در اغلب موارد ،دوران بارداری برای زنان یک فرایند کاملا طبیعی است که بدون هیچ عارضه ای طی شده و نوزاد سالمی هم بدنیا می آید.اما همیشه هم تمامی بارداری ها راحت و بدون دردسر سپری نمی شوند و برخی از زنان دچار مشکلاتی می شوند که در رده حاملگی پرخطر قرارمیگیرند که در این موارد لازم است مراقبت و ارزیابی های بیشتری توسط متخصص زنان و زایمان انجام شود.
بارداری زمانی بعنوان حاملگی پرخطر شاخته می شود که خطر بروز برخی عوارض بارداری وجود داشته باشد که مادر، کودک یا هر دو را در معرض خطر قرار می دهد. بارداری های پرخطر باید زیر نظر پزشکمتخصص زنان سپری شوند تا مادر و جنین هر دو در صحت و سلامت بسر برند. مادران باردار با مراجعه به متخصص زنان و اطلاع از وجود حاملگی پرخطر لازم است تحت مراقبت دایمی متخصص زنان و زایمان باشند تا با کمترین خطر و به بهترین شکل دوران بارداری پرخطر را سپری کنند. پزشک متخصص شما در تمام طول دوران بارداری به دقت و از نزدیک شما را تحت نظر دارد تا بروز هرمشکلی را سریع و زودهنگام تشخیص دهد.
یکی از رایج ترین دلایل حاملگی پرخطر، مسأله سن مادر است. زنانی که سن آنها در زمان بارداری کمتر از 18 و بیش از 35 سال ( بارداری در سن بالا ) است، بیش از دیگران در معرض بروز برخی از عوارض هستند. خطربروزسقط جنین و ناهنجاریهای ژنتیکی جنین در سن بالای 40 سال افزایش می یاید.
قد و وزن مادر نیز عامل موثر دیگردر حاملگی پرخطر می باشد. اگر وزن مادر کمتراز 45 کیلوگرم باشد احتمال تولد نوزاد با وزن کم بیشتر می شود. وزن بالای مادر او را به دیابت بارداری و افزایش فشار خون مبتلا می کند.
کشیدن سیگار توسط مادر باردار،ممکن است موجب محدودیت رشد جنین در داخل رحم ، زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم ، سقط جنین وبیماری های مادرزادی قلبی جنین شود.و مادر را در وضعیت بارداری پرخطر قرار دهد .اگر مادر نوشیدنی الکلی مصرف کند، فرزند او مشکلات رفتاری شدید پیدا کردهو در برخی موارد باعث عقب ماندگی ذهنی او می شود. سوء مصرف مواد مخدر نه تنها به سلامت مادر آسیب می رساند بلکه می تواند باعث تولد نوزاد نارس ، توقف در رشد ، عقب ماندگی ذهنی و یا اعتیاد جنین به مواد مخدرو حاملگی پرخطر شود.
بیماریهایی مانند فشار خون بالا ، بیماریهای مزمن مانند اختلالات قلب ، کلیه و ریه ، دیابت ، بیماریهای خود ایمنی ، سرطان ، بیماریهای مقاربتی و یا HIV می توانند مادر و جنین را در معرض خطر قرار دهند و مادر در وضعیت بارداری پرخطر قرار میگیرد.
داشتن سابقه سقط جنین ، مسمومیت بارداری در حاملگی قبلی ، دیابت بارداری ، نوزاد با وزن بالا یا با وزن پایین ، زایمان زودرس ، نوزاد ناهنجار ، خونریزی در بارداری ، جداشدن زودرس جفت ، محدودیت رشد داخل رحمی جنین ، پارگی زودرس کیسه آب ، نوزاد مرده ، زایمان سخت ، سابقه آمبولی ، دریافت خون و.... نیز از عوامل مهم حاملگی پرخطر می باشند.
حتی در صورتی که در زمان آغاز بارداری خود در سلامتی کامل بسر می برید، امکان آن وجود دارد که در حین بارداری به بیماری یا اختلالی دچار شوید که جنین و نوزاد شما را تحت تاثیر قرار می دهد. مسمومیت بارداری ، دیابت بارداری ، کم خونی شدید ، نارسایی سرویکس ، بارداری دو قلویی یا چند قلویی ، نازایی و بارداری با روشهای کمک باروری ، جفت سر راهی و سایر ناهنجاری های جفت ، خونریزی ، افزایش یا کاهش حجم مایع کیسه آب ، محدودیت رشد داخل رحمی جنین ، مصرف داروهای خاص و......باعث حاملگی پرخطر شده و مادر نیازمند مراقبتهای ویژه و ویزیت مکرر توسط متخصص زنان و زایمان می باشد.
مراقبتهای دوران بارداری پرخطر را در بخش بعدی دنبال فرمایید.
دکتر منصوره پژمان منش ، جراح و متخصص زنان و زایمان دراصفهان ، فوق تخصص نازایی و آی وی اف
نسخه اصلی مطلب حاملگی پرخطر را در سایت دکتر منصوره پژمان منش بخوانید.