شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین - پرتال اطلاع رساني

شایع ترین بیماری های پوست و مو در جوانان (بخش دوم)

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir
آنچه در این مطلب میخوانید

6. درماتیت سبورئیک
بیماری شایع دیگر در دختران و پسران جوان درماتیت سبورئیک است که به دلیل وابستگی به هورمون آندروژن در پسران بیشتر دیده میشود. وقتی غدد چربی درنتیجه افزایش این هورمون بیشتر میشود، محیط چرب زمینه فعالیت قارچی به نام «پیتی ریسفروم اووال» را تسهیل میکند. این قارچ ساپروفیت در محیط چرب بالا بیماریزا شده و سبب التهاب پوست میشود. با التهاب پوست، روند پوستسازی این قسمت نیز افزایش پیدا میکند. وقتی سلولها به سرعت تشکیل میشوند و به سطح پوست میرسند، هنوز پیر نشدهاند و آماده افتادن نیستند، درنتیجه روی هم جمع میشوند و به شکل پوسته یا شوره درمیآیند که به آنها «شوره چرب» گفته میشود. التهاب پوست بهخصوص در فاصله بین حمام به دلیل چربی بیشتر با خارش بدن و سر همراه است. میزان وخامت این مشکل با توجه به وراثت متغیر است و در بعضی افراد تنها به شکل چربی ساده پوستی بروز میکند که با استفاده از شوینده مناسب پوست چرب و دوش روزانه به خوبی قابلکنترل است.
در این حالت تغذیه نقش بسیار مهمی دارد و مصرف غذاهای چرب و فستفودها که غالبا مدت طولانی نگهداری شده و حاوی مواد نگهدارنده است، بروز درماتیت سبورئیک را تشدید میکند.

7. کک ومک و لک صورت
ککومک نیز دیگر مشکل پوستی جوانان بهخصوص خانمهاست که حتما در صورت زمینه ارثی و پوست سفید بروز میکند. البته اگر بهرغم زمینه ارثی تا زمانی که در معرض نور خورشید قرار نگیرد، ککومک ظاهر نمیشود. زمینه ارثی در صورت مواجهه مستمر با پرتوهای خورشید موجب افزایش رنگدانههای پوستی شده و کک ومک ظاهر میشود. قاعدتا به دلیل مواجهه بیشتر صورت با نور خورشید بروز ککومک در این قسمتها بیشتر است. ککومک درمان سادهای دارد زیرا سطحی است و با استفاده کرم مناسب، ضدآفتاب و دوری از نور خورشید برطرف میشود که البته در صورت تماس مجدد با نور خورشید دوباره برمیگردد.
لک با ککومک متفاوت است و همان رنگسازی پوست است اما به مقدار بسیار زیاد. لک که به آن «ملاسما» یا در دوران بارداری «کلوآسما» گفته میشود، ناشی از اختلالات هورمونی است. این لکهای پررنگ علاوه بر اینکه روی سطح پوست است، به قسمتهای عمقیتر نیز نفوذ میکند. تشدید لک صورت در دوران بارداری به دلیل حساستر شدن پوست نسبت به نور خورشید ناشی از ترشح هورمونهای جنین است. هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون باعث حساسیت پوست در برابر نور خورشید و ایجاد لکهای تیره میشود که البته در این مورد نیز وراثت تاثیرگذار است. قسمتهای برجسته صورت مانند پیشانی، گونهها و بینی به دلیل تماس بیشتر با نور خورشید متحمل رنگسازی بیشتر و درنتیجه ایجاد لکه میشود که هرچه زمان سپری شود، لکها تیرهتر میشود. در مورد لکها نیز هرچه زودتر درمان آغاز شود، بهبود بهتر است زیرا با گذر زمان لکها تیره میشوند و به عمق پوست نفوذ میکنند. کرم تا حدی میتواند به پوست نفوذ کند و لیزر نیز که در مورد ککومک به خوبی موثر است، تنها میتواند لکهای سطحی را درمان کند. لکهای صورت در مردان با زمینه ارثی دیده میشود اما نه به شدت خانمها.

8. قارچهای پوستی
قارچهای پوستی را میتوان به قارچهای سطحی و عمقی پوست تقسیم کرد. یکی از قارچهای سطحی شایع در دوران جوانی «تیناورسیکالر» نام دارد که به رنگهای مختلف روی پوست ظاهر میشود. این قارچ نیز روی پوست چرب تغذیه میکند و رنگدانهها را میخورد و رنگهای مختلفی ایجاد میکند. خوشبختانه به سلولهای تولید رنگدانه کاری ندارند و فقط رنگ ایجادشده را میخورند. این قارچ در قسمتهای پوشیده بدن که با تعریق و چربی زیاد همراه است در فصول بهار و تابستان شیوع بیشتری دارد و بهخصوص در چینهای بدن مانند زیر بغل، کشاله ران، زیر پستانها و چینهای شکم دیده میشود. رعایت نکردن بهداشت و دوش روزانه نیز عامل تشدید مشکل است. در نوع خفیف ایجاد لکهای روشن گاهی بیمار را دچار وحشت از ابتلا به ویتیلیگو میکند. در صورت ابتلا به ویتیلیگو سلول رنگدانه کاملا از بین میرود و پوست سفید میشود اما در مورد قارچ تیناورسیکالر پوست کمرنگ میشود. بیماری با یک تا دو بار دوش گرفتن در روز و کرمهای موضعی قابلدرمان است که در موارد وخیمتر نیاز به مصرف داروهای خوراکی نیز خواهد بود. نکته مهم اینکه در پایان شستشو باید بدن با آب ولرم و حتی خنک آبکشی شود تا بدن دچار تعریق و گرما بلافاصله پس از حمام نشود. همچنین توصیه میشود شامپوهای ضدقارچ نیز در ماههای گرم سال استفاده شود.
قارچ «کاندیدا آلویکانس» که به «مونیلیازیس» نیز موسوم است، یکی از دیگر از عوامل بیماریهای قارچی شایع است. این قارچ دوستدار رطوبت است و بیشتر بین انگشتان پا و دیگر قسمتهایی از بدن که تعریق زیاد دارد یا در افرادی که بهداشت را رعایت نمیکنند، رشد میکند. مونیلیازیس باعث ایجاد لیج سفید رنگی روی پوست مرطوب میشود و با خارش خوشایندی همراه است که به آن «قارچ پای ورزشکاران» نیز گفته میشود.
این قارچ در دست خانمهای خانهدار نیز دیده میشود زیرا معمولا شستشوی زیاد برای امور منزل دائم دستها را خیس نگه میدارد و مهمتر اینکه آنها دستها را خوب خشک نمیکنند که رطوبت باقیمانده بین انگشتان دست بهخصوص زیر انگشتر نیز محیط مساعدی برای رشد قارچ مونیلیازیس فراهم میکند. البته کانون اولیه این قارچ در خانمها، واژن است که به دلیل ترشحات زیاد محیط مستعدی ایجاد میکند. خانمهایی که به این قارچ مبتلا شدهاند، اگر اقدام به درمان نداشته باشند این قارچ به کشاله ران که چینهای این قسمت محیط گرم و مرطوب ایجاد میکند، سرایت خواهد کرد و سپس به دیگر قسمتهای پوست میرسد.

9. اگزمای تماسی
افرادی که با سیمان، رنگهای شیمیایی و ترکیبات صنعتی حاوی نیکل سروکار دارند یا از بدلیجات حاوی نیکل یا حتی طلاهای ناخالص حاوی نیکل استفاده میکنند، ممکن است به دلیل حساسیت به چنین موادی دچار اگزما شوند.
«اگزمای زنان خانهدار» یکی دیگر از بیماریهای شایع خانمهاست که در صورت شستشوی سریع و مداوم با مواد شوینده ایجاد میشود. به طور طبیعی PH پوست کمتر از 6 و به عبارتی اسیدی است. این حالت باعث دفاع در برابر باکتریها و دیگر عوامل بیماریزا میشود و از پوست محافظت میکند. مواد شوینده قلیایی هستند و به سرعت حالت اسیدی پوست را کاهش میدهند. مایع ظرفشویی و صابون PH معادل 8 دارند که در مورد مایع دستشویی 5/9 و پودر لباسشویی حدود 11 است. در این حالت دفاع پوست از بین میرود و چربی و کراتین پوست مانند پاک شدن آلودگیهای سطوح و لباس از بین میرود. درنتیجه نخست پوست خشک میشود و سپس ترک میخورد و با خارش همراه است. در صورت تشخیص نادرست ممکن است پماد کورتون تجویز شود که گرچه سریع اثر میکند و التهاب را کاهش میدهد، به تدریج موجب نازک شدن پوست میشود و حتی میتواند فرد را از انجام کارهای روزمره بازدارد.
خانمها باید توجه داشته باشند پس از استفاده شویندهها، 3 تا 4 ساعت زمان لازم است تا اسید لاکتیک پوست دوباره حالت قلیایی را کاهش دهد. در صورت استفاده از آب بدون مواد شوینده یا فاصله حدود 4 ساعت بین استفاده از مواد شوینده این مشکل اتفاق نمیافتد چون پوست ترمیم شده است. همچنین کنار رعایت فاصله شستشو حتما پس از شستشو دستها به خوبی آبکشی و خشک شده و کرم مرطوبکننده استفاده شود. در صورت امکان پوشیدن دستکش نیز میتواند کمککننده باشد.

10. عوارض برنزه شدن
افرادی که تصور میکنند با برنزه شدن پوست در برابر پرتوهای خورشید به زیبایی میرسند باید بدانند در معرض آسیبهای جدی هستند. در وهله اول باید توجه داشت پوستهای خیلی سفید به دلیل ملانینسازی کم پوست در زمان مواجهه با نور خورشید دچار قرمزی میشوند که بعد برنزه میشود اما افرادی که پوست تیرهتر دارند پس از این کار دچار تیرگی نازیبای پوست و لک میشوند. برنزه کردن علاوه بر اینکه در پوستهای تیره موجب زیبایی نمیشود، عوارض دیگری نیز دارد که اولین و سریعترین، ایجاد لکهای پوستی است. پیری زودرس و تخریب کلاژن و الاستین ناشی از پرتوهای فرابنفش عارضه میانمدت است اما مهمترین عارضه سرطان پوست است که پرتوهای فرابنفش تاثیر جدی در آن دارد. علاوه بر اینکه توصیه اکید بر پرهیز از مواجهه غیرضروری در برابر نور خورشید است، استفاده از کرم ضدآفتاب متناسب با ساختار پوست و شرایط زندگی راهکار مناسبی است اما استفاده از کلاه آفتابگیر با لبه 7 سانتیمتر و داشتن تهریش در آقایان نیز به خوبی از پوست محافظت میکند.

11. ترکهای پوستی
چاقی ناگهانی مانند پرورش عضلات در جوانان ورزشکار طی مدت کوتاه یا بارداری خانمها موجب «استریا دیستنس» یا ترکخوردگی پوست میشود. البته این حالت نیز مستلزم زمینه ارثی است و در همه خانمهای باردار دیده نمیشود. هورمونهای جنینی کنار این زمینه ارثی موجب ترکخوردگی در شکم، باسن، پستانها و رانها میشود.
بیماریهای خود ایجادکننده پوست و مو را در جوانان جدی بگیرید!
استرس و تنشهای درونی مستمر گاهی بعضی نوجوانان و جوانان را به اقداماتی مانند بازی کردن حتی کندن موی ابرو، موی سر یا ریش وامیدارد تا به نوعی تسکین و آرامش پیدا کنند. از آنجا که خرد شدن و شکنندگی مو با درد همراه نیست، فرد این کار را تکرار میکند و پس از خالی شدن بخشی از موها یا موارد مشابه به پزشک مراجعه خواهدکرد. تشخیص این مشکل توسط پزشک نشان میدهد معمولا در این حالت موهای در دسترس کنده شده و حالت کوتاه و بلندی دارد.
گاهی فرد تصور میکند پوست دچار عارضه شده و بدون هیچ دلیلی مدام پوست را میخاراند یا ناخنها را میجود که به بافت ناخن و ریشه آسیب میرساند.
این رفتارها ناشی از اختلالات روانی است که غالب افراد باور ندارند و پزشک متخصص پوست با توجه به علائمی مانند اضطراب، بدخوابی و… بیمار را به روانشناس و روانپزشک ارجاع میدهد. این مشکل در کودکان نیز دیده میشود و در دوران پس از بلوغ شایعتر است. اگر خانواده به حساسیتهای این دوران و رفتارهای نوجوان مبنی بر تمایل به تعیین هویت و استقلال توجه نداشته باشند، منجر به چنین رفتارهایی میشود. حتی رفتارهای خشنی مانند کتک زدن یا بستن دستها برای جلوگیری از این رفتارها مشکل را در نوجوان تشدید و عمیق میکند و اعتمادبهنفس او را خدشهدار خواهدکرد و با نگرانیهای بیشتری همراه خواهدشد. پس لازم است خانوادهها در صورت مشاهده چنین رفتارهایی حتما به ویژگیهای شخصیتی و مشکلات روانی فرزندانشان توجه کنند.
بیماری نسبتا شایعی که در جوانان و حتی سنین بالاتر دیده میشود، اختلال روانی ناشی از استرسهای مزمن و مستمر به نام «پارازیتو فوبیا» است. در این حالت فرد تصور میکند دچار شپش، گال یا… شده و با شکایت از خارش دائمی سر یا بدن در حالی که پوست سر یا بدن را با ناخن میکند یا میخراشد و درون دستمال میگذارد، به متخصص پوست مراجعه میکند و اذعان میدارد که این لاشه فلان انگل است. این بیماری صعب العلاج است و تنها نیاز به درمان روانی دارد.

شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
چالش سی روز دیسیپلین اصول کاهش وزن (14)شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]
با کمدون یا جوش زیر پوستی چه کنیم؟دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]
درمان ریزش مو با پی آر پیدکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
آیا کمبود فرتین باعث ریزش مو می شود؟دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
درمان جراحی و غیر جراحی بیماری آرنج تنیس بازاندکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
سندرم مفصل ساکروایلیاکدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
بیماری ویتیلیگو چیست و چگونه درمان می شود؟دکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
بررسی کدام اندام های بدن با ام آر آی امکان پذیر است؟دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]
علل افتادگی و پیری پوست و درمان آندکتر مهین عباسپور [ پوست ، مو و زیبایی ]
کاشت ابرو به روش FIT چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
روش FIT برای کاشت مو؛ همه اطلاعات کاربردی و پاسخ به سوالات متداولدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت