NB مخفف کلمه nasal bone بوده و به استخوان بینی در جنین اشاره دارد.دیدن استخوان بینی جنین یکی از موارد ضروری در سونوگرافی NT است که ایده آل است در تصویری که برای اندازه گیری NT گرفته شده، دیده شود.در تصویر بینی، باید سه خط مشخص دیده شود. خط بالایی نشانه پوست است. خط پایین که ضخیم تر و اکوِژن تر از پوست است، استخوان بینی و خط سوم که تقریبا در ادامه پوست و کمی بالاتر قرار دارد نشانه نوک بینی است.
تقریبا در ۶۰-۷۰ درصد موارد تریزومی۲۱(سندروم داون)، ۵۰ درصد تریزومی ۱۸ و ۳۰درصد تریزومی ۱۳، استخوان بینی وجود ندارد. لذا ندیدن استخوان بینی در سونوگرافی NT نشانه مهمی تلقی می شود و نیاز به بررسی کروموزومی جنین وجود دارد.
سونوگرافی داپلر نوعی از سونوگرافی است که به بررسی عروق و خونرسانی جنین به کار می رود. اگر چه کاربرد عمده این نوع از سونوگرافی در سه ماهه سوم بارداری است اما در سه ماهه اول نیز در راستای تشخیص اختلالات کروموزومی جنین میتواند موثر باشد. نارسایی دریچه تریکاسپید و جریان غیر طبیعی داکتوس ونوسوس با استفاده از سونوگرافی داپلر در جنین تشخیص داده می شوند.
تریکاسپید یکی از دریچه های قلبی است که بین دهلیز راست و بطن راست قرار دارد. مطالعات مختلف نشان داده اند که شیوع نارسایی دریچه تریکاسپید در جنین های مبتلا به سندروم داون در سه ماهه اول بارداری بیش از جنین های نرمال است و به عنوان یکی از اجزای سونوگرافی NT مورد بررسی قرار می گیرد.
مجرای وریدی که با اصطلاح علمی داکتوس ونوسوس نامیده می شود مسیری است که خون اکسیژن دار را از ورید نافی دریافت و منتقل می کند. جریان غیر طبیعی داکتوس ونوسوس با نقایص کروموزومی و ناهنجاری های قلبی میتواند همراه باشد که در سونوگرافی NT مورد ارزیابی قرار میگیرد.
اکنون که با اهداف اساسی سونوگرافی NT آشنا شده ایم، بدیهی است که تعیین جنسیت جایی در این سونوگرافی ندارد. اگرچه جنسیت جنین از زمان لقاح مشخص است اما تشخیص جنسیت در سونوگرافی NT با توجه به کوچکی اندازه جنین با درصد خطای بالایی همراه خواهد بود
نسخه اصلی مطلب ارزیابی ان بی در جنین را در سایت دکتر محمد اعظمی بخوانید.