پروژه های کنونی مرکز رویان تهران در سطح مولکولی و سلولی در حال انجام است و خبرهای آن هنوز رسانهای نشده است و به درد جامعه عمومی نمیخورد بلکه در حد کارهای بسیار پایه، مانند نقشه مولکولی و پی بردن به بعضی صفات پروتئینهاست که قابل طرح با مردم نیست، اگر چه در محافل علمی دنیا قابل بحث و ارائه است و میتوان ادعا کرد که ما هم در ایران به موازات کشورهای پیشرفته در حال پژوهش هستیم ..
تمام تلاش مرکز رویان این است که در نهایت، دستاوردها به این بینجامد که بتوانند اصل سلول را بشناسند و تمام نکات ناشناخته آن برای ما نمایان شود و از این شناسایی به وظایف هرکدام از پروتئینهایی که در سلولها وجود دارد پی ببرند و نقشی که آنها ایفا میکنند را بدانیم.
با شناسایی این پروتئینها و عملکرد آنها میتوانیم پیشآمدهایی که برای یک انسان قرار است رخ دهد را شناسایی کنیم. این پیشآمدها میتواند رخدادهای خوب در جهت تکامل بشر و افزایش سلامت باشد، و همچنین می تواند رخدادهایی باشد که ممکن است موجب بروز عوارضی برای انسان شود. به عبارت دیگر شناسایی استعدادهای مولکولی افراد در شکل گیری سلامت آینده آنها، یعنی اینکه آنها درآینده بیمار میشوند یا خیر نقش دارد .
بعبارت دیگر نقشه ی پروتئینی سلول افرادی که مبتلا به یک بیماری خاص هستند را ترسیم و آن را با افراد سالم مقایسه میکنند تا تفاوتهای آنها را متوجه شوند. ممکن است که این فردِ بیمار تنها در یک مولکول با فرد سالم تفاوت داشته باشد و این تفاوت مولکولی باعث شود که شخص، مبتلا به بیماری صعبالعلاج شود و فرد فاقد این مولکولِ غیرعادی هرگز مبتلا به آن بیماری خاص نشود . به بیان دیگرعلم سلولهای بنیادی به این سمت میرود که بتواند این عوامل را شناسایی کند تا از بروز بیماری در سالهای آینده پیشگیری شود .
همچنین بخوانید : ناباروری مردان از علل تا درمان
ثابت شده که سلولهای بنیادی قابلیت تبدیل به هر سلولی را دارد، از جمله اینکه موفق به تولید پیش سازهای اسپرم از سلولهای بنیادی شده اند . توضیح داده می شود که اسپرم تکامل یافته پیش سازهایی دارد که سلول پیش ساز اولیه 12مرحله ی پلکانی تکاملی را باید طی کند تا به سلول بالغ جنسی ( اسپرماتوزوئید ) تبدیل شود ؛ اکنون توانسته اند که این پیش سازها را تا چند مرحله از12مرحله تولید کنند، ولی هنوز هیچ مرکز علمی در دنیا نتوانسته یک اسپرماتوزوئید کامل تولید کند . چه زمانی قادر به اینکار می شوند کاملاّ مشخص نیست ، تصور می شود بیش از 10سال و کمتر از 100 سال بطول انجامد تا بتوانند اسپرماتوزوئید ( سلول بالغ جنسی مرد ) از سلولهای بنیادی تولید کنند . بنابراین در این دوره ی زمانی ...
مردان عقیم فاقد اسپرم امیدوار نباشند که به زودی از این روش بتوانند بهره برده و پدر شوند وناچارأ از اسپرم اهدایی باید استفاده کنند .
پایان ( بهمن ماه 1398 )
این قسمت در سال 1401 اضافه شد .
از سال 1398 در مرکز پزشکی آستانه کشور قزاقستان مطالعه ای را شروع کرده اند ، به اینصورت که در صدد هستند سلولهای بنیادی پیش ساز اسپرم را به داخل بافت بیضۀ افراد آزوسپرم تزریق کنند تا ببینند آیا اسپرم سازی بیضۀ آنها تحریک می شود که اسپرم سالم تولید کند یا خیر . حدود یکسال است که مرکز ناباروری یزد و بوشهر نیز با آنها همکاری می کنند . هنوز( تیر ماه 1401 ) نتایج مطالعۀ آنها گزارش نشده است .