دوچرخه سواری، نوعی ورزش است که می تواند دامنه وسیعی از مزایا را برای سلامتی شما به همراه داشته باشد. پژوهش ها نشان می دهند که دوچرخه سواری به صورت منظم می تواند به کاهش خطرات مربوط به مشکلات مختلف سلامتی که به سبک زندگی بی تحرک ارتباط دارند، کمک کند. دوچرخه سواری یک روش مؤثر برای کنترل وزن یا کاهش آن است؛ زیرا سرعت سوخت و ساز بدن شما را افزایش می دهد و در نتیجه در چربی سوزی به شما کمک می کند.
با این حال یک تصور رایج در میان جامعه دوچرخه سواران وجود دارد که حاکی از آن است که این فعالیت، باعث درد زانو می شود و این تصور، نگرانی های مربوط به این ورزش را افزایش می دهد. عدم تحرک منجر به تورم و سفتی در مفاصل می شود.
دوچرخه سواری سلامت مفاصل و تحرک شما را بهبود می بخشد و در بسیاری از بیماریهای زانو مانند آرتروز خفیف تا متوسط بسیار مفید و در پیشگیری، درمان و کنترل درد کمک کننده است و علت آن تقویت عضلات اندام تحتانی بخصوص چهارسر (کوادری سپس) است. از طرفی با توجه به این که یکی دیگر عوامل بروز آرتروز زانو اضافه وزن است دوچرخه سواری به شما در کاهش وزن کمک خواهد کرد. کاهش وزن، فشار را از روی زانوها کم خواهد کرد.
افراد مبتلا به آرتروز زانو می توانند از دوچرخه سواری با استقامت کم بهره مند شوند؛ زیرا می توان آن را در طیف وسیعی از شدت ها انجام داد. در نتیجه نه تنها ورزش دوچرخه سواری باعث ایجاد درد زانو نمی شود بلکه در قوی تر شدن زانو و حتی بهبود درد زانو هم می تواند مؤثر باشد، پس اگر دوچرخه سواری را می بینید که به درد زانو مبتلا شده باید علت را جستجو کنید؛ زیرا علل زیادی می تواند داشته باشد. دوچرخه سواری به خودی خود باعث آسیب به زانو نمی شود بلکه عدم رعایت نکات مهم و اصول آن می تواند این عارضه را ایجاد کند.
آرتروز در زانوها زمانی ایجاد می شود که غضروف نازک شده و دچار فرسایش شود و به این ترتیب استخوان دچار برآمدگی می شود که در اصطلاح به این برآمدگی خار استخوان می گویند. این مشکل باعث می شود، هنگام تماس استخوان ها با یکدیگر درد زانو، التهاب و خشکی زانو ایجاد شود.
شایع ترین و اصلی ترین نشانه ها و علائم آرتروز زانو به قرار زیر هستند:
سایر علائم آرتروز زانو که کمتر شایع هستند عبارتند از:
دوچرخه سواری یک ورزش کم اثر است. این عبارت بدین معنا است که دوچرخه سواری، فشار ضربه روی مفاصل تحمل کننده وزن مانند لگن، زانو و مچ پا را محدود می کنند. به علاوه این حرکت به روان کردن مفاصل کمک می کند که این امر باعث کاهش درد و انعطاف ناپذیری می شود. از دیگر مزایای دوچرخه سواری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
البته برای پیشگیری از آسیب های احتمالی ناشی از دوچرخه سواری، توصیه می شود تا افراد از دوچرخه استاندارد استفاده کرده و با رعایت اصول دوچرخه سواری و تنظیمات صحیح آن سلامت خود را حفظ نمایند. یکی از دردهای شایع در اثر دوچرخه سواری بروز درد در ناحیه زانو می باشد که با رعایت اصول زیر می توان از بروز آن جلوگیری کرده و یا آن را برطرف نمود.
ابتدا خود را در وضعيت مناسب قرار داده و دوچرخه را متناسب با قد و سایز خود تنظیم نمایید؛ زیرا با بالا بودن بیش از حد زین، درد در پشت زانو ایجاد می شود و با پایین بودن بیش از حد زین، دوچرخه سوار در قسمت جلوی زانو، درد را احساس می کند. به این نکته توجه داشته باشید، بهترين روش برای تنظيم وضعيت زين، این است که دوچرخه روی يک پايه تمرينی ثابت قرار دهید.
برخی مواقع دوچرخه سوار از کفش های مخصوص دوچرخه سواری استفاده می کند. در صورت استفاده از این کفش ها، برای جلوگیری از زانو درد در حین رکاب زدن باید پل کفش را تنظیم نمود.
دوچرخه سواران در هوای سرد باید زانوهای خود را گرم نگه دارند. به گونه ای که با پوشیدن لباس های گرم از ورود سرما به مفاصل و زانو ها جلوگیری نموده و از زانو در برابر سرما محافظت خواهند کرد. حتی بهتر است قبل از شروع دوچرخه سواری و رکاب زدن، حداقل 15 دقیقه نرمش یا حرکت در یک مسیر صاف داشته باشند تا خون به جریان بیفتد و عضلات آماده گردد.
بهترین سرعت رکاب زدن بین 80 تا 110 دور در دقیقه می باشد که البته افراد مبتدی بهتر است با سرعت 80 رکاب در دقیقه شروع نمایند. حتی این گزینه برای دوچرخه سواران حرفه ای که سرعت دور بالاتر و معادل با 110 دور در دقیقه دارند باید رعایت شود و در صورت تمایل به افزایش دور در هر دقیقه، لازم است که با مربی خود هماهنگ شوند. به همین منظور برای به دست آوردن سرعت مناسب رکاب زدن باید تعداد چرخش یک پا یا همان دور پا را بررسی نموده و در نهایت دوچرخه سوار تلاش کند تا در زمان رکاب زدن یک ریتم مشخص و روان داشته باشد و سرعت دورپای خود را بر روی 80 نگاه دارد.
برای جلوگیری از زانو درد در زمان رکاب زدن باید عضلات چهار سر ران تقویت گردد. به همین منظور برای جلوگیری و کاهش درد زانو، بهتر است ورزشکاران تمرینات بدنسازی در راستای تقویت این عضلات را در برنامه خود قرار دهند.
مسافت پیموده شده را به تدریج افزایش دهید و به آرامی پیش بروید. در واقع این مسافت پیموده شده باید به میزان10 درصد در هفته افزایش یابد. حتی اگر برای دوچرخه سواری از کفش جدید استفاده کردید یا در دوچرخه خود، پدال یا کرپی فرمان را تغییر داده اید، باید به خود زمان بدهید تا با تجهیزات جدید انطباق یابید.
نسخه اصلی مطلب آیا دوچرخه سواری برای آرتروز زانو ضرر دارد؟ را در سایت دکتر سلمان فلاح بخوانید.