آيا ضد آفتاب ها از سرطان پوست جلوگيرى مي كنند؟
استفاده صحيح از ضد آفتاب به طور موثر از آفتاب سوختگى وتيره شدن پوست جلوگيرى مى كند ولي اثرات آن در جلوگيرى از كانسر پوست تا حدودى كمتر است .
اشعه ماوراى بنفش خورشيد (UV) شامل دو طيف (UVB) و (UVA) مى باشد . عدد SPF اثر حفاظتى ضد آفتاب در مقابل UVB را نشان مى دهد. ضد آفتاب با SPF مناسب از انواع شايع تر كانسر پوست يعنى :
BCC (Basal Cell Carcinoma) وSCC(Squamous Cell Carcinoma) جلوگيري مى كند. ولي نوع خطرناك تر كانسر پوست يعنى ملانوم تنها به UVB بستگى ندارد و UVA هم در ايجاد آن موثر است .
اثر حفاظتى ضد آفتاب در برابر UVA به طور دقيق قابل سنجش نيست و عمدتأ به فاكتورهاى فيزيكى نظير (زينك اكسايد ، تيتانيوم دي اكسايد) بستگى دارد. بنابراين اثر ضد آفتاب در جلوگيرى از ملانوم هم چنان محل بحث است .
در واقع بدون سابقه آفتاب سوختگى باز هم ملانوم ممكن است ايجاد شود.
از سوى ديگر كسانى كه ضد آفتاب مى زنند با فرض اينكه از مضرات آفتاب در امان هستند بدون ترس خود را در معرض نور خورشيد قرار مى دهند و همين امر مى تواند افزايش ريسك كانسر را به همراه داشته باشد . به طور كلي بايد توجه داشت كه اگر چه استفاده منظم از ضد آفتاب خيلى موثر است ولي نبايد به جايگزين حفاظت فيزيكى نظير كلاه و لباس مناسب شود.