بیماری پرفشاری خون یکی از شایعترین بیماری های قابل کنترل و قابل پیشگیری در سراسر جهان و کشور ما است بطوری که بر اساس مطالعات آماری یکی از شایعترین علل مراجعه بیماران به مطب ها این بیماری است و حدود یک چهارم جمعیت جهان به این بیماری مبتلا هستند .
این بیماری متاسفانه در صورت عدم تشخیص بموقع و کنترل مناسب می تواند بسیاری از ارگان های مهم بدن مثل :قلب کلیه ها مغز چشم ها عروق محیطی و...دچار مشکلات جدی کند که از شایعترین و جدی ترین عوارض آن سکته های مغزی و سکته های قلبی و نارسایی قلب و نارسایی کلیه و اختلال دید و نابینایی می باشد .
که با توجه به شیوع بالا و رو به افزایش بیماری در همه گروههای سنی بدلیل اپیدمی چاقی و تغییر الگوی غذایی از جمله مصرف غذاهای پرکالری و پر از نمک و چربی و غذاهای فرآوری شده و fast foodها وکاهش تحرک و فعالیت فیزیکی در زندگی مدرن و ماشینی امروز توجه به آموزش روش های پیشگیری و تشخیص وکنترل زودرس این بیماری اهمیت مضاعفی پیدا می کند .
این بیماری متاسفانه بدون علامت بوده و درزمان تشخیص که اکثرا اتفاقی ودرحین معاینه تشخیص داده می شود و در زمان تشخیص گاهی چندین سال از شروع بیماری گذشته است .دربعضی جوامع امریکایی تخمین می زنند که دریک سوم افراد مبتلا هنوز تشخیص داده نشده و فقط یک چهارم افراد مبتلا درمان مناسب و کامل دریافت می کنند .
بیماری پرفشاری خون در سیاهپوستان و افراد مسن و خانم ها شیوع بیشتری دارد و 80درصد مرگ های ناشی از فشارخون در کشورهای با درآمد متوسط و ضعیف رخ می دهد .افزایش فشار در فشار ماکزیمال یا فشار مینیمال هر دو سبب افزایش عوارض قلبی و مغزی می شود .حتی درسالمندان افزایش ایزوله فشار خون سیستولی یا فشار ماکزیمم که ناشی از کاهش الاستیسیته عروق است سبب افزایش عوارض قلبی و مغزی می شود.
برای تعیین ریسک مرگ و میر قلبی و عروقی پایش فشارخون 24 ساعته بهتر از تعیین فشارخون درمطب است حتی کسانی که فقط در خارج از مطب فشارخون های بالایی دارند در معرض عوارض هستند .بررسی متناوب فشار خون در منزل سبب کشف فشار خون های مرزی یا فشار خون های ناشی از استرس و اضطراب می شود.
لذا با توجه به خطرات و عوارض جدی پر فشاری خون بر ارگان های مختلف بدن بخصو ص سکته های مغزی و سکته های قلبی و نارسایی قلب و کلیه و... لزوم تشخیص و کنترل کامل و زودرس بیماری فشارخون را ایجاب می نماید. پیگیری و اندازه گیری منظم فشارخون تحت نظر یک متخصص قلب و عروق و بررسی از نظر شروع عوارض احتمالی توصیه می شود .
هر چند که کاهش سدیم و کاهش وزن در کنترل پرفشاری خون بسیار موثر است ولی موفقیت طولانی مدت درمان های دارویی نیاز به صبر و حوصله و پیگیری مداوم پزشک و بیمار دارد که اغلب موارد متاسفانه بدلیل بی علامتی بیماری که اصطلاحا به آن کشنده پنهان می گویند و طولانی بودن درمان و گاهی عوارض دارویی منجر به قطع درمان و عدم کنترل مناسب و ایده آل بیماری شده و در نهایت عوارض بیماری ظاهر می شود.
در بعضی از مطالعات دیده شده که کنترل فشارخون باعث کاهش 49 درصد در نارسایی قلب و کاهش 21درصد دربیماری عروق کرونر و کاهش 29درصد درسکته مغزی و کاهش 19 درصد در مرگ و میر شده است. مصرف رژیم غذایی غنی از سبزیجات و میوه جات و ماهی - کنترل وزن محدودیت مصرف سدیم افزایش دریافت پتاسیم و کلسیم کاهش و قطع مصرف الکل ورزش و تحرک فیزیکی و هم چنین دریافت فولات باعث کاهش ابتلا ی به پرفشاری خون می شود .
فشارخون نرمال معمولا کمتر از 120/80میلی متر جیوه است و مرحله قبل از فشارخون را فشار ماکزیمم بین 139-120وفشار مینیمم بین 89-80 میلی متر جیوه را در نظر می گیرند .در این گروه فشار خونی باید در افراد عادی جامعه اقدامات پیشگیرانه را شروع کرده و با کنترل منظم فشارخون و پایش مداوم از پیشرفت فشار خون جلو گیری و از نظر زمان شروع درمان دارویی با پزشک قلب مشورت نمایند.
ولی مرحله قبل از فشار خون دربیمارانی که دیابت نارسایی کلیه و نارسایی قلب بیماری شناخته شده عروقی چاقی و سندرو م متابو لیک دارند باید درمان دارویی شروع شود . شایعترین علت مرگ دربیماران مبتلا به پرفشاری خون وجود بیماری عروق کرونر و درمقام بعدی سکته مغزی است به طوری که پرفشاری خون عامل 54درصد سکته های مغزی و 47درصد موارد بیماری ایسکمیک قلبی است.شایعترین علت نارسایی دیاستولیک قلب بیماری پرفشاری خون است .دربیماران فشار خونی شانس حملات قلبی بدون علامت شایع تر است لذا آسیب قلبی بدلیل مخفی بودن بیشتر است
یشتر سکته های مغزی ناشی از بیماری فشارخون آترو آمبولیک یا ایسکمیک و تنها در 20درصد موارد سکته های مغزی خونریزی دهنده ایجاد می کند .بیماری پرفشاری خون باعث تسریع دمانس و آتروفی مغزدر سالمندان می شود .بعد از دیابت شایعتریت علت بیماری نارسایی پیشرفته کلیه بیماری پرفشار ی خون است .