یکی از اختلالات پوستی مسری به نام زرد زخم که در نوزادان و کودکان ۲ تا ۵ ساله شایع می باشد، اما با این وجود می تواند در هر سنی دیده شود. زرد زخم معمولاً به صورت زخم های قرمز روی صورت، به ویژه در اطراف بینی و دهان کودک و در دست و پا ظاهر می شود. سپس زخم ها گسترش یافته و پوسته های عسلی رنگ را تشکیل می دهند. این عفونت ها معمولاً به دلیل ویروس های مختلف ایجاد می شوند که در ادامه بیشتر به برسی علت، علائم و راه های درمان زرد زخم می پردازیم.
زرد زخم که با نام علمی Impetigo شناخته می شود یکی از عفونت های رایج و مسری پوستی می باشد که بیشتر اوقات به دلیل باکتریایی، به خصوص باکتری «استافیلوکوک اورئوس» یا «استاف»، بروز می کند. این زخم ها بیشتر در اطراف بینی و دهان و در دست و پا ظاهر می شود.همچنین نام گیری زرد زخم به این دلیل می باشد که بعد از بروز بیماری، زخم می ترکد و پوسته روی آن به رنگ زرد در می آید.
این نوع زخم شایع ترین شکل زرد زخم بوده که توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به وجود می آید. ۷۰% بیماران به این نوع عفونت مبتلا می شوند. معمولاً این بیماری با زخم های قرمز و خارش دار در اطراف بینی و دهان شروع شده که شبیه دانه های پوستی هستند. زخم ها به مرور باز می شوند. پوست قرمز و تحریک شده و سپس پوسته زرد مایل به قهوه ای ایجاد می شود.
این نوع عفونت نیز توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس ایجاد می شود. معمولاً در اثر این زخم تاول های بزرگی بر روی پوست تشکیل می شود که با مایع شفاف پر شده اند. تاول ها به مرور تیره تر و کدر می شوند. بعد از مدتی تاول باز شده و زخم زردرنگ و پوسته داری در ناحیه تاول به وجود می آید.
عفونت اکتیما بسیار جدی تر بوده، اما کمتر شایع می باشد. در این مرحله زرد زخم به عمق پوست نفوذ کرده و شدت گرفته است. در صورتی که در مراحل خفیف، بیماری درمان نشود، ممکن است اکتیما ایجاد شود. این نوع عفونت باعث ایجاد تاول های دردناک روی پوست باسن، ران، ساق پا یا مچ پا می شود. تاول ها به مرور به زخم های چرکی با پوسته ای ضخیم تبدیل می شوند.
زرد زخم عفونتی است که در اثر باکتری استافیلوکوک اورئوس یا استاف ایجاد می شود. این باکتری می تواند از طریق شکاف در پوست از جمله بریدگی، خراش، نیش حشرات یا بثورات وارد بدن شود و پس از ورود به پوست به رشد خود ادامه می دهند. این می تواند منجر به التهاب و عفونت در لایه های بالای پوست فردشود. این بیماری پوستی در کودکان ممکن است با خاراندن چیزی خارش دار مانند آبله مرغان یا اگزما، باعث ابتلا به زرد زخم شود زیرا وقتی کودک خود را می خاراند شکاف هایی در پوست ایجاد شده که ورود باکتری ها را آسان می کند. بزرگسالان نیز می توانند از طریق مشکلاتی مثل عفونت های خالکوبی به زرد زخم مبتلا شوند. این بیماری به شدت مسری بوده و در صورت لمس وسایل شخصی فرد مبتلا، باکتری می تواند به راحتی منتقل شود.
بیماری سالک نوعی بیماری می باشد که از طریق انگلی به نام لیمونشیاز ایجاد می شود، این انگل در داخل بدن پشه خاکی ماده زندگی می کنند. بیماری سالک پس از نیش حشره ایجاد می شود. در این بیماری معمولا زخم های بدون درد روی پوست به وجود می آید. و علاوه بر ایجاد ضایعات پوستی ممکن است شخص دچار آبریزش بینی، خون دماغ و تنفس دشوار شود. اما در بیماری زرد زخم چنین علائمی وجود نداشته و عامل باکتریایی تنها باعث بروز زخم می شود.
تب خال هم مانند زرد زخم نوعی تاول است که در اطراف دهان یا بینی ایجاد می شود. اما عامل ایجاد آن ها با هم متفاوت می باشد. همان طور که پیش تر گفتیم زرد زخم بر اثرعوامل باکتریایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس ایجاد می شود. اما تب خال توسط ویروس هرپس منتقل می شود. ویروس هرپس سیمپلکس دو نوع بوده که هرکدام می توانند تب خال معمولی و تب خال تناسلی را ایجاد کنند.
ازمهم ترین و موثر ترین بخش درمان زرد زخم میتوان به رعایت بهداشت شخصی و تمیز بودن محیط اشاره کرد. در مراحل خفیف بیماری از پماد آنتی بیوتیک استفاده می شود. اما اگر عفونت شدید باشد یا گسترش پیدا کند، پزشک آنتی بیوتیک خوراکی تجویز می کند. احتمالا بیمار برای یک هفته یا بیشتر از آموکسی سیلین استفاده کرده و زخم بهبود پیدا می کند.