بیضه ها غدد جنسی نر در پستانداران هستند که نقش مهمی در تولید مثل و ساخت هورمون های مردانه دارند. این ارگان ها بیش تر در معرض آسیب قرار دارند زیرا بر خلاف سایر ارگان ها ماهیچه و عضله ای ندارند. همچنین موقعیت خاص بیضه ها، آن ها را آسیب پذیرتر می کند. ضربه مستقیم علت اکثر این آسیب دیدگی ها است. مردانی که دچار آسیب شدید بیضه ها شده اند، باید سریعا به متخصص اورولوژی مراجعه کنند. در این مقاله به بررسی دقیق تر هماتوسل یا خونریزی اطراف بیضه می پردازیم.
هماتوسل به معنای تجمع خون در داخل کیسه بیضه می باشد. این خون معمولا در غشای مهبلی که اطراف بیضه است و از آن محافظت می کند؛ جمع می شود. علت این خونریزی می تواند عفونت بیضه، ترومای فیزیکی و سرطان بیضه باشد. هماتوسل در بعضی مواد به دلایل نامعلومی رخ میدهد.
اگر در اثر ضربه یا سوانح دیگر، با هر علامت غیر معمول در بیضه مواجه شدید؛ هر چه سریعتر به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید تا در صورت نیاز، امکان وقوع انواع آسیب های بیضه از قبیل هیدروسل، هماتوسل، پیچ خوردگی بیضه و ... مورد بررسی قرارگرفته و در صورت نیاز اقدامات درمانی در اسرع وقت انجام شود.
مهم ترین نشانه ضربه به بیضه ها، درد شدید و قابل توجهی است که در شکم احساس می شود. علائم دیگر ضربه دیدن عبارتند از:
در این قسمت به توضیح برخی از آسیب های بیضه می پردازیم.
ضربه می تواند باعث شود که پوشش سختی که اطراف بیضه ها قرار دارد و نقش آن حفاظت از بیضه ها است، پاره شود که به این حالت پارگی بیضه گفته می شود.
برخی از ضربه ها می تواند باعث شکستن بافت بیضه شود. در بعضی اوقات شکستگی با پارگی پوشش اطراف بیضه ها همراه است.
آسیب دیدن رگ های این ارگان ها می توانند سبب این حالت شوند.
وقتی می گوییم پیچ خوردگی رخ داده است که طناب اسپرماتیک درون بیضه ها پیچ بخورد.
همانطور که قبلا گفتیم در این حالت خون در لایه محافظی که کیسه های بیضه را پوشش می دهد، جمع می شود.
معمولا هماتوسل به صورت خود به خودی از بین می رود و نیازی به درمان ندارد اما در صورت از بین نرفتن آن، و ادامه دار بودن درد و بروز تورم در بیضه باید فورا به پزشک مراجعه کرد تا از عقیم شدن جلوگیری کرد.
برای درمان می توان خون یا لخته ی خونی را به کمک جراحی خارج کرد و از این روش بیضه ها را نجات داد.
هیدروسل نیز مانند هماتوسل معمولا به صورت خود به خود از بین می رود. در بچه ها نباید به هیچ وجه مایع هیدروسل را کشید چرا که خطر عفونت وجود دارد. در بزرگسالان نیز تنها در صورتی که تجمع مایع سبب بد شکلی یا بزرگ شدن زیاد این ارگان ها شود، باید آن را تخلیه کرد؛ در غیر این صورت غالبا نیازی به درمان ندارد.
همشهریان گرامی! برای درمان عفونت مجاری ادراری، بیماری های حاد و مزمن کلیه، سرطان های دستگاه ادراری ، بزرگی پروستات ، ناباروری ، واریکوسل و ... به متخصص جراحی کلیه و مجاری اداری در اصفهان مراجعه نموده و از مطلوب ترین نتایج درمانی، برای بیماری خود بهره مند شوید.