لک صورت از مشکلات شایع پوستی است که از نظر سیستمی هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند ولی از نظر حضور فرد در اجتماع مشکلاتی برای فرد مبتلا ایجاد می کند به طوری که حتی می تواند موجب انزوای فرد و کاهش اعتماد به نفس شخص مبتلا بشود.
1- مهمترین علت ایجاد لک صورت در خانم ها بارداری است. این لک که به ماسک حاملگی یا ملاسما معروف است و اغلب در خانم های باردار 40-20 ساله ایجاد می شود. لک های حاملگی معمولاً در ناحیه پیشانی، گونه ها و لب بالا ایجاد می شود. احتمال ایجاد این لک ها در خانم هایی که پوست تیره تر دارند بیشتر است. متخصصین معتقدند که علت ایجاد لک حاملگی تغییرات هورمونی در خانم های باردار است. معمولاً لک های بارداری پس از زایمان برطرف می شوند ولی تعداد زیادی هم رفع نشده و به درمان نیاز پیدا می کنند.
2- دومین علت ایجاد لک صورت مصرف قرص های ضد بارداری است. بدلیل اینکه بسیاری از خانم ها از این روش برای جلوگیری از بارداری استفاده می کنند، لک ناشی از آن هم بسیار شایع است. خانمهایی که هنگام مصرف قرص ضد بارداری دچار لک صورت می شوند، به احتمال زیاد موقع بارداری هم دچار لک صورت بوده اند. مشخصه این گونه لک ها این است که معمولاً در فصل تابستان تشدید می شوند و حتی پس از قطع قرص ضد بارداری هم می توانند به مدت طولانی باقی بمانند، به همین دلیل توصیه می شود در کنار قطع قرص ضد بارداری، درمان ضد لک هم شروع شود.
3- سومین علت ایجاد لک صورت تماس زیاد با آفتاب است. در این موارد لک ها معمولاً روی گونه ها و بینی ایجاد می شوند. افرادی که در تماس زیاد با نور خورشید قرار دارند می توانند با استفاده از نقاب وکرم های ضد آفتاب از ایجاد لک صورت جلوگیری کنند.
4- سایر علل ایجاد لک صورت شامل استفاده از صابون و مواد آرایشی معطر، عطرها و ادکلن ها و مواد بعد از اصلاح معطر است.
حال که علل اصلی ایجاد لک مشخص شد، باید ببینیم برای پیشگیری و درمان ملاسما چه اقداماتی می توان انجام داد.
1- اولین نکته در پیشگیری و درمان لک صورت یا ملاسما این است که تماس اشعه آفتاب با صورت را به حداقل برسانیم. بهترین روش برای کاهش تماس با اشعه خورشید استفاده از کرم های ضدآفتاب است. استفاده از نقاب و کلاه های لبه دار هم به محافظت صورت از تابش آفتاب کمک می کند.
2- دومین نکته در درمان لک صورت پرهیز از استفاده صابون های اسکراب و وسایلِ ساینده بر روی پوست صورت است. بسیاری از افراد لک های صورت را سطحی فرض می کنند و به همین دلیل تلاش می کنند با استفاده از صابون های اسکراب یا وسایل ساینده، آنها را از بین ببرند.
3- سومین و مهمترین روش درمان لک صورت استفاده از کرم های ضد لک است. نکته مهم این است که کرم های لک بر، باید حتماً زیر نظر پزشک استفاده شود چرا که مصرف ضد لک به مدت طولانی و با غلظت نامتناسب می تواند باعث تشدید لک صورت شود.
4- از طرف دیگر همزمان با مصرف کرم ضد لک باید از کرم های ضد آفتاب استفاده کرد تا روند از بین رفتن لک تسریع شود. نکته دیگر اینکه لک صورت به طور متوسط پس از 6-3 ماه درمان ضد لک از بین می رود و این لزوم حوصله کردن بیمار حین درمان را گوشزد می کند.
اما بسیاری از افراد علاوه بر رعایت تمام نکات ذکر شده، لک صورت مقاوم به درمان دارند یا خواستار درمانِ سریعِ لک های صورت یا بدن هستند. در این موارد می توان از نسل جدید لیزر ضد لک استفاده کرد. سال های زیادی بود که لیزرهای مختلف برای درمان لک به کار می رفت ولی متاسفانه یا باعث ایجاد عارضه می شد یا لک بیمار سریعاً برگشت پیدا می کرد.
اما تکنولوژی های جدید لیزری نه تنها در از بین بردن سریع لک بسیار موثر است، بلکه هیچ عارضه ای به دنبال ندارد. این لیزرها طوری طراحی شده اند که بر لک های مقاوم به درمان دارویی بسیار موثرند. تنها عارضه لیزر لک، قرمزی صورت به مدت حدود یک ساعت بعد از لیزر پوست است. معمولاً لیزر لک طی سه جلسه به فاصله یک ماه انجام می شود.
اثر درمانی لیزرهای جدید در درمان لک صورت در 90% موارد دائمی است. دقت کنید که انجام صحیح این روشها توسط پزشک متخصص پوست اثر زیادی در بهبود لک صورت دارد. برعکس انجام این اعمال توسط فردی که تخصص کافی ندارد، می تواند منجر به تشدید لک شود.
همشهریان گرامی، برای داشتن چهره ای زیبا و جوان می توانید بهترین تزریق ژل در اصفهان را با مراجعه به کلینک های پوست، مو و زیبایی، زیر نظر متخصصین پوست فعال در این شهر تجربه نمایید.