واریکوسل به اتساع ، واریسی شدن و پرخونی وریدهای بیضه گفته می شود. اکثر آقایان مخصوصا انهایی که با مشکل ناباروری مردان مواجه هستند با واریکوسل آشنایی دارند.واریکوسل توسط اورولوژیست در معاینه و در مواردی هم در سونوگرافی بیضه ها مشخص می شود.
میزان شیوع واریکوسل در مردان طبیعی و سالم حدود 15-10 در صد و در مردان نابارور حدود 40-15 در صد می باشد.انچه مسلم است این است که روند اسپرم سازی به حرارت حساس است و واریکوسل با مکانیسم افزایش دمای بیضه اثر نامطلوبی بر اسپرم سازی و کیفیت اسپرم دارد اما باعث اختلال نعوذ نمی شود.
خیر. فقط واریکوسل هایی که در معاینه قابل مشاهده وقابل لمس هستند با ناباروری مردان مرتبط هستند و انجام سونوگرافی در مردان ناباروری که واریکوسل قابل لمس در معاینه ندارند ضرورت ندارد .البته در مواردی که معاینه قابل اعتماد نباشد و یا جهت پیش بینی عود پس ازترمیم واریکوسل ، سونوگرافی کمک کننده است.
انتخاب بهترین درمان بستگی به سن خانم و وجود سایر عوامل ناباروری همزمان دارد. پس از ترمیم واریکوسل، کیفیت اسپرم بهبود می یابد اما در مطالعات نتیجه ها متفاوت بوده است. ترمیم واریکوسل ممکن است باعث افزایش نتایج آی یو آی و آی وی اف شود.
ترمیم واریکوسل عمدتا در مردانی که واریکوسل قابل لمس و اسپرموگرام غیر طبیعی دارند و یا همسرآنها باروری طبیعی و یا ناباروری قابل درمان دارند و همچنین خود تصمیم به باروری در آینده دارند توصیه میشود.مردان جوان با واریکوسل های بزرگ و دوره های نسبتا کوتاه ناباروری ، بهترین نتیجه را از ترمیم واریکوسل میگیرند.مردانی که دچار آتروفی یضه ( کوچک شدن بیضه ) شده اند ، اولیگواسپرمی شدید یا آزواسپرمی و یا FSH بالایی دارند از جراحی واریکوسل ( واریکوسلکتومی ) سود چندانی نمی برند.
در درمان ناباروری ، زوج ها باید بصورت همزمان تحت بررسی و مشاوره قرار بگیرند. بدلیل اینکه انتخاب بهترین روش درمان بستگی به سن و وضعیت باروری همسر و عوامل ناباروری دیگر دارد، قبل از انجام جراحی واریکوسل بایستی خانم ، تحت نظر پزشک فوق تخصص ناباروری ، مشاوره و بررسی شوند.
دکتر منصوره پژمان منش ، جراح و متخصص زنان ، فوق تخصص نازایی و آی وی اف اصفهان
نسخه اصلی مطلب واریکوسل و ناباروری را در سایت دکتر منصوره پژمان منش بخوانید.