جراحی لیزیک نوعی جراحی برای رفع عیوب انکساری چشم است که در طی آن قسمتی از بافت سطح قرنیه با ظرافت و با استفاده از پرتو لیزر، تغییر شکل یافته و تصحیح می گردد. استفاده از این نوع جراحی می تواند افراد را از عینک یا لنزهای تماسی بی نیاز کند. سوالی که برای بسیاری از افرادی که این نوع جراحی را انجام داده اند پیش می آید این است که آیا نتایج این جراحی دائمی است؟ آیا عمل لیزیک چشم برگشت پذیر است ؟
معمولا جراحی لیزیک یا عمل حذف عینک بعنوان یک جراحی با تاثیر دائمی شناخته می شود زیرا در اکثر مواقع تاثیر آن دائمی است. با این حال ممکن است در موارد کمی، نتایج ایجادشده دائمی نباشند. ابتدا نگاهی به تاثیرات کوتاه مدت و بلندمدت جراحی لیزیک داشته باشیم.
پس از مدت کوتاهی از جراحی اثرات لیزیک بر بینایی قابل درک است؛ بصورتی که 4 تا 5 ساعت پس از جراحی شفافیت بینایی نسبت به قبل بهبود می یابد. همچنین بین 1 تا 2 روز پس از جراحی نیز امکان ازسرگیری فعالیت روزانه با دید مناسب فراهم می شود. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که ممکن است تاثیر جراحی در طی هفته های اول پس از جراحی متغییر باشد اما در نهایت دید مناسبی پس از این مدت ایجاد خواهد شد. اما آیا این نتایج در بلند مدت نیز باقی خواهندماند؟
با گذشت زمان و به علت افزایش سن، ممکن است بینایی دوباره شروع به تارشدن کند که معمولا این مشکلات قابل درمان هستند. بنابراین در بسیاری از افراد تاثیر جراحی لیزیک دائمی است و در موارد بسیار کمتری، نیاز به جراحی های بهبود لیزیک خواهدبود.
برخی افراد اعتقاد دارند که جراحی لیزیک پس از 10 سال از بین می رود و قرنیه ی چشم به وضعیت خود قبل از لیزیک باز می گردد. این ادعا نادرست است. جراحی لیزیک بصورت دائمی بر روی مشکلی که وجود دارد تاثیر دارد. در این جراحی با استفاده از نور لیزر تغییرات غیرقابل بازگشتی بر روی قرنیه ایجاد می شود. با این حال برخی افراد به اشتباه اعتقاد دارند که جراحی لیزیک پس از مدتی بی تاثیر است. برای مثال در زمان جراحی مشکل بینایی فرد آستیگماتیسم است که با لیزر تصحیح می گردد. پس از گذشت سالها، ممکن است وضعیت بینایی فرد دوباره تغییر کرده و پسرفت نماید.
مثلا در سنین 40 تا 50 سالگی عدسی چشم انعطاف خود را از دست دهد و فرد دچار دوربینی شود. در این حالت این افراد فکر می کنند که تاثیر جراحی لیزیک از بین رفته است؛ این در حالی است که تاثیر جراحی لیزیک برای آستیگماتیسم وجود دارد اما به دلیل ایجاد مشکلات ثانویه پس از جراحی، مثلا دوربینی یا نزدیک بینی چشم پس از چند سال از جراحی، تاثیر لیزیک کاهش یافته و بینایی به دلیل مشکلات جدید چشم (و نه از بین رفتن تاثیر لیزیک) دچار مشکل می شود.
عمل لیزیک در اصفهان و تهران، جزء اقداماتی است که توسط دکتر بهرام اشراقی جراح و متخصص چشم انجام می شود. لطفا جهت تعیین نوبت از مطب تهران با شماره تلفن 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114 تماس حاصل فرمایید.
برخی افراد نیز تصور می کنند که جراحی لیزیک می تواند از ایجاد آب مروارید چشم جلوگیری کند. بنابراین زمانی که در سنین بالاتر دچار آب مروارید چشم می شوند تصور می کنند که جراحی لیزیک تاثیر خود را از دست داده است. این تصور نیز نادرست است و ممکن است آب مروارید چشم با وجود لیزیک نیز ایجاد شود و بینایی را تحت تاثیر قرار دهد.
بنابر موارد ذکرشده، لیزیک تاثیر دائمی بر روی مشکلی دارد که در زمان جراحی وجود داشته است اما این جراحی نمی تواند از ایجاد سایر مشکلات بینایی مانند دوربینی، نزدیک بینی یا آستیگماتیسم در آینده جلوگیری نماید، بنابراین با ایجاد مشکلات ثانویه، تاثیر جراحی لیزیک نیز کاهش می یابد.
همچنین بخوانید : بهترین زمان برای عمل لیزیک
جراحی لیزیک در 96 درصد افراد موفقیت آمیز است و می تواند موجب بهبود بینایی آنها شود. بهترین زمان برای جراحی لیزیک سنین 25 تا 40 سالگی است و لیزیک در این سنین تاثیرات بهتری نسبت به سایر سنین خواهدداشت. با این حال بسته به شرایط بیمار، نیاز به جراحی و هدف از آن ممکن است این جراحی در سنین دیگری نیز صورت بگیرد. همچنین مطالعات نشان می دهند که کاهش تاثیرات جراحی لیزیک پس از چند سال در خانم ها بیشتر از آقایان است. یکی از فاکتورهایی که درصد موفقیت جراحی لیزیک را تحت تاثیر قرار می دهد پایداری وضعیت بینایی تا حداقل یک سال قبل از جراحی است. لازم است تا افراد نسبت به تغییر وضعیت بینایی، شماره و نوع عینک یا لنز خود اطلاعات صحیح به پزشک خود ارائه دهند.
همانگونه که اشاره شد ممکن است ، کیفیت بینایی فرد به دلیل ایجاد مشکلات جدید در چشم کاهش یابد. در این حالت جراحی بهبود لیزیک می تواند وضعیت بینایی را بهبود بخشد. فرایند این جراحی مانند جراحی لیزیک معمولی است با این تفاوت که به جای ایجاد فلاپ جدید بر روی قرنیه، از فلاپ جراحی لیزیک قبلی استفاده می گردد. معمولا یک نفر از هر سه نفری که جراحی لیزیک انجام داده اند ممکن است به جراحی بهبود لیزیک نیازمند شوند. با توجه به این مسئله، بهتر است افراد نسبت به مسائلی که می تواند وضعیت بینایی آنها را تحت تاثیر قرار داده و کیفیت آن را کاهش دهد آگاهی داشته باشند.
دكتر بهرام اشراقى فوق تخصص پلاستيك و ترميمى چشم، با دانش علمى و عملى و چاپ مقالات متعدد و كتاب در مورد بيماريهاى اين ناحيه، در زمينه بلفارپلاستى پلك فوقانى و تحتانى جهت رفع پف الودگى پلكها ، ليفت آندوسکوپی پیشانی و ابرو ، تزريق بوتاكس و ژل، درمان افتادگى پلك ، درمان انسداد مجراى اشكى اطفال و بالغين ، شكستگي هاى كاسه چشم و كارگزارى پروتزهاى چشمى در خدمت شما مى باشد.