چشم از نظر ساختاری ، یکی از پیچیده ترین اعضای بدن بوده و از نظر ساختمانی ، ادامه سیستم عصبی ( مغز ) محسوب می شود . بینایی ، وظیفه اصلی این عضو کوچک است و برای این منظور هر یک از اجزای آن باید عملکرد طبیعی داشته باشند .چشم ، همانند یک دوربین عکاسی عمل می کند . نور از طریق قرنیه و مردمک وارد چشم شده و مردمک با ایفای نقش دیافراگم در دوربین عکاسی ، مقدار نور وارد شده به چشم را تنظیم می کند . عدسی نیز با متمرکز کردن نور روی شبکیه باعث تشکیل تصویر شده و در نهایت این تصویر توسط عصب بینایی برای درک جزئیات آن به مغز ارسال می شود .
بخش های مختلف چشم
آناتومی سطحی چشم در نمای ظاهری
قرنیه بافتی شفاف بوده که در تشکیل جدار قدامی چشم شرکت دارد . نور پس از عبور از لای اشکی و قرنیه وارد چشم می شود ، به همین دلیل کارکرد طبیعی هر دو لایه در سلامت بینایی بسیار مهم است . قرنیه مسئول 70 درصد قدرت انکساری چشم بوده و تغییرات بسیار کوچک در ساختار و شفافیت آن می تواند باعث کاهش شدید دید در فرد شود . قرنیه از سه لایه تشکیل شده که به ترتیب از خارج به داخل عبارتند از : اپیتلیوم ، استروما ، اندوتلیوم . ضخامت این لایه در افراد مختلف متفاوت بوده و میانگین آن در حدود 500 میکرون یا نیم میلی متر است .
اتاق قدامی
نمای قرنیه، عنبیه و مردمک
اتاق قدامی ، قسمتی از چشم است که بین قرنیه در قدام و عنبیه و عدسی در خلف قرار دارد و مایع زلالیه در آن جریان دارد .
عدسی
عدسی ساختمانی در پشت عنبیه بوده که باعث متمرکز شدن نور روی شبکیه می شود و قدرت آن در افراد سالم حدود 20 دیوپتر (واحد قدرت عدسی ) است . در سنین پایین عدسی قابلیت تغییر قطر داشته که این خاصیت موجب می گردد تصویر اشیاء دور یا نزدیک به طور واضح دیده شوند . به این عمل ، در اصطلاح علمی تطابق گفته می شود .
عضلات خارج چشمی
عضلات خارج چشمي حركت دهنده چشم ( چشم چپ )
حرکت چشم توسط شش عضله انجام شده که به آنها عضلات خارجی چشمی گفته می شود . این عضلات عبارتند از : مستقیم خارجی ، مستقیم داخلی ، مستقیم فوقانی ، مستقیم تحتاتی ، مایل فوقانی و مایل تحتانی . عضله مستقیم خارجی چشم را از بینی دور و عضله مستقیم داخلی آن را به بینی نزدیک می کند . عضله مستقیم فوقانی چشم را به بالا و عضله مستقیم تحتانی آن را به پایین می برد . عضلات مایل نقش پیچیده تری در حرکت چشم ها داشته و نقش اصلی آنها در حرکات چرخشی چشم است و البته در حرکات عمودی چشم نیز موثرند .
اسکلرا یا صلبیه
پوشش خارجی سفید رنگی است که جدا چشم را از اطراف قرنیه تا خلف چشم تشکیل می دهد .
مشیمیه
یک لایه عروقی است که در بین اسکلرا و شبکیه قرار داشته و مسئول خون رسانی و تغذیه قسمت های خلفی چشم می باشد .