حدود سه چهارم خانمهایی که بارداری را تجربه کرده اند دچار ورم بارداری هم شده اند. در واقع شکم تنها جایی نیست که برآمده میشود. ورم بارداری بطورخفیف در پاها و قوزک پا حدود هفته های 27-22 بارداری ایجاد شده و بخصوص عصرها و در آب و هوای گرم میزان آن بیشتر است.علت ایجاد ورم بارداری این است که میزان مایعات بدن در بارداری ( بسته به تغذیه و... ) زیاد شده و به علت فشار رحم روی عروق بزرگ در بافتها بخصوص قوزک پا و روی پا تجمع پیدا میکنند.ورم بارداری امری طبیعی بوده و در بسیاری موارد جای نگرانی نیست. اما در هر صورت هر خانم بارداری که دچار ورم حاملگی می شود باید این موضوع را با متخصص زنان و زایمان خود درمیان بگذارد.
ورم پا در حاملگی امری طبیعی است و در بیشتر خانمهای باردار اتفاق می افتد.گاهی دستها ورم میکنند که باعث تنگی انگشتر میشود. این ورم امری طبیعی است و معمولا درپایان روز به اوج خود میرسد.اگر ورم دست شدید بوده و یا همیشگی باشد با پزشک متخصص زنان و زایمان خود مشورت کنید چون ممکن است ورم دست علامتی از فشار خون بالا یا مسمومیت بارداری باشد.البته مسمومیت حاملگی علایم دیگری مثل افزایش وزن و دفع پروتئین نیز دارد.ولی در صورت نرمال بودن فشار خون و وزن ، مربوط به ورم بارداری است.کم کاری تیروئید درمان نشده نیز یکی از علل ورم دست و پا در بارداری است.
جهت پیشگیری از ورم پا دربارداری از ایستادن و نشستن و آویزان بودن پاها به مدت طولانی خودداری کنید.اگر زیاد سر پا بودید بنشینید و اگر زیاد نشسته اید در هر ساعت حداقل 5 دقیقه قدم بزنید.در صورت آویزان بودن پاها ( نشستن روی صندلی یا پشت میز ) پاها را حرکت داده و بالا بیاورید.در هر صورت وضعیت پاها را باید مرتب تغییر دهید.در غیر اینصورت تجمع مایع در پا باعث تشدید ورم پا در حتماگی می شود.
نوشیدن 10-8 لیوان آب در طی روز از انباشته شدن سدیم در بدن جلوگیری کرده وبا دفع مایعات و سموم از بدن ، ورم پا را کاهش میدهد.
پوشیدن جورابهای تنگ نیز باعث ورم پا در بارداری می شود.از لباسهای راحت تر استفاده کنید.
هندوانه باعث ارام شدن سوزش معده و کاهش ورم پا میشود. هندوانه حاوی مقادیر بالایی آب و مواد معدنی است.که در کاهش حالت تهوع و جبران کم آبی بدن و نیز کاهش گرفتگی عضلات و در سه ماهه سوم بارداری بسیار مؤثر است.علاوه بر اثرات انتی اکسیدانی و تقویت سیستم ایمنی وکاهش بروز مسمومیت بارداری؛ هندوانه ادرار آور بوده و در دفع آب اضافی جمع شده در بافتها و کاهش ورم پا تاثیر دارد.
دکتر منصوره پژمان منش ، جراح و متخصص زنان و زایمان اصفهان ، فوق تخصص ناباروری
نسخه اصلی مطلب ورم پا در بارداری را در سایت دکتر منصوره پژمان منش بخوانید.