ریزش مو سکه ای یا آلوپسی آره آتا نوعی بیماری اتوایمیون یا خود ایمنی پوستی است که با ریزش موی ناگهانی به شکل لکه های خالی شده مو در نواحی مختلف سر یا بدن بروز میکند. در اکثر موارد لکه ها محدود به یک تا چند لکه هستند ولی در موارد اندکی بیماری پیشروی می کند و کل سر ( آلوپسی توتالیس) یا کل موهای سر و بدن (آلوپسی یونیورسالیس ) را گرفتار می کند.
بیماری در همه سنین و هر دو جنس احتمال بروز دارد ولی در زیر ۳۰ سالگی شایعتر است. ریزش موی سکه ای یا ناحیه ای از بیماریهایی با علل ارثی نیز میباشد و حدود 40 درصد زنان و مردان به آن مبتلا میشوند.
بیست درصد مبتلایان به ریزش موی ناحیه ای، سابقه فامیلی آلوپسی آره آتا دارند و در بسیاری افراد نیز ممکن است سابقه ابتلا به سایر بیماریهای خود ایمن، مانند ویتیلیگو یا پیسی و یا بیماریهای غدد مثل تیرویید وجود داشته باشد. همچنین دسته ای دیگر مانند افراد مبتلا به آسم، کم خونی پرنیشیوز و سندروم داون نیز در معرض خطر این عارضه هستند.
شواهدی وجود دارد که این بیماری با استرس رابطه مستقیم دارد به این مفهوم که در شرایط استرسی و اضطراب، ایجاد یا تشدید میشود. البته این در همه موارد صدق نمیکند. پیش آگهی بیماری در اکثر موارد خوب است و در بسیاری از موارد خود به خود بهبود می یابد و طی چند ماه یا یکسال برطرف میشود. اما گاهی مشکل پیشروی می کند و منجر به ایجاد لکه های تازه در سایر مناطق سر و بدن میشود و در چندین ناحیه مختلف شاهد ریزش مو میباشید در این شرایط جهت درمان و پیشگیری از روند رو به رشد ریزش مو حتما به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه نمائید.
مطلب پیشنهادی : روشهای درمان ریزش مو
درمانهای متعددی پیشنهاد شده که هیچکدام قطعیت ندارند ولی هر کدام با درصدی از موفقیت همراه هستند. شایعترین درمانها در موارد بیماری محدود شامل قطره های موضعی استرویید یا محرک رویش مو و تزریق داخل ضایعه استرویید است. در موارد پیشرفته تر ممکن است درمانهای دیگری لازم باشد که شایعترین آنها استفاده از محلول های تحریک کننده پوست سر و ایجاد یک درماتیت عمدی در ناحیه و نوردرمانی می باشد. انتخاب درمان مناسب بسته به شدت و طول مدت بیماری و وضعیت بیمار توسط متخصص پوست صورت می گیرد.
نسخه اصلی مطلب علت ریزش موی سکه ای (آلوپسی آره آتا) را در سایت دکتر آناهیتا شاهین گوهر بخوانید.