هیچ درمانی برای التهاب مفاصل وجود ندارد، اما چندین روش درمان وجود دارد که ممکن است به تسکین درد و از کارافتادگی کمک کند.
همانند دیگر عوارض ارتروزی، درمان اولیه ارتروز زانوها با روش های غیرجراحی انجام می گیرد. پزشک شما ممکن است طیف وسیعی از گزینه های درمان را به شما توصیه کند.
ورزش های مخصوص می تواند به افزایش دامنه حرکت و انعطاف پذیری مفصل زانو و همچنین تقویت عضلات پا کمک کند. پزشک یا درمانگر فیزیکی می توانند به تنظیم یک برنامه ورزشی فردی که مطابق با نیازها و شیوه زندگی شما باشد، کمک کنند.
استفاده از ابزارهایی مانند عصا، پوشیدن کفش جاذب شوک یا کفی طبی و یا پوشیدن بریس زانو یا زانوبند می تواند مفید باشد. بریس زانو با بهبود ثبات و عملکرد زانو می تواند مفید باشد، به خصوص اگر ارتروز در یک طرف مفصل زانو متمرکز باشد. دو نوع بریس وجود دارد که اغلب برای درمان آرتروز زانو مورد استفاده قرار می گیرد، بریس کاهنده فشار که وزن بدن را از بخش آسیب دیده زانو برمی دارد، در حالی که بریس زانو بند به تحمل کل بار زانو کمک می کند.
انواع مختلفی از داروها در درمان آرتروز زانو مفید هستند. از آنجا که افراد پاسخ متفاوتی به داروها نشان می دهند، پزشک برای تعیین داروها و دوز ایمن و مؤثر آنها، وضعیت بیمار را دقیقاً بررسی می کند. داروهای ضددرد غیرمخدر (بدون نسخه) و داروهای ضدالتهاب معمولاً انتخاب اول برای درمان ارتروز زانو می باشند. استامینوفن ساده، یک داروی بدون نسخه ضد درد است که می تواند در کاهش درد آرتروز مؤثر واقع شود.
همانند تمام داروها، مسکن های بدون نسخه می تواند عوارض جانبی و تداخل با دیگر داروها داشته باشند. حتماً در مورد عوارض جانبی احتمالی داروها با پزشک خود صحبت کنید. نوع دیگری از مسکن های درد، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی و یا NSAID (مانند ایبوپروفن و ناپروکسن) هستند که بدون نسخه و یا با تجویز پزشک در دسترس قرار می گیرند.
کورتیکواستروئیدها (موسوم به کورتیزون) داروهای ضدالتهابی هستند که به مفصل زانو تزریق می شوند. تزریق این داروها سبب تسکین درد و کاهش التهاب مفصل می شود. با این حال، اثرات آن همیشگی نیست. پزشک ممکن است به دلیل عوارض جانبی احتمالی، تعداد تزریقات را به سه یا چهار بار در سال برای هر مفصل محدود کند. مشاوره با پزشک متخصص زانو برای مصرف دارو اهمیت زیادی دارد. دکتر مهدی مویدفر به عنوان متخصص زانو، می تواند بهترین دارو را برای درمان التهاب زانو تجویز نماید.
با برخی تغییرات در زندگی روزانه می توانید مفصل زانوی خود را محافظت کنید و روند پیشرفت ارتروز را آهسته تر کنید.
فعالیت هایی که باعث تشدید بیماری میشود ( مانند بالا رفتن از پله ) را به حداقل برسانید.
با جایگزینی فعالیت های پُر برخورد ( مانند دویدن یا تنیس ) با فعالیت های کم برخورد ( مانند شنا یا دوچرخه سواری ) میزان فشار بر زانوهای خود را کاهش دهید.
کاهش وزن می تواند فشار وارده بر روی مفصل زانو را کاهش دهد و در نتیجه موجب کاهش درد و بهبود عملکرد مفصل زانو گردد.
خشکی مفصل زانو که باعث ایجاد درد در این مفصل می شود، علل مختلفی دارد که برای تشخیص و درمان آن می توانید به مطب دکتر مهدی مویدفر، متخصص زانو در اصفهان، مراجعه نمایید.