شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین - پرتال اطلاع رساني

سونوگرافی لگن نوزاد جهت تشخیص دررفتگی مفصل ران در نوزادان

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir

دررفتگی لگن یکی از شایعترین مشکلات اسکلتی مادرزادی است که نوزادان را گرفتار می کند. این مشکل در بدو تولد به وجود نمی آید؛ زیرا در بدو تولد مفصل هنوز محکم نشده است تا علائم دررفتگی لگن مشاهده شود بلکه در اکثر مواقع دررفتگی، چندین هفته بعد از تولد و پس از سفت شدن مفصل رخ میدهد. در اغلب موارد شایع ترین شکل بیماری مادرزادی لگن به صورت خفیف و تنها به حالت کم عمقی حفره لگن رخ می دهد. دررفتگی لگن در نوزادان عموماً علائم مشخصی ندارد و پیامد و عوارض آن با راه افتادن کودک آغاز می شود و والدین با راه رفتن کودک بعد از سن یک سالگی به بیماری کودک خود پی می برند. دیسپلازی پیشرونده لگن در صورت عدم تشخیص و درمان زودهنگام، می تواند باعث بروز مشکلات طولانی مدت شود؛ اما با درمان زودرس میزان مشکلات بعدی لگن که به درمان نیاز خواهد داشت، بسیار کمتر می شود. وضعیت نوزادانی که در معرض ریسک بالای دررفتگی لگن قرار دارند با امواج مافوق صوت در سونوگرافی، بررسی شده و عکس هایی از استخوان های لگن آنها تهیه می شود. در سونوگرافی لگن نوزادان، عمق حفره مورد نظر بررسی شده و اطلاعاتی در مورد مقاومت برای نگهداری مفصل مربوطه به پزشک ارائه می نماید.

آنچه در این مطلب میخوانید

در رفتگی مفصل ران در نوزادان چیست؟

دررفتگی لگن (DDH) در نوزادان اشاره به مجموعه شرایطی دارد که به طور خاص بر روی سر استخوان ران و حفره آن در لگن تأثیر می گذارد. در رفتگی لگن نوزادان قبلاً در رفتگی مادرزادی لگن (CDH) نامیده می شد. هنگامی که دررفتگی کامل برای فرد ایجاد شود، سر استخوان ران در داخل حفره آن در لگن قرار نمی گیرد و در این شرایط پزشک ممکن است به صورت دستی استخوان ران را با انجام معاینات لازم در داخل حفره قرار دهد یا با توجه به شرایط از روش های دیگر برای درمان استفاده نماید.

علل دررفتگی مفصل ران در نوزادان

دلایل زیادی برای بروز دررفتگی مادرزادی مفصل ران وجود دارد، از جمله:

در رفتگی مادرزادی مفصل ران (DDH) که قبلاً به عنوان دیسپلازی رشدی مفصل ران (CDH) شناخته می شد، به این معنی است که مفصل ران نوزاد تازه متولد شده دررفته یا مستعد دررفتگی است. حدود ۹۵ درصد از نوزادان متولد شده با در رفتگی مادرزادی مفصل ران می توانند با موفقیت درمان شوند.

تقریباً از هر ۶۰۰ دختر یک نفر درگیر این بیماری است، در حالی که از هر ۳۰۰۰ پسر فقط یک مورد وجود دارد. ران چپ سه برابر بیشتر از ران راست تحت تأثیر قرار می گیرد. دررفتگی هر دو مفصل ران غیرمعمول نیست. در رفتگی مادرزادی مفصل ران همچنین در نوزادانی که با اختلالات خاصی از جمله فلج مغزی و اسپینا بیفیدا متولد می شوند، بیشتر دیده می شود. در یک سوم موارد سابقه خانوادگی در رفتگی مادرزادی مفصل ران وجود دارد.

سونوگرافی لگن نوزاد

علائم در رفتگی لگن نوزاد

دررفتگی مادرزادی لگن معمولاً بر یک سمت بدن و در بیشتر مواقع بر سمت چپ تأثیر می گذارد. نوزادان در این شرایط هیچ گونه دردی ندارند و علائمی از خود نشان نمی دهند. برای تشخیص این بیماری پزشک علائم زیر را مور دبررسی قرار می دهد:

عوامل خطر در رفتگی لگن نوزاد

عوارض دررفتگی لگن نوزاد

به طور کلی می توان گفت عارضه دررفتگی لگن در نوزاد با عوارض و پیامدهای زیر همراه است:

درمان دررفتگی لگن نوزاد

بیشتر نوزادانی که در هنگام تولد مفصل ران سست دارند، معمولاً تا ۶ هفته پس از تولد بدون هیچ درمانی بهبود پیدا می کنند. افراد دچار مفاصل ران سست که به خودی خود بهبود پیدا نمی کنند، باید ۶ تا ۸ هفته پس از تولد درمان را شروع کنند. اگر کودک دچار در رفتگی لگن است، باید فوراً درمان آغاز شود.

یک برس نرم به نام بریس پاولیک هارنس وجود دارد که می تواند بیشتر مشکلات لگن را درمان کند. این بریس زانوهای کودک شما را جدا از هم نگه می دارد و آنها را به سمت بالا و به سوی قفسه سینه خم می کند. پزشک باید در چند هفته اول، مفاصل ران کودک شما را بررسی کند تا ببیند که آیا مفصل ران به موقعیت طبیعی خود بازگشته است یا در وضعیت قبلی خود باقی مانده است. پس از بازگشتن استخوان به کاسه مفصل، فرزند شما باید ۲ تا ۳ ماه دیگر این بریس را بپوشد. کودک شما به مدت سه تا شش ماه کامل باید بریس را شبانه روز بپوشد.

این بریس نیز مانند بریس پاولیک هارنس، لگن کودک را در موقعیت وضعی مناسب قرار می دهد تا در مسیری که باید رشد کند. تفاوت این بریس با بریس پابلیک هارنس این است که این بریس بسیار سفت است و اجازه حرکت چندانی نمی دهد. اگر بریس پاولیک هارنس به شما کمک نکند، ممکن است پزشک این بریس را تجویز کند.

این اسپلینت مفاصل ران کودک شما را در یک زاویه بیشتر از ۹۰ درجه نگه می دارد؛ در حالیکه پاهای او بیرون می ماند. کودک باید ۶ تا ۱۲ هفته حتی در هنگام حمام کردن این اسپرینت را بپوشد. شانس موفقیت استفاده از اسپلینت ون روزن در صورتی که یک نوزاد در هفته اول زندگی خود آن را بپوشد، بالاتر از ۹۵ درصد خواهد بود.

کشش یک روش رایج نیست؛ اما گاهی اوقات دیسپلازی مفصل ران نوزاد با کشش درمان می شود. در حالی که کودک شما به پشت دراز کشیده است، یک سیستم وزنه و قرقره، پاهای او را بلند می کند و در این موقعیت قرار می دهد. ایده استفاده از این دستگاه، کشش رباط ها و کمک به جراح مفصل ران در جراحی های بعدی است؛ اما تمام پزشکان موافق تأثیر آن نیستند.

اگر پوشیدن بریس یا اسپلینت کمک نکند و کودک شما حداقل ۶ ماه داشته باشد، ممکن است پزشک عمل را توصیه کند. رایج ترین عمل برای در رفتگی لگن «ریداکشن بسته» نامیده می شود. در ابتدا کودک شما دارویی دریافت می کند که باعث خواب آلودگی او می شود. سپس یک جراح به آرامی بخش توپ مانند سر استخوان ران را به درون کاسه مفصل می راند. هیچ برشی در این عمل لازم نیست.

پس از عمل ریداکشن بسته، کودک شما باید در دوره بهبودی حداقل ۳ ماه از گچ محکم استفاده کند تا مفصل بهبود پیدا کند. این فرایند اغلب با استفاده از یک بریس فیکس ابداکشن دنبال می گردد. هر دوی این روش ها باعث فراهم نمودن پشتیبانی برای مفصل ران و افزایش قدرت و حرکت در آن می شوند.

عمل ریداکشن بسته برای ۱۰ تا ۲۰ درصد از نوزادان فایده ای ندارد. در این صورت پزشک شما تصمیم به انجام عمل ریداکشن باز می گیرد. این عمل جراحی پیچیده تر است. در این عمل جراحی، پزشک شما از طریق ایجاد یک برش کوچک می توانند عضلات را تنظیم کند، استخوان ها را تغییر شکل دهد یا تاندون های سفتی که ممکن است باعث بروز مشکل شده باشند را آزاد کند. پزشک همچنین می تواند مفصل ران کودک شما را به نحوی تنظیم کند که سر استخوان ران در جایی که باید قرار بگیرد.

آمادگی برای سونوگرافی لگن نوزادان

سونوگرافی لگن نوزادان معمولاً احتیاجی به آمادگی خاصی ندارد و در هر زمانی قابل انجام می باشد.

نحوه انجام سونوگرافی لگن نوزادان

در این پروسه با کمک پروپ سونوگرافی از حفره های مفصل هیپ و سر فمول تصویر برداری انجام می گیرد. در این سونوگرافی مفصل های لگن مورد بررسی قرار گرفته و زوایای آن ترسیم می شود. در صورتیکه این حفره از عمق مناسبی برخوردار بود و سر فمول در جای خود به درستی واقع شده بود، وضعیت هیپ طبیعی گزارش می شود. در غیر این صورت با توجه به جداول استاندارد موجود در سونوگرافی و زوایایی که در این پروسه به دست آمده اند، کمبود عمق حفره استخوان برآورد می شود.

تفسیر سونوگرافی لگن نوزاد

سونوگرافی لگن نوزاد، شکل استخوان لگن، عمق حفره استابولوم، میزان پوشش سر استخوان ران توسط استابولوم، زوایای استخوان لگن و ران و نحوه قرارگیری آن ها نسبت به هم بررسی می شود. با توجه به این موارد میزان در رفتگی لگن نوزاد مشخص می شود. برای مثال در صورت گزارش Type ǀ در هر سنی، لگن طبیعی بوده است. گزارش Type ǀǀǀ و Type ǀV نیز نشان دهنده در رفتگی لگن نوزاد هستند؛ اما تفسیر سونوگرافی نوزاد در سایر دسته بندی ها بر اساس سن انجام می شود.

عوارض سونوگرافی لگن نوزادان

سونوگرافی یکی از امن ترین روش های تصویر برداری است و هیچگونه عوارضی ندارد. این آزمایش کاملاً بدون درد و بدون هیچ مشکل خاصی است.

شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه ، پوست و مو ، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
عوارض آی یو دیدکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]
افزایش سیستم ایمنی بدن با سلنیوم برای مقابله با کروناشهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]
آمنیوسنتزدکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]
پاک کردن خالکوبی با لیزر کیوسوئیچدکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]
سقط جنین چیست؛ انواع،عوارض و دلایلدکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
بلفاریت یا التهاب لبه پلک چیست و چگونه درمان میشود؟دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]
تزریق بوتاکس تعریق کف دستدکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
كبد و بيماري هاي آن و راه هاي درماندکتر حسین صفوی زاده [ طب مکمل ]
خارش بدن در دوران بارداریدکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین؛ مزایا، ماندگاری و مراقبتهادکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت