تهوع و استفراغ
تجارب روی زنانی که چندین زایمان داشته اند،نشان می دهد که رژیم غذایی نمی تواند تأثیر زیادی روی تهوع داشته باشد این حالت اغلب مربوط به تحریکات بویائی بوده و تنها توصیه ای که می توان کرد این ایت که مواد غذایی با بوی ناراحت کننده حذف شوند.در صورتی که می توان دفعات و شدت استفراغ راب ا مصرف غذای کمتر در یک وعده و زیاد نمودن تعداد وعده های غذایی کم کرد و هر دو ساعت یک بار مقدار کمی غذا خورد.کل غذای دریافتی در طول روز نباید از مقدار غذایی که به طور معمول فرد می خورد بیشتر شود(8500کیلو گرم)و باید پروتئین ها(20درصد) کربوهیدراتها(55 درصد)و چربیها(25-30 درصد) انرژی را بدون کمبود یا افراط در دریافت تأمین کنند.
مبارزه با گرسنگی
گرسنگی ناگهانی و شدید زن باردار اغلب روانی است این نوع گرسنگی بیشتر در«ذهن» وجود دارد تا در معده بنابراین می توان با«کلک»مادر باردار را گول زد بدون اینکه اینکار علمی باشد اما کاملاً مؤثر است باین ترتیب :
- آشامیدن یک لیوان بزرگ آب درهربارکه احساس گرسنگی دست می دهد قبل از زمان صرف غذا،این کار باعث رضایت موقت شده و موجب رقیق شدن ترشحات معده می گردد که عامل ایجاد گرسنگی ناگهانی و شدید می باشند.
- خوردن سبزیهای تازه به مقدار زیاد که غنی از آب و الیاف بوده و ارزش انرژی زائی کمی دارند و«معده را پر می کنند»از خوردن میوه های تازه که غنی از قند هستند و مخصوصاًانگور و گلابی خودداری شود در صورتیکه انرژی دریافتی زیاد است گاهگاهی از شیرین کننده های مصنوعی به جای قند استفاده شود.
- جویدن آدامس برای مدت طولانی(1عدد آدامس 10کالری انرژی دارد)(آدامس های بدون شکر نیز در داروخانه وجود دارد)یا چوپ شیرین بیان مصرف نمائید چون خوردن آن احساس خوردن غذا دست می دهد و می توانید تا زمان غذا خوردن احساس گرسنگی را کنترل کنید.
- احساس ترش کردن
سوزش معده زمانی ایجاد می شود که معده خالی است. باید در این حالت:
- برای رقیق شدن ترشح زیاد معده،آن را پر نمود،
- از خوردن غذاهای ترش که سوزش معده را بیشتر می کنند خودداری شود.
زیاد کردن تعداد وعده های غذا
برای اینکه معده خالی نماند،وعده های غذا را زیاد کرده.بدین ترتیب که سه وعده غذای سبک و 3میان وعده مصررف شود بدون ترتیب که سه وعده غذای سبک و 3میان وعده مصرف شود بدون اینکه در هر وعده غذای کامل و تحریک کننده مصرف شود.از مصرف سرکه همراه با سالاد پرهیز شود و از غذاهایی که زیادی اسید معده را جذب می کنند استفاده شود مانند شیر،تخم مرغ و یا غذاهای نشاسته ای.
هرچه یک غذا طعم کمتری داشته باشد،کمتر ترشح اسید را تحریک می کند.بنابراین یک غذای بی مزه که از شیر یا تخم مرغ و یا آرد غلات(نشاسته مانیوک،ذرت،بلغور،سیب زمینی به صورت پوره سبک)تهیه شده است ترجیح داده می شود.از بین سبزی ها،باید از آنهایی که ترشی کمتری دارند استفاده شود.گوجه فرنگی و مخصوصاً گوجه فرنگی پخته با رب آن را از غذای خود حذف کنید.توجه داشته باشید از خوردن غذاهایی که غنی از فیبرهای تحریک کننده هستند مانند تره،مارچوبه،حبوبات،میوه های خشک و گرفورت خودداری کنید.
آب معمولی بنوشید
رسمی که وجود دارد،آب قلیائی برای ایجاد تعادل اسید معده نوشیده می شود که اشتباه است.آبهای قلیائی دارای یک اثر آرام کننده فوری هستند اما موجب ترشح بیشتر(اسید)معده می شوند.مصرف چای،قهوه،الکل،سیگار،همچنین فلفل، خردل و هر نوع ادویه ممنوع است.
سوء هاضمه و ورم معده
این ناراحتی ها هنگام ابتلاء به یبوست و اسهال با نفخ شکم،ایجاد گاز و دردهای کم و بیش متمرکز ایجاد می کنند.نباید آن را با یبوست مزمن دوران بارداری که برای درمان آن رژیم غذایی غنی از فیبرهای گیاهی لازم است.
نوشیدنی
زیاد بنوشید : روزانه باید 2 لیتر آب ( قبل یا بعد غذا ) بنوشید.دم کرده های گیاهی،چای کم رنگ و سبزیهای آب پز که تحریک کننده نبوده و غنی از سدیم و پتاسیم می باشند برای جبران آنچه از دست رفته مناسب هستند.(از مصرف جوشانده تره که اغلب به اشتباه در زمان ابتلاء به اسهال توصیه می گردد جداً خودداری کنید).
چه بخورید
- روزی 2 تا 3 بار سیب خام بخورید( سیب خام موجب تنظیم حرکت مواد در دستگاه گوارش می شود در صورتیکه سیب پخته موجب تسریع حرکت مواد می شود ) . در زمان ابتلا به اسهال کمپوت به مصرف نمائید.
- از مصرف حبوبات که نفاخ هستند خودداری کنید.غلات ( مخصوصاً برنج یا نشاسته مانیوک ) خوب تحمل می شوند ،مصرف نان را کم کنید و حبوبات را حذف کنید.سبزیهای دارای فیبر سخت ( تره،کرفس ) را خورد کرده مصرف کنید و سبزیهای حاوی گوگرد (مارچوبه،تربچه،کلم،پیاز)استفاده کنید.
- آب مرکبات مصرف نمائید.
- تمام غذاها را کاملاً بجوید.
در مصرف هیچ یک از مواد غذایی افراط نکنید و هرگونه تغییر را به آرامی انجام دهید.
یبوست
کندی حرکت مواد در روده اغلب در بین زنان باردار وجود دارد و نباید از ملین های داروئی استفاده کرد.مصرف یک رژیم غذائی غنی از فیبرهای نرم گیاهی موجب تنظیم حرکت مواد در روده و حجیم شدن مدفوع و فعال نمودن حرکات پریستالتیسم در روده می گردد.به توصیه های زیر توجه کنید :
- سبزیهای تازه زیاد مصرف کنید:خام و پخته
- یک یا دو عدد میوه تازه و خام در روز(250 تا 300گرم)مصرف نمائید.
- کمپوت سیب به دلخواه،2یا سه عدد آلو صبح ناشتا مصرف کنید.
- از خوزدن نان با سبوس کامل و محصولات رژیمی دارای سبوس خودداری نمائید،مگرآنکه قبل ار بارداری به مصرف آنها عادت داشته باشید:چون سبوس از جذب املاح جلوگیری نموده و خطر ایجاد ورم معده را نیز دارد.
- مصرف مواد غذایی ملین ملایم برای صبحانه توصیه می گردد:
عسل و نن به مقدار مناسب مصرف شود.میوه های خشک دارای انرژی زیاد هستند بنابراین مواظب باشید زیاد مصرف نکنید.یک لیتر آب انگور 800کیلو کالری انرژی دارد.
- تمام حبوبات مانند عدس،نخود و لوبیاها تحریک کننده بوده و خیلی انرژی زا هستند و باید از رژیم غذائی حذف شوند.