندان استانهای البرز و تهران (در همه مناطق 22 گانه) می باشد. لطفا جهت هماهنگی خدمات پزشکی در منزل ویژه مناطق 22 گانه تهران با شماره تلفن 02146015770 ، هماهنگی کرج و سایر شهرها با شماره تلفن 02146015177 ، دفتر مرکزی و مدیریت موسسه خدمات پزشکی امید با شماره تلفن 91016923 - 021 ،تماس سریع 09105545790 ، و جهت پشتیبانی ، مشاوره و هماهنگی با این مرکز از طریق پیام رسانهای اینترنتی با شماره 09399545088 ارتباط برقرار نمایید.