التهاب تاندون کشکک (patellar tendinopathy)
تاندون کشکک زانو (Patellar tendon) در جلوی زانو از لبه پایینی استخوان کشکک به برجستگی بالا و جلوی استخوان درشت نی متصل می شود. تاندون کشکک عضلههای چهارسر را به سر استخوان ساق پا متصل میکند. این تاندون کوتاه و بسیار محکم است و وظیفه اصلی آن انتقال نیروی کششی است که از طرف تاندون عضله چهارسر ران به استخوان کشکک وارد می شود. با انتقال این نیرو به استخوان درشت نی، زانو به حالت صاف و مستقیم درمی آید. همچنین این تاندون در حین دویدن و پرش نقش بسیار مهمی در حفظ تعادل زانو ایفا می کند
تاندون کشکک زانو
وارد شدن نیروی شدید و مکرر به تاندون ممکن است منجر به صدمه و آسیب دیدن تاندون کشکک زانو و بروز التهاب تاندون کشکک (تاندونیت پاتلا) شود.
التهاب تاندون کشکک (تاندونیت پاتلا)
در ورزش های جهشی (فوتبال، والیبال و بسکتبال) که در آنها مرتبا جهت ورزشکار عوض می شود و ورزشکار می پرد، می دود و ناگهان می ایستد و یا دو زانو می نشیند، این تاندون تحت کشش های زیاد قرار می گیرد و این کشش ها در صورتیکه بصورت مکرر و مداوم به تاندون وارد شوند در دراز مدت می توانند موجب بروز پارگی های میکروسکوپی و بدنبال آن بروز التهاب در تاندون شود. از این رو این عارضه بیشتر در افرادی دیده می شود که حرکات جهشی انجام می دهند، و به آن بیماری زانوی جهندگان (Jumper’s knee) نیز می گویند.
علائم التهاب تاندون کشکک زانو
شایعترین علامت این بیماری درد در محل اتصال تاندون کشکک به استخوان کشک یعنی درست زیر استخوان کشکک است.
دیگر خصوصیات این بیماری عبارتند از:
شدت درد با فشار دادن محل بیشتر می شود
درد بعد از ورزش افزایش می یابد
درد در زمان انقباض عضله چهارسر بیشتر می شود
افزایش درد در هنگام زانو زدن یا چمباتمه زدن
افزایش درد در هنگام فعالیت عضله چهارسر مانند بالا رفتن از پله، دویدن، جهیدن
در لمس به نظر می رسد تاندون ضخیم تر شده است
در اوایل بیماری ( التهاب تاندون کشکک زانو ) درد فقط در حین ورزش ایجاد می شود ولی با شروع ورزش و گرم شدن زانو شدت درد کمتر می شود و در بقیه موارد بیمار بدون درد است. با شدیدتر شدن بیماری درد در همه اوقات وجود دارد و در حین ورزش آنقدر شدید می شود که مانع از ادامه فعالیت ورزشی می شود .
تشخیص التهاب تاندون کشکک
گرفتن شرح حال بیمار و معاینه توسط پزشک معالج
در صورت لزوم پزشک از اولتراسونوگرافی و یا MRI برای دیدن مناطق آسیب دیده تاندون و تشخیص بیماری کمک می گیرد
درمان
درمان این عارضه، فرایندی طولانیمدت است. معمولا شروع درمان این بیماری با استفاده از روش های غیر جراحی است. هدف رویکرد محافظهکارانه از درمان عارضه التهاب کشکک زانو این است که فشار روی تاندون را کاهش داده و سپس بهتدریج قدرت تاندون را افزایش دهد.