در دوران جنینی، بیضه ها درون شکم قرار دارند و بعد از هفته 28 جنینی به داخل کیسه بیضه ها نزول می یابند. در حدود 3% نوزادان رسیده و 30% نوزادان نارس بیضه (ها) در زمان تولد داخل کیسه بیضه قرار ندارند و در اصطلاح عارضه بیضه نزول نکرده وجود دارد. 30% موارد به صورت دوطرفه است. معمولا پس از تولد تا یکسالگی بیشتر این بیضه ها نزول پیدا می کنند و فراوانی آن هنگام یک سالگی 1% می باشد.
محل این بیضه ها ممکن است داخل کانال اینگوینال (بالای ریشه آلت) یا داخل شکم باشد که با معاینه و کمک سونوگرافی امکان تشخیص آن وجود دارد. در صورتی که تا سن یکسالگی بیضه ها پایین نیایند، باید با روش جراحی نسبت به پایین آوردن آن اقدام نمود (به این عمل جراحی، ارکیوپکسی گفته می شود). در موارد بیضه های شکمی یا بیضه های نزول نکرده دوطرفه، می توان از روش لاپاروسکوپی کمک گرفت.
در نوزدان پسری که به کریپتورکیدیسم مبتلا هستند؛ اما هیچ ناهنجاری دیگری در دستگاه تناسلی ندارند، نمی توان علتی پیدا کرد، و این یک نقص مادرزادی متداول و غیر قابل توضیح است. ترکیبی از ژنتیک، سلامت مادر و عوامل محیطی ممکن است نظم هورمون هایی که بر رشد بیضه ها تأثیر دارند را مختل کند. و به همین دلیل بیضه در جای درست خود قرار نگیرد. موارد زیر ریسک ابتلا به بیضه نزول نکرده را افزایش می دهند :
همچنین بخوانید : بیضه نزول نکرده یا کریپتورکیدیسم
بیضه نزول نکرده از نظر علائم بسیار شبیه وضعیتی به نام بیضه برگشتی (retractile testis) از نهان بیضگی است، که شایع تر از بیضه های نزول نکرده می باشد و نیازی به جراحی ندارند. در مردان عادی، با شل شدن یا انقباض عضله کرماستر، بیضه در کیسه بیضه به سمت پایین یا بالاتر حرکت می کند، این رفلکس کرماستریک در پسران شیرخوار بسیار فعال تر از مردان بزرگسال است. تشخیص بیضه قابل برگشت در کیسه بیضه از موقعیتی که در مجرای تحتانی اینگوینال وجود دارد دشوار است.
بر اساس برخی مطالعات، ریسک سرطان بیضه در مبتلایان به بیضه نزول نکرده افزایش می یابد. همچنین بیضه نزول نکرده ممکن است موجب ناباروری شود میزان ناباروری در بیضه نزول نکرده یکطرفه 6% و در موارد دوطرفه 38% می باشد. به همین دلیل این بیماری حتما باید درمان شود. درمان اصلی کریپتورکیدیسم به دلیل احتمال بالای برطرف شدن خود به خودی، تحت نظر گرفتن است. در صورت عدم بهبود و اگر بیضه های اینگوینال بعد از 4-6 ماه نزول نکنند، جراحی اورکیوپکسی موثر است.
همشهریان عزیز، برای بهره مندی از درمان بیماری های کلیه و مجاری ادراری که هم در زنان و هم مردان مشاهده می شود به متخصص اورورلوژِی در اصفهان مراجعه نمایید.