چطور دیابتی ها روزه بگیرند ؟
باتوجه به اینکه روزه داری می تواند مشکلات سلامتی مانند فشار خون بالا ،چربی خون بالا ،چاقی و اختلالات گوارشی را بهبود بخشد اما چنانچه مبتلا به بیماری های مزمن مانند : دیابت ، نوسانات فشارخون بیماریهای قلبی عروقی نارسایی کلیه هستید باید دقت ویژه ای به روزه داری در این ماه و رژیم متناسب آن داشته باشید .چناچه فرد دیابتی وابسته به تزریق روزانه ی انسولین نباشد می تواند روزه بگیرد . کنترل قند خون ، شیوه درمان ، میزان سطح اطلاعات و آموزشهای فرد دیابتی از این بیماری ، از جمله مواردی ست که یک دیابتی باید به آن توجه کند .
1- در روزهای اول روزه داری ، اندازه گیری منظم قند خون در طول روز ، حداقل چهار تا پنج مرتبه ضروری است. بهترین زمان برای این کار قبل و دو ساعت پس از سحری و افطاری و همچنین یک بار در طول روز است؛ البته در صورت نیاز، تکرار آن هنگام خواب ضرورت دارد.
2- تعدادی از دیابتی ها بدون نیاز به دارو، قند خون خود را کنترل میکنند. میتوان گفت اگر این افراد به شیوه صحیح روزه بگیرند و این روزه گرفتن به کاهش وزن آنان منجر شود، روزهداری برای آنان مفید است، اما در افرادی که از قرص استفاده میکنند دقتهای دیگری در مورد روزه گرفتن لازم است، زیرا نخوردن غذا در طول روز به دنبال مصرف قرصممکن است به شرایطی منجر شود که به آن هیپوگلیسمی ( کاهش قند خون ) میگوییم. حتی در موارد شدید ممکن است به کما یا مرگ نیز منجر شود. این افراد ( دیابتی های وابسته به قرص ) برای گرفتن روزه حتی باید قند خونشان در حد ایده آل کنترل شود ، منظور کنترل روزانه قند خون و آزمایش هموگلوبین A1C است. روزهداری با توجه به این شرایط در کنار آموزشهای مربوط به کنترل دیابت میسر خواهد بود.
3- روزه داری برای دیابتی های وابسته به انسولین تقریبا غیرممکن است ، زیرا این افراد به دلیل نیاز به تزریق انسولین در فواصل مختلف شبانه روز با احتمال وقوع کاهش قند خون روبه رو هستند. قطع کردن انسولین به دلیل نخوردن غذا اشتباه است، زیرا بدن ما حتی در شرایطی که غذا نیز مصرف نشود به مقدار انسولین نیازمند است.
4- متاسفانه بیشتر افراد دیابتی درخصوص تغذیه صحیح در دیابت اطلاعات لازم را ندارند و به تصور غلط ، مصرف غذاهایی با قند زود جذب مثل حلوا ، خرما ، شله زرد و... را طی دوران روزه داری بلامانع میدانند. خوب است این عزیزان توجه داشته باشند ، زمان روزهداری هم باید مطابق تغذیه صحیح دوره های دیگر رفتار کنند. خوردن این نوع خوراکیها در زمان روزهداری هم برای آنان مجاز نیست و بهتر است این افراد از مواد نشاسته ای دیرجذب مثل نان ، میوه و لبنیات استفاده کنند. همچنین این افراد باید توجه داشته باشند مواد نشاستهای را باید به دفعات و در حجم کممصرف کنند.
5- روزه داری در یک فرد دیابتی ممکن است سبب بالا رفتن یا پایین افتادن قند خون شود که در هر دو حالت برای فرد دیابتی خطرناک است. این افراد در صورت تکرار افزایش یا کاهش میزان قند خون باید از ادامه روزهداری در روزهای بعد خودداری کنند ، البته چنانچه قند خون بشدت پایین آمده باشد که علائم هیپوگلیسمی نظیر لرزش دستها ، تپش قلب ، گرسنگی بسیار شدید و... در فرد بروز کند یا قند خون به میزان بالای 25 میلیگرم درصد برسد باید بسرعت روزه را قطع و اقدامات لازم انجام شود؛ در صورت افت شدید قند خون باید از مواد قندی زود جذب مانند نوشابه، آبمیوه یا عسل استفاده شود و در صورت بالا رفتن شدید قند خون لازم است با نظر پزشک معالج ، داروهای دیابت مصرف شود.