تقریبا 2درصدتمام حاملگی ها بیماری قلبی دارند که سبب افزایش خطر برای مادر و جنین می شود.درحالی که بسیاری از این بیماران حاملگی خودرابه سلامت سپری می کنند اما ارزیابی دقیق تشخیصی و درمانی قبل از حامله شدن ضروری است .بسیاری از علایم طبیعی حاملگی علایم قلبی را تقلید می کنند مثل :سبکی در سر و سرگیجه تنگی نفس ادم محیطی و حتی سنکو پ و...گاهی برای اولین بار در حین حاملگی بیماری مادرزادی یا بیماری دریچه ای روماتیسمی کشف می شود.
امروزه بیشتر بیماران قلبی حامله بیماری های مادرزادی قلبی خفیف یا ترمیم شده هستند هر چند در کشورهای در حال توسعه و در گذشته بیماری های دریچه ای روماتیسمی در خانم های حامله دیده می شدند.بیماری های دیگر مثل کاردیومیوپاتی ها و بیماری پرولاپس دریچه میترال و دریچه آئورت دو لتی و پرفشاری شریان ریوی و بیماری عروق کرونر با شیوع کمتری دیده میشوند.
از آنجا که بسیاری از شاخص های قلبی و همودینامیکی در حاملگی دچارتغییرات قابل توجهی می شوند مثل افزایش ضربان قلب و افزایش بازده قلب و افزایش حجم خون و کاهش مقاومت عروق محیطی که تغییرات همه این ایندکس ها سبب افزایش بار همو دینامیک قلب می شود لذا حاملگی با تغییر ایندکس های قلبی مذکور می تواند سبب بروز یا تشدید علایم بیماری زمینه ای قلبی و به خطر افتادن جان مادر و جنین می شوند.بنابراین حاملگی در بعضی بیماران بسیار پر خطر می باشد و ضرورت دارد قبل از اقدام به حاملگی بررسی کامل تشخیصی و درصورت لزوم اقدامات درمانی لازم و مشاوره های ضروری انجام شود.
در اولین مراجعه و ویزیت خانم باردار ضرورت داردتاریخچه دقیق از سابقه بیماری مادرزادی یا بیماری ژنتیکی قلبی صورت گیرد و خطر عوارض احتمالی حاملگی برای مادر و جنین تو ضیح داده شودو استراتژی ادامه درمان و پیگیری بیماری قلبی توسط متخصص قلب و روش زایمانی با همکاری و مشاوره متخصص زنان مشخص شود.بر اساس بعضی از مطالعات فاکتورهای مهمی که در تعیین ریسک مادر مورد استفاده قرار می گیرد شامل :
سابقه حادثه قبلی (نارسایی قلب آریتمی سکته مغزی حمله گذرای مغزی و...) بررسی کلاس ظرفیت فعالیت بیمار وجود سیانوز یا ضایعات تنگ دریچه ای قلب چپ (تنگی دریچه میترال تنگی دریچه آئورت و ... ) کسر جهشی قلبی کمتر از 40درصد
هرچه تعداد و شدت فاکتورهای فوق دریک خانم حامله بیشتر باشدسبب ایجاد شرایط پرخطر برای مادر و جنین خواهد شد بنابراین خانم های حامله با بیماری قلبی باید بصورت منظم از نظر سلامت مادر و رشد جنین پایش شوند واز نظر وجود بیماری مادرزادی درجنین و آنومالی مادرزادی قلبی بررسی جنین با اکوکاردیوگرافی داخل رحمی انجام شود.
دربعضی از بیماران قلبی که حاملگی پر خطر محسوب می شودو پرهیز از حاملگی یا ختم حاملگی با مشورت متخصصین قلب و متخصص زنان و زایمان توصیه می شود شامل :
پرفشاری شریان ریوی بخصوص زمانی که فشار شریان ریوی از 70-60درصد فشار شریانی سیستمیک بالاتر باشد باید از حاملگی اجتناب شود. کسر جهشی قلبی به هر علتی کمتر از 40درصد باشد . ضایعات دریچه ای شدید انسدادی وعلامت داربخصوص درسمت چپ قلب گشادی ریشه آئورت بیش از 40 میلی متر بخصوص با سابقه سندروم مارفان بیماری های سیانوتیک قلب دریچه فلزی و مکانیکی قلب
قسمت اول ...